Veckan som gick – Vecka 48

Då var det dags för mitt första inlägg i SSBD i form av ett veckobrev.  Caroline Johansson heter jag, har en fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap,  jobbar som kommunikatör och lever mitt liv på webben, i stan och på landet, allt i en härlig kombination. Bloggar privat på www.millionesse.com och man hittar mig givetvis även på Twitter!
www.twitter.com/millionesse

Då kör vi!

När man ser tillbaka på veckan som gått är det några självklara ämnen som dominerar. Vintern kom till Sverige (i år igen, tro det eller ej), iPad släpptes och Wikileaks offentliggjorde ytterligare dokument. Dessa snackisar följdes tätt av förgiftningen av vattnet uppe i Östersund där en parasit härjar och sprider magsjuka.

iPadhysteri – äntligen här!
Den 30 november kom den äntligen till Sverige. Nattöppet, köande och efterlängtade inköp. Prisermodeller och abonnemang har gåtts ingenom för att hjälpa den som känner sig vilsen eller överväldigad. Utöver lyckan att den äntligen är här har flera tidningsföretag uttryckt oro kring Apples sätt att hantera vad som släpps in i en iPad och inte och om de ägnar sig åt censur,  då de förbehåller sig rätten att godkänna alla appar som kan köpas i appstore. Frågan är om man inte som företag har rätt att bestämma vad man vill ska vara tillgängligt eller inte.

Det finns mycket att diskutera när det kommer till iPad, appar, utveckling och affärsmodellen. Gratis eller inte gratis? Och hur kommer vi framåt?

En undersökning visar dock att lockelsen till iPad inte finns hos alla grupper, utan att svenska IT-chefer inte alls är intresseradeNiklas Strandh skriver om läsplattans ankomst och dess framtid och avslutar med en rolig tweet signerad @stroemberg.  

Redan nu sägs det finnas över 60 000 iPads i Sverige och inom ett år ska denna siffra ha uppgått till 270 000 stycken.  

Wikileaks
Rätt eller fel? Debatten kring Wikileaks blossar upp på nytt i och med ytterligare dokument har offentliggjorts. Åsikterna går isär när det kommer till hur man ska hantera detta eller om man ska tycka att det är bra eller dåligt. Elever vid Columbia universitetet har till exempel blivit varnade för att kommentera eller länka materialet i sociala nätverk eftersom det kan påverka deras möligheter till anställning. Argumentet bygger på att man kan ifrågasätta deras förmåg att hantera sekretessbelagt material. Frågan växer till att inkludera yttrandefrihet och demokratiska rättigheter i det fria samhället. Och hur påverkar detta utvecklingen av internet och den fria tillgången till det? 

Denna gång handlar läckan om diplomatiska relationer och ett flertal av världens ledare har beskrivits i mindre smickrande ordalag.

Wikileaks har varit en dominerande nyhet i medierna, men man kan fråga sig om det verkligen är Wikileaks som ansvarar för vad medierna publicerar? Hur stort ansvar har de för konsekvenserna av läckan?

Processen som materialet gått igenom är ganska invecklad. SvD svarar på frågan Hur jobbar egentligen Wikileaks?

En svensk frilansjournalist har fått tillgång till den senaste läckan.

Assange är också återigen på flykt undan den svenska rättvisan  och är även efterlyst av Interpol. I brittiska The Guardian svarar han på läsarnas frågor .
Paypal tar ställning mot Wikileaks och många tar därmed ställning mot Paypal

Vädret – snö, kyla och förseningar
Chocken som kommer varje år. Sverige är ett land med snö och vi förvånas ändå varje gång det ställer till det framåt november, Mycket gnäll och mycket diskussion i landets medier kring hur man ska hantera detta fenomen snö och is. SJ får ta mycket skarp och befogad kritik  när resenärer blir sittande i stillastående tåg i flera timmar. I början av veckan förutspåddes temperaturer lägre än på hundra år i Stockholm.  

Förorenat vatten i Östersund
Invånarna i Östersund har den senaste tiden fått koka sitt vatten efter att en parasit förorenat vattnet. Det kan dröja flera veckor innan det är drickbart igen.

I övrigt
Blondinbella startar ny tidning och dissar journalistutbildningen. För det blir hon både ifrågasatt, stöttad och förstådd

 
Chloe Shuterman ger sig in i bloggosfären  med sin nystartade modebloggchic.se. Kontroversiellt och inte ouppmärksammat. Tjejen är bara tolv år och är anställd proffsbloggare. Chefredaktör Charlotta Flinkenberg var beredd på kritiken och bemöter den.
Dagens Medias chefredaktör Fredrik Svedjetun förklarar varför man valt att stänga av kommentarsfunktionen på vissa artiklar.

Journalistik om journalistik den nya journalistiken
Om mediernas bevakning av sig själva, nyhetskonsumption och Wikileaks.

Är du en sådan som gillar att sammanfatta året med listor? Ska du göra musikaliska sådana finns det tips att få i teori och metod. Demokratisk, selektiv eller statistisk?

Hajar har ihjäl turister dykningens paradis Sharm el Sheik.

Islänningarna slutar prenumenrera på tidningar

SD inte lämplig som praktikplats för elever på Berghs. Enligt skolan går inte deras värderingar ihop med skolans. Dessutom möter inte SDs informationsavdelning Berghs höga krav på praktikplatser.

Julen närmar sig och i samband med detta uppmärksammas även dem som inte har möjlighet att fira som alla andra. Kalle Anka kommer visas på storbildsskärm i Stockholm. Kampanjen man vill att så få som möjligt ska se  

Google skruvar om sin sökmotor så att inte företag som behandlar sina företag illa hamnar högt i sökningar. Att vara elak ska inte längre vara en fördel.

Kobbs te uppmuntrade folk att stänga ner sina Facebookkonton men blev istället nedstängda själva. Man kan ju fråga sig hur framgångsrikt man trodde det skulle vara att använda sig av den plattform som man ville att folk skulle ta avstånd ifrån?

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!