Veckan som gick – Vecka 19

Jag vet inte hur det kan ha gått till men trots en aktiv bevakning av mina flöden och kanaler känner jag mig denna veckan en aning snurrig och efter, så det kan förekomma tappade bollar den här veckan. Känslan har dock fått mig att fundera lite kring just det här med att vara uppkopplad, påläst och ha koll. Ibland är det svårt alltså! För varje person vid datorerna, plattorna och telefonerna finns ett perspektiv. Olika intressen styr det vi snappar upp, klassar som viktigt och vad vi bedömer att andra klassar som viktigt och det kan vara svårt när man under veckor som dessa känner att det pratas om allt och ingenting. Och eftersom det pratas om allt känns det otroligt olustigt när den spontana känslan av det som dominerat den gångs veckan är ingenting. Från mitt perespektiv då vill säga. Men sedan tänker jag efter och vet att det funnits lite saker som faktiskt kan anses vara lite intressanta. 

Vi kan ju börja bakifrån med gårdagens klassiska och tydligen vansinnigt engagerande Eurovision Song Contest. Vad ska man säga? Jag klarade mig inte igenom hela spektaklet, men jag hann se Sveriges bidrag (ingen fan alltså, men bra jobbat) och verkligen förfasas över Grekland och undra hur Italien tänkte där. Somnade och vaknade till nyheten att Azerbajdzjan vunnit, att nämnda Italien kom tvåa och att Erik Saade fixat en tredjeplats. Jag har ju uppenbarligen ingen koll kunde kontateras eftersom också Grekland tog en hyfsad placering. Twitter bevakade från hela världen via #esc2011 och jag fascineras som vanligt över engagemanget. Vinnarna var självfallet lyckliga och vill med sin låt föra samman Europa. Och det är inte helt långt ifrån vad tävlingen faktiskt kom till för.

En annan liten snackis på twitter har varit @IT-titti. Jag fattade först inte vad det handlade om. Sedan trodde jag det var ett skämt. Sedan insåg jag att idén var helt seriös och kom från Socialdemokraternas nyutsedde IT-politiska talesperson. Därefter trodde jag instinktivt efter att ha läst igenom kontots tweets att det var någon som blixsnabbt huggit chansen att registrera namnet och köra på, en tanke som jag delar med andra. Till sist kommer funderingen, tänk omdet inte är så? Vad handlar detta om? Jo om att “motverka den digitala klyftan” med hjälp av ett twitterkonto. Där man kan fråga om hur man twittrar och använder datorer och läsplattor. Min spontana tanke är en undran om den som behöver dessa svar verkligen finns på just Twitter? Det är väl ändå en ganska smal kanal ännu? Jag menar, för att överbygga klyftorna så måste man väl ge kunskap åt dem som inte har någon? Och om man inte är helt hemma på det här eller saknar förutsättningar för att vara det, då finns man väl inte heller närvarande på Twitter? Och speciellt inte om det beror på rent ointresse? Och är detta verkligen ett uppdrag för våra politiker? Jag vet inte riktigt vilken fot jag ska stå på här. Och vi undrar vem står bakom? 

Usama bin Ladens död fortsätter att vara ett ämne som engagerar och berör och nu har också den första officiella hämndattacken skett i Pakistan. Bilderna på de hurrande amerikanarna i samband med att nyheten nådde världen fick i alla fall mig att fundera kring det här hämndbegäret som styr så många av oss och den oändliga karusell av hat som snurrar. Det gör mig ledsen, arg och lite rädd inför framtiden. Och inte helt otippat fick hans död trafiken på många nyhetssajter att skjuta i höjden.

I likhet med andra länder har nu också Turkiets befolkning tagit ställning mot planerade inskränkingar av Internet i landet. Motiveringen är att man vill skydda barnen omoraliska sidor. Lagstiftningen är tänkt att träda i kraft 22 augusti i år, men tusentals människorättsaktivister, studenter och lärare vill annorlunda.

Ola Lindholm-historien fortsätter att rulla på här hemma och veckans medierna i P1 tar upp frågan varför man väljer att helt sudda bort programledaren från alla delar av kanalen. Från Olas sida hävdas allt vara ett missförstånd och rättegången är inte förrän om flera månader. Ändå har hans arbetsgivare valt att se honom som olämplig att förknippas med kanalen. Tittarnas Wild Kids lyfts tills vidare ur tablån och alla tidigare avsnitt tas bort. Det skrivs intressant om mediernas roll och agerande. 

Frälsningsarmén hamnade ju nyligen lite i blåsväder, villket återges i det förra veckobrevet. Nu hävdar man att Kalla Fakta har kränkt dem genom att använda oetiska metoder. Programmet har också som en konsekvens av programmet fått en våg av anmälningar mot sig.

Svenskar checkar helst in på flygplatser när vi använder våra placeringstjänster, enligt sajten socialbakers.com.Personligen har jag inte riktigt sällat mig till de frälstas skara när det gäller det här. Jag kommer inte ifrån känslan avnatt känna mig övervakad om jag talar om var jag befinner mig. Jag har inte riktigt för vana att blogga, twittrar ell facebooka om var jag är utan snarare vad jag gör, upplever och känner. För mig finns tydligen en gräns däremellan och jag tror den beror på en känsla av att inte vilja ge er allt av mig. Vet inte varför gränsen går just där, men det gör den tydligen. Än så länge. Om det är något jag lärt mig är det att aldrig säga aldrig. Fler resonerar kring det här med vad det innebär med platstjänster och vad de faktiskt beträffar om oss och hur de används för att ytterligare skapa våra identiteter och styra vad folk tycker om oss.

Wikileaks egen tomte Julian Assange tycker att information ska vara fri, så länge den går till honom och hans egen organisation genom att tvinga sina källor att skriva avtal inom vilket det ingår böter om man läcker till någon annan. Ok.

Sverige har också tagit sig till hockeyfinal för första gången sedan 2006, men tyvärr gled gulddrömmen över Östersjön till grannen Finland med bedrövande 1-6, vilket omgående klassas som “slakt” . Svidande förlust. Men tydligen så är hockeyn förutom en mild folkfest för intresserade också en räddare för TV3 s sjunkande tittarsiffror. På bästa tid förväntade man sig 2 miljoner tittare.

Är du en sexig twittrare? Du får vara med och nominera men en jury bestämmer när tävlingen Sexigast på Twitter ska avgöras.

Framtidens dröjobb – mänsklig app!

Funderat på att kapa någons Facebook-konto? Gör inte det.

Nu går söndag snart över i måndag vilket gör att det är dags för publicering. Hoppas ni alla haft en skön avkopplande helg!

/Caroline
@Millionesse

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!