Veckan som gick – Vecka 18

Få se nu, hur ska vi börja detta veckobrev… så här, kanske?

Temat för veckobrevet är – medielogik.

Klockan var efter midnatt när jag klev ut från biomörkrets radioskugga. Battery Park Regal Cinemas ligger i hjärtat av New Yorks finanskvarter och bara ett stenkast från Ground Zero. Efter ett ha sett en dussinfilm om snabba bilar och äventyr avbryts jag i mina fantasier av ett upphetsat sorl från den plats där Twin Towers brukade stå. “Det måste vara någon årsdag av något slag,” tänker jag och vandrar hem.

Väl hemma dröjer det inte länge förrän jag i alla kanaler nås av nyheten att Usama bin Laden är död. Twitter fullkomligt kokar. Reaktionerna är blandade. Den lokala tv-stationen New York 1 direktsänder från Ground Zero, bara 500 meter från där jag bor. Det blir ingen sömn den natten.

Tydligen har Keith Urbahn varit först att tweeta om händelsen. Hot damn. När satte du själv en legendarisk tweet senast? (Min mest retweetade tweet tror jag var när jag under första upplagan av Sweden Social Web Camp ställde frågan om vilka som hunnit ligga med vilka.)

Hur det spreds kan du se via Social Flow:

Det här är onekligen något annat än den massmediala medielogik vi har levt med så länge. Det är six tweets of separation (three tweets of separation?) det och massmediernas rapportering används av tittarna, lyssnarna och läsarna för att validera istället för att kunskapsinhämta.

Sidospår: Jag ska först ärligt säga att jag trodde att det var något SNL-skämt på den berömda (nåja) countrysångaren Keith Urbans bekostnad. Flera fd PR-kollegor (misstänker sned könsfördelning i branschen…) envisades med att spela honom på kontoret från morgon till kväll under en period, så jag är hjärntvättad med att det bara finns en Keith Urban.

Obs! Bilden ovan har inget med Usama bin Ladins död att göra. Det har däremot dessa länkar:

Som PR-intresserad var det fantastiskt att se hur Barack Obama spelade på nyhetsmediernas fioler hela vägen igenom. Vi hade alla förundrats en smula över den senaste tidens självförtroende där han till och med smulat sönder den eventuelle presidentkandidaten Donald Trump under en roast på bästa sändingstid. Obama lyckas riktigt bra med att balansera amerikanernas törst efter blod med omvärldens avsmak för det imperialistiska USAs frotterande i en jagad mans död. Talskrivarna och spinndoktorerna gör skäl för sina löner där borta i Washington.

Själv nojade jag för en sekund över om New York nu skulle kunna komma att utsättas för ytterligare terrordåd?

Att med de bästa länkarna återge alla turer i sociala medier är lättare sagt än gjort. Det är i sig ett forskingsarbete, men då jag vet att ingen missat händelsen så lämnar jag hela det här kapitlet oavslutat för den här gången.

En annan intressant grej är att populära och älskade vecka.nu bestämmer sig för att lägga in en fet splash med reklam för att kunna kapitalisera på all denna trafik. Vad händer, tror ni? Vips så har vi wecka.nu med samma utseende som gamla älskade vecka.nu. Litet i det stora, men samtidigt väldigt talande för den nya tidens medielogik.

Vi är många som gillar kommentarssystemet Disqus. Nu har de implementerat en möjlighet att tagga andra användare i kommentarerna, Facebook-style. Kommer Facebook Comments att kunna hota Disqus? Det känns som om det är många stories om hur Facebook är ständig tvåa på bollen just nu. Men det kanske inte spelar så stor roll så länge de är det sociala nätverket nummer ett? En fast follower-strategi behöver inte vara fel.

Veckans galnaste mediehändelse på det lokala planet måste ha varit hela historien om Ola Lindholm, den populäre KP-redaktören och Wild Kids-programledaren. Ett par poliser springer ikapp honom efter en fotbollsmatch, tar ett generande urinprov, Expressen smäller på, bloggosfären agerar kluvet, Lindholm går ut med ett pressmeddelande och pressen trummar på, testet kommer tillbaka positivt för kokainrester, Expressen tar ton, Lindholm publicerar ett blogginlägg vars äkthet sedan diskuteras innan det slutligen bekräftas och där någonstans är vi nu i väntan på polisutredningens resultat.

En soppa, med andra ord. Det som fascinerar mig är att trots alla uppgifter och alla kommentatorer i allsköns olika mediekanaler så ger ingen svar på de frågor som hänger i luften. Om Lindholm utsatts för en komplott, vilka låg baakom den, varför väljer de kokain som tillvägagångssätt och tipsade dessa sedan både polis och press? Och varför svarar Lindholm i sitt blogginlägg på allsköns frågor utom de som spelar roll?

Joakim Jardenberg och Niclas Strandh rasar mot drevet och överförmynderiet och pekar på hur egenmäktigt nyhetsmedierna gör slut på en människa som inte har dömts för något. Thomas Mattssons Expressen får upprättelse när provsvaren kommer och Viggo Cavling ber om ursäkt. Historien väcker känslor.

NIclas Strandh:

“Och jag har lite svårt för att förstå hur det skulle vara så förfärligt att Ola är i TV. Han är inte dömd. Alltså är han att anses som oskyldig tills motsatsen bevisas. Det är något somExpressen och andra verkar ha svårt att förstå. Oscar Julander verkar ha väldigt väldigt svårt för att inte få vara både jury och bödel. Innan allt faktiskt utretts. Och inse attvuxenvärldens moralpanik inte ännu dykt upp hos barnen.”

Om Lindholm hade kunnat förklara vem som utsatt honom för detta vilket han antyder att han vet, samt bedyrat att han aldrig har haft med kokain att göra, då hade han sannolikt klarat sig bättre. Nu valde han i egenskap av offentlig person en annan väg. Det handlar inte om rätt eller fel, snarare om orsak och verkan. Sedan finns det en större fråga om huruvida nyhetsmedierna klarar av att självsanera bort avarter inom drevjournalistiken, men det är en fråga som tyvärr är mycket större än Lindholm.

Hur jag känner? Mediedrevsfenomenet är lite som otrevlig naturlag, som en tsunami ungefär. Visar ingen hänsyn alls. Men jag är helt övertygad om att Lindholm kommer igen. Det brukar bli så. Dramaturgin kräver det.

Blev annars lite skrämd av den här artikeln om relationen mellan restauranger och bloggare. Det är svårt att anpassa sig till den nya tidens medielogik. Rätt eller fel är återigen fel fel fråga när det handlar om orsak och verkan.

Vill ni förresten se en sjukt dålig PR-pitch? Kolla in den här:

I övrigt hade gärna velat gå på New generation marketing men missade det. Det är en hel del rundgång nu för tiden, så därför var det uppfriskande med ett så pass intressant startfält:

“Här kan du se förmiddagen, med Katarina GraffmanAnna CaracoliasKristina Alexanderson och Isabella Löwengrip.”

Visste ni förresten att Johan Ingerö aldrig mer tänker delta i SVT Debatt? Inte? Nej, låt oss då gå vidare.

Via Emanuel Karlsten får jag reda på att Justin Bieber skapat masshysteri på Sergels Torg. Jag tycker hur det är fantastiskt hur den sociala medielogiken via teknologin smälter samman med snabba gruppbildningar. Och det här är väl Biebers “little monsters”. Vi vuxna kanske skrattar och ironiserar, men låt oss inte underkänna ungdomskulturen. Det var säkert en och annan som såg de avsvimmade flickorna bäras iväg från Beatles konserter och som undrade exakt hur lång tid det skulle ta innan den kommersiella ungdomsmusiken skulle sätta punkt för den goda smaken.

Apropå galenskaper så bestämde sig Johan Ronnestam och Göran Adlén för att göra live-tv själva. De plockar in Robin Danehav (Björn Falkeviks tronarvinge?) som thincaster och sänder från Clarion Sign i ett helt dygn:

“Livesändningen kommer att visas på våra respektive sajter, alltså, här på danehav.com, på ronnestam.com eller på adlen.nu. Dessutom har vi landningssidan och kampanjsajten 24hours.se uppsatt för ändamålet.”

Tweets via Twingly här.

Johan Ronnestam blippade faktiskt mig på Skype (apropå: ser ut som att Niklas Zennström är med på en runda till, förresten?) och frågade om jag kunde köra lite spaningar från New York, vilket jag gjorde. Fast det var sen fredag kväll, så jag vet inte riktigt hur vass jag egentligen var. Tror jag pratade en del om kommersialiseringen ac sociala medier globalt och att det är lite mycket sameness just nu. Det blir spännande att se hur materialet kommer att efterbearbetas.

Kortlänkat:

“Of those companies listed as “Social Media/Network”, LinkedIn has filed for its IPO but has yet to give many specifics; Groupon plans to list later this year; Facebook continues teasing us while trading at lofty valuations on secondary markets; and Zynga’s maker is again denying rumours of an IPO anytime soon.”

Kalla Fakta har granskat Frälsningsarmén och Frälsningsarmén svarar med ett ilsket pressmeddelande. Det här är också en märklig mediehändelse! Organisationen tycker sig kunna slippa granskning och kritik trots att de förbjuder homosexuella i de egna leden. De menar att detta inte är någon nyhet, men det var en nyhet åtminstone för mig. Det där får de helt enkelt ändra på om de ska få något medlidande från mitt håll.

Någon inom Frälsningsarmén får “göra en Edgar”, helt enkelt.

Om något går emot den sociala medielogiken så är det sannerilgen att SJF funderar på att belägga nätartiklar med straffavgift. Jag är inte insatt i detta, men Emanuel Karlsten driver frågan bra.

Hans Kullin rapporterar om att Spotify är det andra svenska varumärket som kommer upp i över 100 000 följare på Twitter.

Storbritanniens kungliga bröllop, då? Ja, vad kan jag säga. Jag måste tillstå att det var riktigt fint. Jag är ingen rojalist och jag är ingen sentimentalist, men Kate Middletons bröllopsklänning var verkligen så vacker som så många av oss var helt eniga om… ja, så eniga att nästan hela internet knakade i fogarna!

De såg dessutom fantastiskt kära och lyckliga ut, vilket ju knappast kan vara lätt framför världens kameror. På kontoret slängde vi iväg den här tweeten:

“More tweets regarding the #royalwedding than any other event, ever! Why? Women rule social media! #rw2011″

Så, hoppas alla nu ändå känner att kärleken är starkare än alla terrorister och stormakter i världen och med den ingivelsen är taggade att ge 110 procent denna vecka. För jo, det är visst möjligt!

/Jerry Silfwer
Blogg | Twitter

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!