Veckan som gick – vecka 42

Natten mot lördag svensk tid släppte Wikileaks sin hittills största samling dokument, denna gång handlingar som avslöjar hittills okänd info om bland annat antalet civila dödsoffer i Irak-kriget. Rapport hade som enda svenska medieföretag (och flera utländska) fått förhandskika på dokumenten och spottade under sen kväll ut text efter text, som också puffades för på Twitter:

Publiceringarna har liksom vid tidigare läckor mötts av kritik, Morgan Olofsson och Eva Landahl på SVT skriver här om sitt beslut att publicera.

Personligen anser jag att det vore grovt tjänstefel att ha tillgång till dylik information utan att använda den, självklart med sedvanlig hänsyn till personer och inte utan källkritisk granskning. Inte minst med tanke på Pentagons försök att stoppa publiceringarna. En av slitvargarna bakom SVT:s publiceringar är Helena Bengtsson, databasredaktör på SVT som också hade en viktig roll för Valpejl.
Fler redaktioner borde ha en riktig databasgrävare, och inte minst använda sig av möjligheten att låta utomstående personer kika på handlingar av olika slag för att finna nyheter.
Det här är ett litet sidospår, men intressant – hade Wikileaks kunnat stoppa terrorattacken den 11 september?

Wikileaks frontfigur Julian Assange fick tidigare i veckan avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Skälen till avslaget äro höljda i dunkel. Möjligen kan det ha med våldtäktsanklagelserna att göra, en fråga som Assange ogärna talar om och som fick honom att lämna en intervju med CNN. Jag finner det oerhört tråkigt att Assange kommit att personifiera Wikileaks utifrån det faktum att han tycks ha problem med att leva som han lär. Utifrån Wikileaksprincipen borde han inte ha något att invända mot offentliggörandet av våldtäktsanklagelserna, och han borde definitivt inte pressa intervjuare om vem som lämnat uppgifter om tvister inom Wikileaks organisation.
Han ska också i veckan ha gått till attack mot magasinet Wired som enligt Assange inte är att lita på.

Samtidigt som debatten om kriget i Afghanistan är mer intensiv än någonsin i Sverige meddelas att Aftonbladets krigsreporter Johanne Hildebrandt slutar. Beskedet kommer lägligt strax efter att denna artikel av Dilsa Demirbag-Sten som hävdar att Hildebrandt censureras av Aftonbladet, något som Jan Helin dementerar.
Samtidigt konstaterar Expressens Thomas Mattsson att svenska medier överlag är alltför dåliga på att bevaka vad som händer i Afghanistan, och utifrån det känns det ännu märkligare att Hildebrandt slutar. Eller har hon en plan B, kommer hon att skriva för någon annan? Jag hoppas det. Beslutet om att lämna bladet tycks hon ha fattat redan i somras.

Med redan undermålig rapportering är det anmärkningsvärt att de reportrar som finns på plats inte släpps in. Eller om det bara var ett missförstånd

Det är för övrigt intressant att Demirbag-Stens kritik kommer strax efter att Unni Drougge släppt boken Bluffen, som är inne lite på samma sak, och även hon kängar Guillou och hans makt. Förvånande tycker jag att den inte genererat mer debatt i medierna. Aftonbladet har exempelvis inte skrivit en rad om boken. (åtminstone inte vad jag kan finna när jag söker på aftonbladet.se)

Sverigedemokraterna får en egen dag i Almedalen nästa år. Enligt somliga kommer alla att åka hem innan de får komma till tals. Jag är också nyfiken på vad Axel Andén tycker om det utifrån den här texten om journalistikens värdegrund. Läs också denna text på temat.
Om du inte läst Gellert Tamas Lasermannen är det hög tid att göra det. Inte minst nu när vi har [minst] en person lös som skjuter i Malmö. Parallellerna är onekligen svåra att helt bortse ifrån.
Somliga förutsåg detta redan då valresultatet stod klart.
Mattsson om bevakningen av “Lasermannen”. Också i Dagens Media.

En tidning som tar ställning, om inte mot något så för något, är Sydsvenskan med kampanjen “Vi älskar Malmö”.
Läs gärna också Mona Masris krönika relaterad till diskussionen om Malmö just nu.

Och så några kortisar:
Självmordet som direktsändes förra veckan har fortsatt att diskuteras, här har Ludmilla vars dotter tog sitt liv endast 14 år gammal skrivit en text om hur man kan hantera en självmordsbenägen person. Att lägga till allmänbildningen, tycker jag.
Urspårat.se. Sajten för dig som fått nog av alla problem som drabbar SJ-resenärer.
Kanske lite off topic för SSBD, men den här sågningen av Idol är för underbar för att jag ska undanhålla er den.
Det talas en del om Bubblan. Det finns många bubblor. Välkommen in i en annan värld. (Jag gissar åtminstone att det är en annan värld för de flesta av våra läsare.)
Lokaljournalistik när den är som bäst? Eller kanske inte…
Dags att söka stipendier från Publicistklubben.
Lärare kräver att meddelarfriheten ska gälla även för friskolor.
Att använda Facebook för kommunikation under universitetsstudier är något jag varmt rekommenderar. Påminner lite om detta offentliga tentaplugg, som enligt studenterna var till stor hjälp på mer än ett sätt.
Jag är inte alls orolig för att årets studenter ska kugga de här tio punkterna på vad en journalist bör kunna år 2010.
Ungarna använder internet. Men jag trodde nästan att det skulle vara fler.
Bloggläsandet ökar också, men jag vill ifrågasätta statistiken utifrån det faktum att jag tror många läser bloggar utan att vara medvetna om att det är just en blogg de läser. Bloggarna är så integrerade i övriga nätet, på nyhetssajter, länkar via Facebook och Twitter och jag tror att många läsare inte skiljer på en bloggtext eller annan text på nätet. Det finns så många som knappt vet skillnaden mellan en annons och en artikel i tidningen, så hur då skilja på vad som är vad av utbudet på nätet?
Anton Johansson, har galet många järn i elden. Twinglys språkrör startar Headler.se för försäljning av hörlurar.
The Pirate Bay låg nere i femton timmar. (Rättegången i hovrätten avslutades också, dom väntas i november.)
TV4 Nyheterna bemöter kritiken mot granskningen av vården av utrikesminister Anna Lindh.
Det här är otroligt intressant. Sveriges Radio delar med sig av sin framtidsutredning, och just detta om hur auktoriteter försvagas är en av mina hjärtefrågor när jag är ute och talar om förändringar i medielandskapet.
Per-Ola Mjömark börjar som webbredaktör på just Sveriges Radio.
Google Teve – nästa stora grej?
Second Opinion har granskat TT och räknat fel i deras texter. Enligt Jesper Strömbäck går det dock inte att dra några generella slutsatser av undersökningen. Läs mer om undersökningen på Newsmill.
Minns ni GateGate, då Jesper Nilsson ofredades av poliser i tunnelbanan då han fotograferade? Poliserna åtalas nu.
Yttrandefrihetskommitén har presenterat tre modeller för ny yttradefrihetssgrundlag anpassad efter det nya medielandskapet. Lambertz menar att det är osäkert om det går att lagstifta helt teknikoberoende. Jag är rätt less på att ja tyvärr inte hinner vara med på ett möte nu på onsdag för att diskutera modellerna och framtiden, då just yttrandefrihet och tryckfrihet är två frågor som jag brinner för.

I helgen har WordCamp Stockholm pågått på Tekniska muséet. Med början lördag förmiddag och sedan hackande hela natten och avslutning söndag har närmare ett par hundra wordpressnördar träffats och pratat wordpress, och även trasat sönder Jardenberg.se som håller på att få en helt ny form.
Läs gärna Emanuel Karlstens korta text om att förstå den sociala tekniken. Jocke skriver också mer om open source och samarbete.
David Hall bloggar om campet, liksom Nikke Lindqvist.

Några branschnotiser så:
Nya tidningen Feministiskt Perspektiv gör succé redan i starten.
Claes de Faire återvänder till tidningen Resumé, denna gång som redaktionschef.
Metro vänder från förlust till vinst.
Mediakompetens närmar sig en lösning och tror att max tio sägs upp.
Valet hade stor positiv påverkan på medieinvesteringarna.
Ystads Allehandas journalister ger sig inte när det gäller kravet på egen chefredaktör.
Eric Sundström blir ny chefredaktör på Dagens Arena när Nisha Besara går på föräldraledighet.
Gunnar Svensson blir ny chefredaktör på Sydöstran.
Tidskriftsgalan har ägt rum, alla vinnarna finner du här. Själv satt jag i juryn för Årets digitala tidskrift, ett pris som gick till Dagens Media. Emanuel Karlsten bloggar och tycker att det var rättvist. Sen är det alltid kul att i efterhand läsa vad som sagts i förväg om vem som borde vinna.

Om vindsvåningen stod för förra förra veckans metadebatt och oförtjänta uppståndelse så var Kleerups trötthet i morgonsoffan denna veckas mest obegripliga nyhet. Kleerup själv försvarar sig mot anklagelser om drogpåverkan. Det skulle kunna vara så att mina förväntningar på Kleerups agerande i programmet var så uppskruvade att det är därför jag när jag väl såg det reagerade med en axelryckning. Möjligen är jag lite, men väldigt lite, indignerad över beslutet att inte lägga ut klippet på TV4play. Se och döm själva, är denne man för trött/påverkad/flummig för att visas i teve? (Nunstedt skriver det bra – varför i hela världen ber TV4 om ursäkt för Kleerups uppförande? Han var inte otrevlig eller provocerande på minsta lilla vis…)

En stor händelse i Sociala Medie-bubblan var premiären av The Social Network, filmen om Facebook. Jag hade hoppats kunna skriva en egen recension men fick inte till det tidsmässigt och har alltså inte ens sett filmen.

Svenska Dagbladet recenserar, liksom Moviezine, Metro och Kulturbloggen.
Huvudpersonen själv, Zuckerberg, gillar inte filmen, men är tydligen imponerad över hur väl de lyckats med detaljerna.
I samband med filmsläppet skrivs mer än någonsin om Facebook och sociala medier.

Läsvärt om sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet:
Hur mycket är Facebook egentligen värt?
Du är dina sociala nätverk.
Facebook stämmer spammare.
Trams på Facebook värdefullt.
Stort intresse av varumärken i sociala medier.
Nu forskar vi om sociala medier.
What a Facebook News portal will mean for publishers.
Tacka eliten för Facebook.
Alla finns på Facebook.
Sociala medier viktiga för lokalpolitiker.
Twitter makes me like people I never have met, Facebook makes me hate people I know in real life.
Facebook apps leaking details to advertisers.
Gudrun Sjödén går hem på nätet.
Kina – genom Facebook från husarresten.

I Sverige har vi kanske ingen Zuckerberg – än – men vi har Blondinbella. Förutom att hon är företagsmagnat är hon också populär som privatperson, och över 1500 kommentarer till inlägget där hon berättar att hon brutit upp från pojkvännen säger kanske något om engagemanget i hennes person.

Washington Post säger åt sina journalister att inte gå i polemik med läsare på Twitter. Jag skriver under på vad Roy Greenslade tycker om det hela:

“Journalism is surely about engagement with readers. In this digital age, debate is easier than ever before. To ban journalists from entering into discussion with critics is a denial of freedom for both journalists and citizens.”

The Guardian har också delat ut riktlinjer till sina medarbetare – som jag rekommenderar er att ta del av och möjligen apa efter.

Antalet svenskar på Twitter är en fråga som ständigt kommer upp, och ingen har något riktigt svar. Det finns helt enkelt inget bra sätt att räkna. Att de här siffrorna i Dagens Media är långt ifrån överensstämmande med verkligheten tycks åtminstone alla Twitterkännare i Sverige vara överens om. Hans Kullin reder ut det hela.

Svenska Dagbladet jobbar med redesign. Bland annat tittar man på klickstatistik.
Apropå Svenska Dagbladet – för den som följer Martin Jönsson på Twitter kommer det knappast som en överraskning att han är minst sagt irriterad över TV4:s underlåtenhet att credda SvD när de snor deras egna nyheter.

På onsdag är det dagen då vi uppmanas att bära lila för att säga en självklarhet. Detta kan du göra för att sprida ordet. Här finns tips inför klädvalet. Hänger du inte med i svängarna, förstår du inte varför det kan ha betydelse att just du bär något lila på onsdag? Läs Elin Grelsson. Sen letar du fram en lila scarf eller något och anmäler ditt feltagande på Facebook.

Den här texten kanske inte platsar här. Men jag ber dig att läsa, även om du inte klickat på en enda länk hittills i den här texten. Plötsligt händer det. En stark text om ett möte mellan två personer.

Och så avslutar vi med lite humor. Det här är riktigt riktigt roligt.

Kanske börjar vi bli lite trötta på Undergången och Hitler i bunkern, men denna är nog den hittills roligaste jag sett. Gissar att den har ett extra värde för folk i tidningsbranschen, och kanske allra mest för den som jobbar eller någon gång har jobbat på DN, eller med Gunilla Herlitz:

Och jo. Jag är ju en stolt medlem av Morris Motorcycles. Det började med en tweet och idag erövrades en fantastisk sjätteplats i VM i Albacete.
Allt är möjligt.


Flattr this

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!