Veckan som gick – vecka 39

Ett försenat veckobrev denna vecka; jag ber så hemskt mycket om ursäkt för det. Allas våra liv går nog i vågor och just för tillfället händer mycket nytt på min kant. Så här kommer ett något förkortat veckobrev! /Jerry

Vi börjar med veckans klokaste, Mårten Schultz:

“Upphovsrätten vilar inte på samma moraliska grundvalar som äganderätten. Äganderätten hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna, som yttrandefriheten. Skyddet för sådana rättigheter anses självklart för att ett samhälle ska vara civiliserat. Men upphovsrätten är en annan form av rättighet. Det finns inget egenvärde i att skydda upphovsrätter, till skillnad från mänskliga rättigheter. Dess legitimitet står och faller med dess instrumentella värde: Upphovsrätten förtjänar att försvaras i den utsträckning de främjar de målsättningar som vi vill eller tror att dessa rättigheter kan främja, ökad kreativitet eller samhällsnytta.”

Noterar att Meter söker en cancerpatient till en produktion. Gärna framgångrik kvinna med modellkarriär. Osnyggt. Fast samtidigt, är vi inte alla skyldiga till hur medielogiken fungerar? Ibland när jag ser avarter som de där Tylösandskungarna så brukar jag påminna mig om att vi har det medieutbud vi förtjänar…

Comviqs “mobbningsfilm” fälls. Det här är ytterligare en sådan där grej – visst, filmen är tacky. Men är den “extra” uppmärksamheten verkligen dålig för försäljningen?

Som PR-kille tycker jag att det är en stor nyhet att Per Schlingmann avgår. I vår värld är hans jobb ett av de coolaste. Och jag tror att de flesta oavsett partitillhörighet ger honom MVG för ett väl utfört arbete. Jag ligger lite efter i mina flöden – någon som vet var han tar vägen? Och vem ersätter?

Spännande artikel i The Guardian om lokalmediernas framtid. Nyheter är som bäst när de är nära, tycker jag. Dessutom tror jag att det nya meielandskapet öppnar för “lokalare” annonsintäkter. Skickar en varm tanke till alla kämpande lokaljournalister!

En iransk bloggare får 19 års fängelse.

Noterar att Medierna P1 lägger ut material på Soundcloud, här en intervju om Sverigedemokraterna. Smart, det gör det lättare att dela – och hitta!

Apropå Sverigedemokraterna så har Jonas Hinnfors och Andrea Spehar skrivit en debattartikel som manar till eftertanke.

Kort reflektion från Axel Andén, men vilken underbar rubrik; Falska leenden fungerar inte i sociala medier.

Joakim Jardenberg kommenterar hur innovativa medierna varit under valrörelsen. Snyggt av ovan nämnda Axel Andén att följa upp i kommentarerna.

Kent Asp tycker inte att medierna var partiska i valrörelsen.

Inget världsomvälvande, men en intressant reflektion från Anders Mildner om att som opartiskt medium använda partiska hashtaggar på Twitter.

Martin Palacios tipsar om hur man skriver världens bästa säljmejl.

Hur behandlar SVT sin inhyrda personal? Lina Lindahl samlar länkar bra.

Per Strömbäck menar att nätanarkismen nått vägs ände. Henrik Alexandersson kontrar med att ryktet om piratrörelsens död är överdrivet. Axel Andén (mycket med Axel i mina flöden denna vecka!) skriver tydligt på ämnet. Klart torde ändå vara att piraterna inte direkt har medvind

Chris Anderson om framtiden för video, intressant för alla medieintresserade:

Apropå video så delar Emanuel Karlsten med sig av sina lärdomar från att sända live på webben.

Social filtrering på internet är en trend att hålla koll på. Länge har det varit medier om medier, internet om internet. Men nu börjar vi se fler ämnen, här till exempel en bra sammanställning av Johannes Sundlo om HR (human relations). Det blir en sorts crowd gatekeeping som kan komma att påverka våra bilder av världen rejält.

Mama blir först ut på Ipad.

Michael Jenselius tipsar om tjänster som överlistar nätcensuren.

Simon Vikström en bra utbildande ostning om sociala medier.

Mediashift skriver om hur Aftonbladet jobbar med sin affär på webben.

Självklart använder rekryteraren webben som ett verktyg för att kolla upp potentiella rekryter. Här några enkla tips att tänka på.

Jag har inte hunnit med i svängarna när det gäller Liberlademokraterna. Men det finns en sajt i alla fall. Det kan bli intressant, tror jag. De liberala krafterna har alltid varit en kraft att räkna med på webben. Liberati lägger i alla fall ner och satsar på Liberala nätverket.

TT borde redovisa sina källor, menar Hans Kullin.

Per Torberger tipsar om USA:s sämsta reklamfilmer. Njut!

Gert Frost slår ett slag för vänligheten på Twitter. Vi har väl inte glömt den? Och hur står det till med landsbygden?

Karin Hübinette får gå eftersom hennes syster fick en ministerpost. Vill vi verkligen vandra den här vägen fullt ut? Ska duktiga yrkesmänniskor tvingas bort från sina jobb på det här sättet? ALLA har anknytningar till NÅGOT; har inte webben lärt oss åtminstone detta? Att Karin Hübinette dessutom är en av de bästa på sitt jobb gör det hela bara mer befängt.

Jag menar, journalister röstar ju. Alltså har de en personlig preferens. Men ändå kräver vi av dem att de ska göra ett bra jobb. Sådan är verkligheten. Och tror någon på allvar att hon skulle kunna ge sin syster några fördelar utan att det granskas hårt, hårt, hårt. Här är Facebook-gruppen – jag har gått med.

Intressant om att blogga eller inte blogga.

Vi avslutar med en tanke från Johan Ronnestam. Livet består av små, små saker som vid första anblick kan tyckas meningslösa.

WORDS from Everynone on Vimeo.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!