“The delicate art of the Local Newspaper Story”

TimesOnline skrev häromveckan om lokaljournalistiken och den unika rapportering som hotas av nedläggningar. (Det är lite oklart varför det hamnat under något slags kvinnosektion, men det är en annan diskussion, om än en som kan tas om och om igen.)

Jag är lite kluven till artikeln. Å ena sidan gillar jag verkligen sammanställningar av roliga smånyheter, och håller med om att både genren och lokalnyheterna i stort bör värnas. Å andra sidan, som någon i kommentarerna skriver, är skribenten lite lagom nedlåtande mot de som faktiskt jobbar med lokalnyheter. Jag är inte längre en av dem, men jag vet att den som blir intervjuad om sin cykeltaxi eller hemkomna katt eller vad det nu kan vara — för dem är det viktigt att vi är där, att de får berätta. Och lokaljournalistiken är inte bara bridgeföreningar och nya fönsterluckor. Där berättas också om det som påverkar folks liv, om viktiga saker som kanske inte kan mäta sig mot jordskred och massmördare, men som spelar roll.

Ibland är det pensionärer som spelar TV-spel. Ibland är det polisövervåld, eller en politiker som till slut säger att vi ska se över våra rutiner. Ett nytt övergångsställe kan verka larvigt och inte värt trycksvärtan, men för pappan som oroar sig för sina små barn är det en stor grej både att det kommer dit och att det får uppmärksamhet — och kanske får han veta det först när han slår upp tidningen eller sätter på TVn. Och så vidare. Allt är inte scoop som glimmar.

Men det kanske är just det de gör, de knasiga nyheterna (eller tråkiga nyheterna knasigt formulerade — jag råkar vara ordvitsfantast, och en klurig formulering ska inte underskattas). De glimrar till, fyller ut, muntrar upp. Folk minns dem garanterat bättre än de gör torra kommunala beslut och intetsägande småbrott. De måste väl också få ha sin plats — om folk på en liten ort bryr sig om en sak är det antingen en nyhet, viktigt, eller både och, oavsett om någon annan tycker att en handarbetstävling verkar skittrist.

Vad säger ni? Är flufftexter och fåniga notiser viktiga eller bara onödigt larv? Måste det vara det ena eller det andra?

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!