Veckan som gick – Vecka 3

I ett smått febrigt tillstånd och med en mycket tveksam uppkoppling har jag efter bästa förmåga komponerat ett ganska kort veckobrevet för vecka 3.

 Vi börjar med Tunisien
Med det som kommit att kallas i Jasminrevolutionen och som vi nu i efterhand kan konstatera att västerländska medier varit hopplöst sena på bollen med.  Var det en revolution som skedde på grund av/tack vare sociala medier, eller var det en del av rapporteringen och inte en huvudaktör i själva händelserna? Nätet sägs i alla fall ha spelat roll. Dock var det så att det var de sociala medierna som var först med att sprida nyheterna kring vad som hände och de traditionella medierna låg efter. Den diskussionen har nog än så länge bara sett sin början och det verkar finnas olika svar och perspektiv. Som allt annat när det kommer till vad som egentligen hänt och varför.
 

Det som borde vara självklart när det kommer till hyfs och respekt kan kanske till och med snyggt sammanfattas i fyra korta ord, vilka för mig personligen är mycket vettiga. Hur gärna man vill kunna lämna detta område obevakat så är det helt enkelt så att man inte kan tillåta vad som helst. Vilken typ av regelverk man väljer är upp till var och en, men sanningen är att detta förekommer och måste hanteras på ett eller annat sätt. Hur?

För att stanna kvar i tyckandets och de sociala plattformarnas värld ett litet tag kan vi konstatera att Facebook dundrar på i fortsatt takt och var också huvudämnet i Staffan Heimerssons krönika i Aftonbladet i veckan där han deklarerar att det är ”trams med nacissistisk prägel”. Detta utlöser givetvis reaktioner och det skrivs långt och ifrågasättande kring liknelser och mötet mellan analoga och digitala värderingar och hur detta påverkar vår syn på gränser, vad som är privat och vad som är personligt.

Teleoperatörerna har också varit ämne för uppmärksamhet under veckan. Operatörerna reagerar mot populariteten hos IP-telefoni och tjänster som Skype, Tango och Vibr och inför begränsningar kring vad vi får och inte får göra med våra abbonnemang. Man kallar det för gratistelefoni, vilket starkt kan ifrågasättas eftersom vi faktiskt betalar dem för surfen. Lyssna och läs de goda argument och synpunkter på detta som framförs av Joakim Jardenberg, där du också hittar vidare länkar på ämnet.

Diskussion 
Lite blåsigt har det varit kring porren i Canal + vilket har fått journalistklubbens ombud på TV4 att lämna sina uppdrag i protest. Kanalen har alltså valt att ha kvar sina nattliga sändningar med hänvisning till lönsamheten. Ett beslut som delar koncernen eftersom det uppstår frågor kring om det verkligen ligger i enighet med kanalens profil. Debatten pågår för fullt på bland annat Newsmill där man kan läsa bland annar det här intressanta inlägget om vilka det faktiskt är som deltar i sagda debatt. 

Diskussionen som uppstått kring Primegate utvecklas vidare med ett resonemang kring källskydd och meddelarfrihet, samt kritik mot jämförelsen mellan läckande socialdemokrater och soldater som avslöjar övergrepp i Irak .  

Detta var också upp i debatten på Publicistklubben som den här veckan har diskuterat världen efter Wikileaks. En värld som är komplex och med en ny iställning till whistleblowers?

Lite blandat
Aftonbladet och SvD delar hus, vilket tydligen kan medföra mindre problem och oklarheter över var man får vistas och inte.

Heja, heja internet! Det största som hänt oss efter livet självt!

Resumé gör om och gör (förhoppningsvis) rätt gällande sin app.

Lars Ohly gillar Svd, om man bortser från ledarsidan.

Aftonbladet rapporteras nå rekordsiffror i sina digitala utgåvor, med mobilen som mest växande kanal. Men också med besöksrekordhemsidan under förra veckan.

Annorlunda inspiration i form av Jimmie Åkesson skrivs det om på inspirationssidan me&do, vilket i mina ögon visar på att man kan se möjligheter även i sådant som vid första anblick upplevs som enbart negativt. Olika åsikter kan utgöra inte bara förskräckelse och trötthet, utan också inspiration till att arbeta ännu mer för en rörelse i rätt riktning istället för i fel. Och sådant gillar jag

Tidningen Okej går i graven efter 30 år.  

P 3 guld. Robyn kröntes till kvällens drottning efter att hon kammat hem tre priser. 

Och till sist…
Att säga tack till sina läsare på det här viset är väl ett underbart initiativ!

Hoppas ni är friskare än jag och får en skön och avkopplande söndagskväll!
/Caroline

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Tags: