“Why web won’t be nirvana”

Det är lite billigt, lite elakt, men mycket roligt att gå tillbaka till gamla analyser, med facit i hand.

För femton år sedan skrev Clifford Stoll i Newsweek om internet. Det har nu slängts upp på nätet, och det är frestande att bara peka och skratta. Stoll sa att internet inte alls hade den kraft och påverkan på våra liv och beteenden som folk sa skulle komma, och att det inte heller skulle få det. Köpa och läsa böcker och tidningar över internet? Larv. Handla varor, boka resor och aktiviteter på nätet? Inte då. Kunna skicka pengar och betalningar säkert? Omöjligt!

Peka och skratta, som sagt. Det kanske är lite naivt av Stoll att tro att internet i sin linda — för så gammalt och så stort var inte internet 1995 — skulle ha levt upp till sin fulla potential. Och med lyxen av erfarenhet är det för oss självklart att han är en våt filt.

Men vad säger folk idag? Det finns fortfarande många som skjuter ner möjligheter och visioner. Och ser man till det stora perspektivet är de femton år som gått också bara spädbarnsår. Det finns mycket kvar att göra, det finns mycket kvar som kan hända. Vad kommer folk om femton år skratta åt att vi dissar nu?

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
(100%) (0%) (0%) (0%)
4 buttar
 • http://peterkarlberg.blogspot.com/ Peter Karlberg

  Jag brukar tänka som så att det kan vara bra att ta boktryckarkonsten som jämförelse. Den innebar en revolution i många bemärkelser främst genom att den ändrade vårt sätt att hantera berättelser. Fram till dess boken introducerades bars vårt kollektiva minne av berättelser som traderades, därefter blev allt detta var man s egendom – men det senare tar flera hundra år (läskunnigheten är ju t.ex. en förutsättning, tillräckligt välstånd för at kunna köpa/låna böcker likaså). Översätter vi det till dagens teknik – internet lite slarvigt – så har vi naturligtvis att se fram emot en snabbare spridning/effekt men 15-20 år är en oerhört kort tid.

 • http://liljeros.wordpress.com/ Liljeros

  Själv tyckte jag han hade en hel del poänger och var mer framsynt redan -95 än du vill påskina. Förvisso med en väl negativ approach kanske men det är väl en krönika…

 • http://juliaskott.wordpress.com/ Julia

  @Liljeros – Jag försökte med min raljanta ton visa vad det vore frestande att peka och skratta åt, inte att han var dum i huvudet eller nåt…

 • Pingback: Spinns Smurftips #PRofSweden — Doktor Spinn

 • http://www.lotten.se Lotten Bergman

  “Vad kommer folk om femton år skratta åt att vi dissar nu?”

  Jag har i ungefär hela livet försökt tänka ut detta i förväg. Men ett tag runt 1980 var jag i alla fall aktiv videobandsmotståndare — se där en cirkel som slutits! (Jag väljer mina väderkvarnar, ja.)