Vecka 2 2011

Jag börjar detta årets första veckosammanfattning med några länkar som rekapitulerar året vi lämnat bakom oss – 2010.

Det är Emanuel Karlsten som skapat topplistor om de största händelserna i den svenska bloggvärlden, på Facebook och Twitter och slutligen YouTube.
För en liten större utblick – spana in denna lista över händelser i den digitala världen.

Jag nöjer mig så, eftersom nutid är roligare än dåtid, och går över till veckans händelser. En bra inledning är Daniel Nordströms lördagskrönika om lustiga och olustiga bråk.

Han tar upp kulturbråket mellan Peter Englund och Björn Ranelid, ett gräl som började med att Ranelid sin vana trogen uttalade sig kritiskt mot Svenska Akademien varpå Englund skrev en kort men dräpande bloggpost. Något som får Lisa Magnusson att påstå att Englund ej är mogen att blogga. Jag kan inte se att detta debacle skulle ha med bloggande eller utsuddade gränser mellan privat/personligt att göra, det är knappast något nytt att akademiledamöter uttalar sig kritiskt om författarskap på olika sätt.
Jag tänker inte uppehålla mig vid denna lilla ankdammslek, men rekommenderar Alex Schulmans insiktslösa text om giganternas kamp.

Mer relevant för SSBD är upplagekriget mellan kvällstidningarna. När Expressen i veckan basunerade ut att de gått om Aftonbladet i antal läsare var det genast i full gång, inte minst på Twitter. Och precis som Nordström säger leder skrytet inte till något annat än att båda tappar i trovärdighet. Medievärldens Mikael Marklund reder ut det hela på ett föredömligt sätt.
Personligen tycker jag att det har varit intressant att följa diskussionen på Twitter, där även folk utanför branschen lagt sig i och bekräftar tesen att ingen jävel utom tidningarna själva bryr sig om läsarstatistik.
Vad de däremot bryr sig om är historier som denna. Det ska bli väldigt intressant om Helin på något sätt tänker bemöta detta eller om det som så ofta förr vid liknande situationer kommer att tigas ihjäl.
Relaterat är detta bråk om bildrättigheter som uppstod med anledning av bilderna på prinsessan Madeleine som publicerades i veckan. Också Medievärlden skriver.

Det tredje grälet som Daniel Nordström tar upp är det om huruvida Sundsvall ska ha rätt att kalla sig Norrlands huvudstad. Som varande Sundsvallsbo, född och uppvuxen i staden, orkar jag faktiskt inte bry mig så mycket. Tycker att de flesta stadsslogans är mer eller mindre larviga och det är knappast de som får mig att besöka en viss stad på min semester. Tycker att Anders Rönmark skriver bra om saken – hela Norrland skrattar.

Det sista grälet som Nordström tar upp är det om vargjakten, och den har orsakat hätsk stämning på många håll. Dock kan jag ej uppbåda tillräckligt engagemang i den för att försöka finna den mest intressanta läsningen – ni får gärna tipsa i kommentarsfältet!
Intressant dock att Aftonbladet satsade på minutrapportering med Cover It Live i jaktens inledningsskede.

Det ska bli intressant att se hur Guldspadejuryn förhåller sig till nomineringen av den här Flashbacktråden när de ska dela ut årets guldspadar.
Vare sig de vinner eller inte ens slutnomineras är själva nomineringen vansinnigt intressant och jag hoppas att den ska skapa diskussion under längre tid framöver, och inte bara diskussion utan även handling hos redaktionerna runt om i landet. Varför skulle inte Flashback kunna vara en plattform för crowdsourcad journalistik initierad av journalister? Det enda verkliga abret jag ser är att Flashbackgrävarna när ett visst förakt mot journalister och därmed inte skulle vara så tjänstvilliga som förväntat.
Apropå medborgarjournalistik så har Rasmus Fleischer skrivit intressant om just det. Relaterat är de här siffrorna som visar att endast hälften av journalisterna i Sverige använder sociala medier som nyhetskälla. Jag kommer gärna till din redaktion och berättar hur man gör.

Den aktuella Flashbacktråden handlar om våldtäkterna i Bjästa, som senare uppmärksammades stort av Uppdrag Granskning som också vunnit priser för sitt utomordentliga jobb. Den enorma uppmärksamheten satte Bjästa på kartan, om än på ett sätt som är föga smickrande för orten vars namn fanns med som nyord när språkrådet publicerade sin nyordslista vid årsskiftet. Chefredaktören för Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland, Bjästafödde Jimmie Näslund, har en del invändningar. Också nyhetschefen Marcus Melinder har skrivit om att bjästa. (Marcus har också skrivit denna text om Flashbacknomineringen)
Läs också denna eminenta artikel från Filter, om just Flashback.

Journalisten plockade i veckan upp telefonsamtalet mellan Tidningen Ångermanlands reporter Tomas Izaias Englund och “fastighetskungen” Tomas Olsgården som var en snackis i slutet av förra året. Och om Journalisten kan så kan jag, har du missat så kan jag varmt rekommendera en lyssning på en av de mer bisarra intervjuerna jag någonsin hört.

Detta att USA begär ut uppgifter om twittrare som har med Wikileaks att göra är kanske inte så förvånande. Däremot kanske Twitters användarvillkor kan förvåna somliga som ej läser det finstilta när de registrerar sig på nya tjänster. Oscar Swartz skriver och länkar generöst. Rasmus Fleischer skriver relaterat.
Intressant läsning även på journalism.co.uk.

En annan wiki av helt annat slag, nämligen Wikipedia, firade igår födelsedag. Något som naturligtvis uppmärksammats såväl internationellt som i Sverige.
Clay Shirky skriver om ett oplanerat mirakel, Fleischer skriver om journalisters förhållande till Wikipedia, Sue Gardner om vikten av att försvara Wikipedia.
NRKBeta skriver om Wikipedias historia och funktioner.
I Stockholm firades i torsdags med kalas på Strand, här finns mingelbilder. Jag var inte där själv men det var Emanuel Karlsten, som skriver en brutal sågning av festen.

Så lite branschnytt i korthet:
Schibstedflytten är genomförd och SvD och Aftonbladet samsas nu i nya lokaler, enligt ryktet utan papperskorgar. Helin bloggar om flytten.
Axel Liffner-stipendiet som delas ut av Aftonbladet gick till Expressenskribenten Nils Schwartz.
Att trycka och distribuera nyheter på papper är en dyr historia – nu ännu dyrare.
Därför är det kanske lite extra glädjande att det verkar fungera att ta betalt för innehåll på nätet, åtminstone för Strömstads tidning.
Nya tidningen Feministiskt perspektiv tar också betalt, och har tills vidare skrotat planerna på papperstidning. Först var tanken att invänta de 1500 prenumeranter som krävs för att få presstöd, men tålamodet tröt.
Radiolyssnandet minskar, men fler lyssnar på Sveriges Radio.
Det går visst inte så bra för MySpace, och därmed inte heller för Murdoch.

Förra veckan var lanseringen av Facebook places i Sverige en stor nyhet. I helgen har Facebook messages, alltså deras nya mejlsystem, börjat rullas ut. Jag har inte fått den än, men det finns det andra som har.
Johan Ronnestam skriver och mer eller mindre varnar för tjänsten, men läs också kommentaren av Anton Johansson.
Det ryktas att Spotifys USA-lansering närmar sig.

Jag har inte missat händelserna i Tunisien, det har jag inte. Jag har följt utvecklingen, och fascinerats. Däremot inte haft tid att fördjupa mig som jag velat, vare sig i den traditionella rapporteringen eller i vad som sägs på nätet. Men häromkvällen fastnade jag i flödet på Twitter, jag kan varmt rekommendera det till den som vill försöka förstå och få en bredare bild av händelserna, och hänga med i realtid. Jag rekommenderar också att följa @ibnkafka som twittrar en del på svenska, samt @wedaddy och @TunisiaTrends.
Huffington post uppdaterar ständigt med massor av länkar.
Denna text i Guardian är också läsvärd, liksom Rasmus Flesichers sju tankar.

Övrigt högt och lågt:
Berättarministeriet – ett fantastiskt initiativ. Fråga dig själv vad du kan göra.
Piratpartiet har ny ledning, med Anna Troberg i spetsen.
Lisa Magnusson har ny blogg.
Veckans nyord är kuratera.
Andreas Ekström har låtit sina läsare rösta fram finaste kulturkoftan.
Elisabet Höglund skriver ännu en drapa baserad på okunskap om internet, och befarar att nätet ska deformera oss som människor.
Hon får svar på tal av bland andra Fredrik Wass och Daniel Nordström. Wass utvecklar sitt svar här.
Snacket om Twitterelitens vara eller inte vara drogs igång igen av den här bloggposten – Rör inte min Twitterelit.
Daniel Swedin skriver en riktigt bra text privatisering av biblioteken.
Själv har jag uttalat mig i SvD om gränserna mellan privat och offentligt och arbetsgivares möjligheter att ha koll på anställda.
Jag vill också varmt rekommendera den här gamla men nypublicerade intervjun med Per Oscarsson.
Veckans tidningsgroda kan vara denna där Expressen citerar @Jan_Guillou på Twitter som om han vore Jan Guillou, journalisten och författaren. Vilket såklart inte är fallet.

Som tur är är det okej att göra fel, ibland kan det bli klassiskt:

Med det lämnar jag över till Caroline Johansson som skriver nästa veckas sammanfattning.


Flattr this

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!