Veckan som gick – Vecka 8

Händelserna i Libyen
Som så många av de senaste veckorna börjar vi utomlands och med oroligheterna i världen. Denna vecka har Libyen stått i centrum och inte minst landets ofta kallade galna ledare Muammar Khadaffi. Ett namn som få kan ha undgått men som verkar vara svårt att hitta den rätta stavningen på. Ghadaffi, Kadaffi, Khadaffi, Qadhdhafi… Alternativen är många, men ska man tro Språkrådet så är det det sistnämnda som gäller. Eller? Men det är givetvis ett av de mindre problemen med den här mannen. Bland annat hotas journalister som försöker ta sig in i landet att betraktas som laglösa. När han är inblandad kan det anses vara en aning naivt att tro att det kommer gå relativt lugnt till som i Tunisien och Egypten.

I ett uttalande av Sverige i FN:s råd för mänskliga rättigheter fördöms de händelser som ägt rum och det konstateras att “attackerna saknar motstycke”. Protestanter beskjuts och våldet eskalerar. Men beroende på vem man frågar får man olika svar angående läget i landet. Skrämmande.

Carl Bildt har fått utstå kritik för sitt flata förhållningssätt till diktaturen i Libyen. Utrikesministern sa på måndagen till Dagens Eko att “det inte handlar om att stödja den ena eller den andra utan om att få stabilitet och en rimlig utveckling”, vilket har väckt debatt och har lett till att ministern har fått försvara sig både en och två gånger.

Betydelsen av de sociala medierna för revolutionerna i arabvärlden har diskuterats på flera håll under dessa månader, men för en nybliven egyptisk pappa råder det inga tvivel. Han döpte sitt barn till Facebook för att hedra den roll som de sociala nätverken spelat.  Det finns igen hejd när det gäller kreativitet och barnnamn kan tyckas… Via CNN kan vi också läsa om “Revolution 2.0”.

Tips på hur du bäst följer händelserna i arabvärlden levereras av Axel Andén på Medievärlden.

Som en konsekvens av de sociala rörelserna som gjorts möjliga via Internet drar nu Kina öronen åt sig och skärper ytterligare kontrollen över nätet. För det finns givetvis de som vill få igång en egen “Jasminrevolution” även i Kina.

Hett här hemma
Om vi nu istället riktar blickarna mot vad som hänt här hemma kan vi konstatera att mycket diskussion pågår kring journalisternas eget förbund och kring en stoppad krönika i förbundets egen tidning. Journalisten Paul Frigyes väljer att säga upp sig efter att chefredaktör Helena Giertta valt att inte publicera hans krönika på grund av hur den kunde uppfattas i relation till tidningens inställning. Medierna i P1 rapporterar utförligt om händelsen med uttalanden från båda parter. Här på SSBD förklarar Sofia Mirjamsdotter varför detta var droppen som fick bägaren att rinna över. Åsikterna går varma och frågor som ställs är bland annat hur länge Giertta ska tillåtas sitta kvar och var annars debatten kring journalistrollens framtid ska föras om inte i den egna tidningen? Många vill säga upp sina medlemskap i protest, men andra vill inte ge upp riktigt än.

Frigyes skriver en debattartikel som också blir bemött.

Vill du läsa krönikan finns den nu trots allt publicerad i sin helhet.

SVT. Om Eva Hamilton får som hon vill kommer vi snart inte längre att åtnjuta en gratis tillgång till svtplay. Internetanvändare ska också betala tv-avgift. På DN Debatt skriver hon om vad som krävs i framtiden och står givetvis inte oemotsagd.

Mats Svegfors, VD Sveriges Radio, och Cecilia Benkö, vvd, har lämnat in en avsiktsförklaring till regeringen som definierar Sveriges Radios roll i det framtida medielandskapet.

The Phonehouse har åkt på smäll en del under veckan efter att ha blivit granskade av Dokument Inifrån. Nog så hemskt är det hur företaget har behandlat sina anställda, men för att göra det hela ännu lite värre har man efter programmet haft lite svårt att veta hur man ska bemöta anklagelser och kritik. Eller lite svårt… man kan nog kalla det katastrof rakt av och säga att Phonehouse hjälpt till att gräva gropen ännu lite djupare. På företagets hemsida kan man idag läsa om de åtgärder man tagit för att “det här inte upprepas”. På Facebook pågår diskussionen för fullt.

Bloggerskan Kissie, aka Alexandra Nilsson, har också lite svårt att hålla huvudet kallt och svär åt både den ena och den andra reportern och slänger hot omkring sig. Hon polisanmäls av Pascal Engman och Nyheter 24 efter att ha hotat honom och svarar med att lämna in en stämningsansökan. Båda verkar idag vara nedlagda och Kissie har bett om ursäkt. I lördagens Medierna vill hon dock inte låta sig intervjuas utan lägger på upprepade gånger.

Angående händelsen på en tågperrong i förra veckan när en ung kvinna hamnade mellan tåget och perrongen får nu även SJ ta del av de sociala mediernas makt och möjligheterna som medföljer en känsla av ansvar och en vilja att hjälpa. Utredningen på eget initiativ kan följas här.

Ytterligare ett steg har tagits när det gäller att sudda ut gränsen mellan vår digitala identitet och vår fysiska. Niclas Strandh har i dagarna lagt till sitt nick som lagenligt mellannamn. Deeped. Det är intressant tycker jag. Och jag undrar hur många som kommer att ta efter eftersom någon nu varit modig nog att vara först (så vitt jag vet?).

Kortisar
Julian Assange ska utlämnas till Sverige enligt ett beslut som han såklart kommer att överklaga. Den kontroversielle Assange är också anledningen till att George Bush ställde in sin medverkan vid konferensen Global Leadership Summit i Denver eftersom han inte under några omständigheter vill delta i samma forum som någon som skadat USA:s intressen.

Hela socialdemokraternas presstab hoppar av.

Ett försök till diskussion via Twitter med riksdagsledarmoten Anton Abele verkar inte ha gått så bra. Den inledande anledningen var Abeles vilja att reglera internet genom att ge polisen möjlighet att begära ut abonnemangsuppgifter, vilket han uttrycker i en debattartikel i Expressen.

Anders Lundin slutar på Allsången och lämnar över till Måns Zelmerlöf. Ok.

Big Brother är tillbaka. Hmmm…

Vad man väljer att blogga om varierar… Skönheten i att vi alla har rätt att uttrycka våra intressen visar sig i en blogg om rulltrappor i Flemingsberg.

Melodifestivalen tar över twitterflöden under lördagskvällarna (i alla fall mitt) med hashtagen #Mel2011 som hamnade på “trending topics” på Twitter. Bara efter förra lördagens festival kunde man konstatera 37 000 inlägg. Helt sjukt, speciellt med tanke på hur många som svär att de aldrig tittar på tillställningen:)

CNN tar pris för sitt innovativa sätt att använda Twitter under fotbolls-VM i Sydafrika.

Och vi avslutar med att uppmärksamma att denna förträffliga blogg under veckan har fyllt 3 år. Sofia sammanfattar och reflekterar och jag kan inte annat än säga tack för att jag får vara med på ett litet hörn. Och självklart GRATTIS.

/Caroline
@millionesse

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!