Veckan som gick – vecka 10

Vi inleder denna veckosammanfattning i Japan som drabbats av den största jordbävningen i modern tid.

Jag är knappast ensam om att ha suttit mer eller mindre klistrad framför datorn de senaste dygnen för att försöka förstå det ofattbara, försöka ta in vad det är som händer i Japan. Jordbävningen och de tsunamis som följde har överskuggat det mesta annat under den gångna veckan, och att försöka sammanfatta är svårt eftersom det känns oöverskådligt och fortfarande kaotiskt.

Jag har tittat på bilderna jag vet inte hur många gånger och kan ändå inte riktigt förstå att det jag ser händer på riktigt.

Förödelsen är på vissa ställen total. Här finns bilder som visar före och efter. Här kan man se närbilder på när tsunamin sveper in i Kesennuma. Och så ännu en sida med talande foton från olika delar av Japan. Och en till.

Twitter har än en gång visat sig vara den snabbaste och mest omfattande källan till nyheter från Japan. Mindre än en timme efter den stora jordbävningen twittrades 1200 tweets i minuten om det inträffade. Det var via Twitter, tidigt på morgonen, som jag förstod vad som hänt genom att läsa mina vänners tweets. Samtidigt sades nästan ingenting om jordbävningen på Facebook. Jag slog på teven och väntade mig direktrapportering, men ingen av de kanaler jag har tillgång till var särskilt på alerten. I TV4 kunde vi till exempel se ett förinspelat program med Malou, om tsunamin 2004.
För att följa händelserna i början var det utländska nyhetssajter, så som Guardian, Al Jazeera, CNN och BBC som stod för den snabbaste rapporteringen.
Sydsvenskan seglade snabbt upp i topp bland de svenska nyhetssajterna, med utmärkt liverapportering.
Medievärlden har samlat bilder från de större nyhetssajternas ettor under dagen. Thomas Mattsson ger oss förstasidor på tidningar från världens alla hörn.

Jag ställde en snabbfråga på min Facebookpage där jag undrade hur folk först fått kännedom om tsunamin. Svaren är ganska intressanta.

Fredrik Wass har skrivit om det personliga flödet och nyhetsrapportering. Här finns en lista på bra twittrare att följa. Att försöka hänga med i allt som sägs på Twitter är ogörligt, så att hitta några få trovärdiga källor är av yttersta vikt om man ska få ut något av det. Jag följer också TT:s utsända Sofia Tanaka, liksom Niklas Svensson som har fungerat som ett utmärkt filter för det enorma flödet av nyheter från Japan under helgen.

Via Twitter har jag också ramlat över mer lågmälda bilder, om än minst lika talande som de dramatiska där vi ser vattnet forsa in i städerna. Som den här filsnutten som visar lugnet på en japansk flygplats där människor väntar efter katastrofen:

Haneda Airport, Tokyo Japan — after the 2011 quake from Craig Mod on Vimeo.

Eller denna där en reporter från CNN filmar när jorden spricker och vatten tränger upp genom jordytan i Chiba, Japan:

Svenska UD har bloggat och uppdaterat allt eftersom de fått ny information, framförallt som rör svenskar på plats i Japan, samt om svenska insatser för Japan efter katastrofen. Det senaste är att man avråder från resor till de värst drabbade områdena.

Google upprättade en resurssida där man bland annat kan få hjälp att finna saknade personer. Och när det gäller att finna sina anhöriga finns många metoder, här en solskenshistoria från Twitter.

Efter jordbävning med efterskalv och tsunamis, när man trodde att det inte kunde bli värre, då kom explosionen i kärnkraftverket. Med den följde kärnkraftsdebatt i svenska Twittersfären, och en mängd olika besked om riskerna för härdsmälta, evakuering och andra följder. Kritik har också riktats mot japanska myndigheter för bristande information, och det hela påminner skrämmande väl om SAMÖ-KKÖ, den krisövning där jag medverkade i februari. Minus jordbävning och tsunami då. Och i skrivande stund ser jag att det visst finns risk för härdsmälta i ytterligare två kärnkraftverk. Enligt Carl Bildt finns 56 kärnkraftsreaktorer i Japan.

Med det lämnar vi Japan för veckans händelser här hemma.

Och jag börjar med de här raderna från Trettiplus. Livet pågår i det stora och i det lilla, året om, dygnet runt.

För melodifestivalen har naturligtvis varit på mångas läppar den här veckan, även igår kväll när vinnaren i den svenska uttagningen korades. Tidigare i veckan uttalade sig Siewert Öholm i Expressen. Bland det märkligaste jag läst i ämnet. Det går att ha åsikter om huruvida Melodifestivalen är public servie utan att blanda in låttextmoralism i det hela. Tycker jag då.

Då jag själv inte ens tittade på finalen i går kväll har jag inte mycket att säga, mer än att sociala medier tydligen är att lita på som vinnartippare. För övrigt har jag mest roligt åt alla som tycker att fel låt vann, och undrar om det inte är länge sedan evenemanget handlade om musik?

Jag tittade inte eftersom jag hade Facebooklektion med min mamma istället. Men måste erkänna att jag tittat de gånger jag inte haft annat för mig, då tittandet verkligen får andra dimensioner när man tittar tillsammans med Twitter.

Apropå att erkänna – det var många som upprördes över att nyhetsankaret Bengt Magnusson konstaterade att fotbollsspelaren Anton Hysén erkänt sin homosexualitet. Ungefär som om det vore någon kriminell verksamhet han plötsligt berättade. Andra irriterades över att han kallades Sveriges förste öppet homosexuelle fotbollsspelare. Också SVT fick kritik för denna klumpigt formulerade fråga:

Emanuel Karlsten skriver några rader om vikten av att fundera över hur man uttrycker sig, inte minst i en fråga där just tonaliteten traditionellt har stor betydelse. Emmy Rasper har sammanställt grodorna. TV4 har bett om ursäkt.
Anja Gatu skriver väldigt bra om det hela, och tar också upp Glenn Hyséns tal på Pridefestivalen 2007.
Och jag håller med Anja. Anton är modig. Absolut. Men det är så tråkigt att man ska behöva vara extra modig för att våga berätta att man är homosexuell i Sverige år 2011. Men det är uppenbarligen väldigt känsligt, inte minst i fotbollsvärlden. Fotbollskanalen tvingades stänga kommentarsfältet på grund av tonen hos många av dem som kommenterade. Frågan har varit känslig till och med för Anton Hyséns bror som bloggar här.

Simon Bank skriver på Aftonbladet och Fredrik Edin kallar Hysén för dagens hjälte. Joel Kallvik skriver om varumärket Hysén. Emil Åkerö undrar varför ingen vågat tidigare. Läs också Johan Hilton.

Håkan Juholt ny S-ledare

Som Juholt själv säger i klippet är han ännu endast nominerad av valberedningen, men inget tyder på att kongressen skulle välja någon annan.

Twitter exploderade under dagen av prat om Juholt, och han hamnade snabbt på listan över trending topics worldwide. Allt från skämt om hans mustasch till diskussion och kommentarer om huruvida han är höger -eller vänstersosse ventilerades.

Dagens Media rotade fram en gammal artikel om Juholts inställning till reklam. Medievärlden tog upp frågan om hur länge han kan vara tjänstledig från sin tjänst som lokalredaktör för Östran. Resumé gör vinkeln “en riktig murvel”.
Från Helsingborgs Dagblad får vi ett gammalt enkätsvar som är något utöver det vanliga.
Dagens Arena illustrerar varför Juholt vann valberedningens förtroende med en karta över hans besök ute i landet.
Och så några spridda röster från bloggvärlden: Ulf Bjereld, Henrik Oscarsson, Alex Schulman, Fredric Kjellberg, Birger Schlaug.
I Expressens kartläggning av rikdsagsmännens engagemang för Dawit Isaak svarar Juholt så här.

Emanuel Karlsten förklarar varför Håkan Juholt kommer att bli vår nästa webbstjärna. Jag tror det ligger väldigt mycket i den analysen.
Juholt har också mycket av den värme som jag saknat hos både Sahlin och Persson. Humor kan också vara ett alldeles utmärkt politiskt vapen, rätt använt.

Så lite blandade händelser från den gångna veckan i mediebranschen:

Den började med att ett gäng mörkermänniskor attackerade Aftonbladets chefredaktör Jan Helins bostad. Kvällen innan hade han debatterat i Agenda mot Sverigedemokraten Björn Söder. Thomas Mattsson bloggar om tevedebatten.

Expos chefredaktör Daniel Poohl befarar att fler journalister kan räkna med “hembesök”.

Att jobba med media är inte särskilt unikt, i varje fall inte om man bor i Stockholm där var sjunde person jobbar i mediebranschen.

Tidningen Bang får två nya chefredaktörer. Det är Johanna Palmström och Trifa Shakely som tar över efter Sonja Schwarzenberger.

Aftonbladet passerade sex miljoner unika besökare förra veckan. Känn på den. Sex miljoner unika besökare.

På tisdagen öppnades Sveriges Radios Radioleaks. Namnet får det att låta som något annat än det faktiskt är. Trots det är initiativet bra och alla medieföretag borde ha motsvarande för att så långt det är möjligt skydda sina källor.

Det här är en fascinerande intervju med Mikael Falk som ligger bakom sajten moderna tider som uppmärksammats senaste veckorna då SvD upptäckte att flera av deras artiklar snotts rakt av och låg uppe på sajten.

“Mikael Falk, som står som både säljare och reporter på modernatider.com, påstår att det hela rör sig om ett stort missförstånd.
– Vi är ett antal unga killar som startat ett nytt företag, och som inte riktigt har koll på det här med upphovsrättslagen, säger han och fortsätter:
– Vi är inga slipade grabbar eller journalister, men vi börjar nu få klarhet och ska verkligen läsa på om det här med journalistik.
Han berättar vidare att de, som i alla nystartade företag, brottas med en del “barnsjukdomar”, och påstår att problemet nu ska vara löst.”

Kan vara läge att uppmana alla som driver en nyhetssajt att ta en regelbunden titt på modernatider.com för att se till att det går rätt till, kanske hjälpa till lite att bota “barnsjukdomarna”.

Den 8 mars var det som vanligt Internationella Kvinnodagen. Då kunde vi bland annat läsa att antalet kvinnliga mediechefer ökar, även om ledningarna fortfarande domineras av män. Medievärlden presenterar reportrar utan gränsers rapport om tillståndet i världen, där branschen domineras av män. Veckans affärer listar Sveriges 125 mäktigaste kvinnor i näringslivet. På plats 26 återfinns Aftonbladets vd Anna Settman.
Thomas Mattsson bloggade om jämställdhet på Expressen genom åren.

Karin Adelsköld tar över som programledare i Gokväll när Ebba von Sydow går på föräldraledighet. Karin Adelsköld som även är en av grundarna till Lilla Gumman där hon på kvinnodagen skrev denna eminenta text.

Linda Skugges PR-byrå Skugge & Co jobbar tillsammans med Anders Wall. Ett PR-uppdrag som inte alla är lika nöjda med. Hårda ord, Skugge.

Expressen kunde presentera ännu ett scoop i följetongen om Julian Assange. Andra hävdar att Expressen inte alls var först med nyheten att en av målsägarna i våldtäktsfallet känner förhörsledaren.
Expressen tog tillfället i akt att få internationell kredd och trafik genom att översätta artiklen till engelska på sajten.

Västerbottens Folkblad har inte bara nyligen fått ny chefredaktör i Daniel Nordström. Nu byter tidningen namn och utseende.

Schibsted + Media Norge = sant.

Aftonbladet började i veckan med livesänd debatt på eftermiddagarna. Enligt Jan Helin blev det en succé.

Debatten om journalistrollen fortsätter

Diskussionen om journalistrollen vilar inte. Den pågår ständigt, i allt fler forum. Denna vecka har en debatt förts mellan Anders Mildner och Håkan Lindgren på UNT.se och i Expressen. En debatt som också förs på Facebook i gruppen Journalistbubblan, som jag för övrigt varmt rekommenderar om du är intresserad av journalistikens utveckling. Alla får vara med.
I Journalisten fortsätter diskussionen som uppstod efter Frigyes uppsägning. Det är också snart dags att utse ny ordförande och styrelse för SJF, då fyra medlemmar av Förbundsstyrelsen inte ställer upp för omval. Arne König, vice ordförande, är inte en av dem.
Jay Rosen talade i veckan om journalister vs bloggare på SXSW i Austin, och vi som missade kan läsa här vad han sa.
Här är ännu en läsvärd text om journalistrollen, från Nieman Journalism Lab.
Är Facebook den största nyhetsorganisationen ever?

Det är inte bara journalistrollen som är i förändring. Även lärarrollen är omdiskuterad. Johan Ronnestam har skrivit en mycket bra post om varför Sverige behöver en kundskapsrevolution nu. Kristina Alexanderson har skrivit om katederundervisning som svar på Jan Björklunds artikel på DN Debatt.

En positiv nyhet är denna att regeringen inrättar ett digitaliseringsråd. Inte en dag för tidigt. Här är alla 26 personer i Anna-Karin Hatts råd.

I Halmstad digitaliserar man kommunstyrelsen och ger iPads till politikerna för att minska ner på alla tryckta handlingar.

Erik Gustafsson skriver i Dagens media om tillväxt och integritet.

Minns ni #gategate? I veckan har det varit rättegång.

Björn af Kleen släpper ny bok. Och för er som inte läste den förra – Jorden de ärvde – vill jag varmt rekommendera läsning av den. Tror nämligen att man får större behållning av den nya om man först läst den.

Spotify har passerat en miljon betalande användare. Jag lyfter på hatten, och tackar för en utmärkt tjänst som helt förändrat mitt musiklyssnande. På gott och ont, ska väl sägas.

Några bra grejer:

Per Torberger har skrivit en Twitterguide för nybörjare.
Fredrik Wass tipsar om tio bloggar du måste följa om digital marknadsföring.
Samme Wass har skrivit ett reportage om Wikileaks.
Andreas Ekström tipsar om en ny antologi där undertecknad skrivit ett kapitel.
Thomas Mattsson bloggar om katastrofjournalistik nu och då.
Kreafonbloggen listar bra dokument för offentliga verksamheter i sociala medier utifrån de juridiska aspekterna.
Micco Grönholm skriver – som alltid – mycket bra på Mindpark.
Anders Arhammar om hur man kan känna sig mindre ensam tack vare sociala medier.
Gunnar Johansson om en möjlig anledning att kanske inte prenumerera på morgontidningen.
Rasmus Fleischer om att man inte kan låna e-böcker.
Och så en snabb kurs i SEO.

Så en sista utblick i världen innan jag avslutar detta veckobrev:

Libyen har hamnat i lite i skuggan av händelserna i Japan, vilket inte betyder att läget på något sätt förbättrats. Det är inte heller lätt att bevaka händelserna. Tre BBC-reportrar skenavrättades av den libyska militären. Minst sju journalister har rapporterats saknade, en reporter för Al Jazeera har dödats.
Regeringen gör också sitt bästa för att begränsa tillgången till internet.

Med revolutionen i Egypten kommer också nya medier.

Det har varit en händelserik vecka. Det har inte varit särskilt muntra händelser heller. Men allt är inte svart. Världen är full av liv och kärlek, och i det lilla händer fantastiska saker;

/Sofia Mirjamsdotter
@mymlan


Flattr this

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!