Veckan som gick – vecka 45

Denna vecka har vågorna gått höga kring den Bonniergranskning som dragits igång av Aftonbladet, med Åsa Linderborg i spetsen.
Kritiken har förutom mot Linderborg själv riktats mot denna artikel skriven av Johannes Wahlström.
Kritikerna har varit många, kritiken ungefär densamma. Johan Wirfält skriver att Linderborg skjuter sig själv i foten.
Fredrik Strömberg har rasat på Twitter och litegrann i sin blogg. Mathias Gurestam på City använder ord som horribelt. Martin Schori menar att Aftonbladet kastar sten i glashus. Karin Olsson på Expressen kommenterar. Göran Greider tycker att DN ska sparka halva ledarredaktionen. Anders Mildner har en helt egen vinkel på granskningen av Bonniers. Hos Second Opinion finns mer att läsa.

Förra helgen var extremt nyhetstung i Skåne, med bland annat fotbollsseger och gripen laserman. Det var inte särskilt svårt att fylla Skånetidningarna.

Lasermannens gripande blev såklart stor nyhet i hela landet, och namnpubliceringsdebatten går vidare. Expressen var inte oväntat först med att avslöja identiteten på den gripne och senare häktade 38-åringen, och för en gångs skulle tycker jag att Mattssons argumentation är så ihålig att det ekar högt. Det är fullt möjligt att vara väldigt konkret i sin rapportering utan att publicera namn och levnadsöde för en misstänkt mördare. Mattssons trovärdighet ökar inte med den uppföljande bloggposten. Jan Helin förklarar Aftonbladets beslut att haka på med namnpublicering. Jag kan hålla med om att tidningarna inte ska ta överdriven hänsyn till polisutredningen när det fattar sina publiceringsbeslut, och där har Helin en poäng i att även om inte tidningarna publicerar så är den misstänktes identitet ändå känd via exempelvis Flashback.
Men detta är inte i sig ett incitament för traditionella medier att publicera. Möjligen tvärtom, utifrån att gammelmedia för att stå sig i konkurrensen mot medborgarjournalistiken måste jobba på högre trovärdighet och kvalitet, något man inte kan säga att rapporteringen om Malmöskytten bidragit till. Ulf Bjereld skriver bra om hur gränserna flyttas, Anne Lagercrantz förklarar varför TV4 valt att inte publicera den misstänktes namn. Andreas Kron skriver i tidningen Journalisten att han känner uppgivenhet, och Axel Andén skriver bra med länkar till fler tyckare. Ulrika Knutson skriver om hur utgivarna abdikerat.
Sist hoppas jag att ingen missat Fredrik Strages krönika om mördare och deras musiksmak.

Apropå Flashback – nyligen räddades en ung man till livet då han började tala på Flashback om att ta sitt liv, men fick andra forumdeltagare att gripa in. Det jag frågar mig är varför detta inte tycks ha något som helst nyhetsvärde, om det är så att medierna medvetet väljer de nyheter som kan svärta ner internet i allmänhet och Flashback i synnerhet. Nyheter24 har skrivit om det, men jag hittar inget på någon annan nyhetssajt?

Här en tankeväckande text om den nya journalistiken. Anders Mildner skriver om att var och en är sin egen Sverker.

Fredrik Wass skriver om Den tysta revolutionen, hur myndigheter delar med sig allt mer av sin information. Något inte minst för journalister att utnyttja och använda sig av. Myndigheterna ökar också sin närvaro i sociala medier, här några goda exempel.

Som en bokmässa fast för mediebranschen.

I onsdags dömdes en man av Hudiksvalls Tingsrätt för upphovsrättsbrott sedan han länkat från sin sajt till Canal+ direktsända matcher. En helt galen dom som jag skrivit mer om i Metro. Rasmus Fleischer skriver också bra. Detta är också rätt anmärkningsvärt, tycker jag, apropå upphovsrättbrott. Peter Sunde frågar sig också om misstänkta mördare har sin upphovsrätt kvar.
Kjell Häglund ger DN och Antipiratbyrån en smäll på fingrarna.

Grattis säger vi till SvD som firar tio år som tabloid. Lagom till jubiléet presenteras också Schibsteds resultat, siffror som ser väldigt bra ut. Den stora vinnaren är Aftonbladet, vars vd här avslöjar strategin för att dra in pengar på nätet. men det går bättre också för Svenska Dagbladet.

Expressen friades i förtalsmålet mot porrkungen Berth Milton. Det går dåligt för Playboy också…

Var tredje svensk har tänkt säga upp sitt fasta telefonabonnemang det närmaste året.

Medievärlden lade ner sin papperstidning för ett år sedan. Jag har svårt att se att det är något misslyckande, eller ett problem. Medievärlden är idag Sveriges bästa nyhetskanal för branschen, och jag finner i stort sett varenda notis som publiceras på sajten läsvärd, och läser också. Detta utan att behöva smutsa ner mina fingrar med trycksvärta. Blir också förvånad över Thelma Kimsjö som här saknar att “kunna läsa tidningen var som helst”. Jag brukade verkligen inte bära med mig tidningen överallt, däremot läser jag ofta i min iPhone, precis överallt.
Det här gillar jag, Medievärlden visar statistik, vad de skriver om och så en bunt siffror.

Jag älskar internet, men kanske finns områden där man inte helt ska förlita sig på det
Läs också gärna 40 people who changed the internet.
Delning i sociala nätverk smittar av sig positivt på intilliggande annonsörer.
DN kommer till iPad.
Facebook är stort. Större än vi riktigt kan förstå. Men att Drottning Elizabeth nu finns där är en tydlig signal.
Mindpark på engelska – ja varför inte? Bra idé tänker jag.
Hör du till dem som skrämdes ordentligt av firesheep? Nu finns medicinen i form av blacksheep.
Anders Ahlberg skriver om utgivaransvar och artikelkommentarer.
Köpa dator på Blocket? Läs det här först.
Elin Grelsson skriver väldigt bra om frilanslivet och social trygghet.
Som ett brev på posten (?) lanserar PP Pension ett nytt frilanspaket.
GP börjar ta betalt på nätet.
Wikileaks Julian Assange är nominerad till Times Person of the year.
Mer Wikileaks: Wikileaks har brutit militärens informationsmonopol. Och så har de registrerat bolag på Island.
Jardenberg tycker till om TU och mångfaldsarbetet, Anna Serner ger svar på tal.

SVTs program om curlingbarnen blev succé, också på nätet, men kan detta verkligen stämma, nog måste man ha förutsett folks reaktioner? Att en av föräldrarna anmäler SVT är stor humor. Jag tycker att Katerina Janouch sätter fingret på en viktig orsak till curlandet – nämligen samhällets krav och förväntningar. Här är det en av de bortskämda ungarna som säger ifrån. Unni Drougge skriver om de curlade föräldrarna.

Missa inte Oscar Swartz om datalagringsdirektivet. Sen läser du också Opassande.
Och så anmäler du dig väl till Morris Motorcycles Racing Team 2011?
Camilla Henemark ska ha tjänat en mindre hacka på att tala ut med Expressen, och nu vill också The Guardian ha hennes story.
Du glömmer väl inte källhänvisning när du använder material från Wikipedia? Så här undviker du att göra fel när du använder Wikipedia som källa.
Sveriges Radio toppar trovärdighetsligan, Newsmill ligger sämre till men är nöjda ändå. Mer siffror här.
Och Tove Meyer får fortsätta på SR trots kungaboken.
Leder för mycket statusuppdaterande till drogmissbruk?
De unga häckar mer på Facebook än på Youtube, detta till trots laddas 35 timmar film i minuten upp på videosajten.
Vad vill du veta om typografi?
Newsweek går ihop med The Daily Beast.

Sist idag: LÄS!
Kanske medan du lyssnar på Den motvillige monarklistan.


Flattr this

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!