Veckan som gick – Vecka 46

I onsdags korade Internetworld Sveriges 100 bästa sajter. Det är en märklig lista att ta del av och av någon anledning känns den inte så 2009. Jag förstår inte alls förstaplatsen, omvård.se. Visst, den är enkel, överskådlig och användarvänlig. Ungefär som vilken blogg som helst. Nuff said.

Betydligt mer spännande har varit att under veckan följa SvD:s realtidsgräv. Egentligen är det inget särskilt med det. Jag har tidigare bloggat om det som nätdriven journalistik, där man tar hjälp av läsarna och alla möjligheter internet ger som att kunna länka till källor, fånga upp kommentarer och låta läsarna delta. Hundra hjärnor kan mer än en. Något som också Audi har förstått.
Dessutom slipper man kampen mot deadline, och kravet på att “fylla tidningen”. Ändå är det ytterst få svenska medieföretag som testat sättet att jobba, det enda konkreta jag kommer på är Fattigbloggen. Här berättar Kristian Lindquist mer och här kan du själv följa hela det öppna grävet.

Jag tror att det som nu görs på SvD.se kommer att vara journalisters vardag inom en inte alls avlägsen framtid. Det är om inte annat ett måste för överlevnad.
Ett relaterat och något mer innovativt och vågat förslag kommer från Daniel Kjellsson som vill starta ett bloggkonglomerat, eller en svensk Huffington Post. Han vill också utbilda framtidens journalister, för den verklighet de kommer att möta.
Här en annan talande historia, om framtidens journalistik. Och när jag skriver det bannar jag mig själv för att jag använder ordet framtid om något som i allra högsta grad är en realitet. Ska vi komma överens om att lägga av med att prata om nutiden som om den vore något långt borta?
Här en mycket intressant text om journalistikens utveckling, och ja – den tar upp pengarna också. Och jag tror i dagsläget något mer på crowdfounding än på Murdochs idéer som fortsatt debatteras. Själv undrar jag om det inte är dags för Murdoch att skaffa en gungstol och dra sig tillbaks, inte minst efter hans senaste utspel om att blockera och stämma Google.
Journalist är förresten världens coolaste jobb, ifall nån inte hade det klart för sig.
Det är också intressant att läsa hur de som inte är i branschen, det vill säga mediekonsumenterna, ser på utvecklingen.

Michael Karlsson har kommit fram till det vi redan visste – att läsarmedverkan och kommentarer tvingar journalister att skärpa sig.
Läs också How Social Media is Taking the News Local, och How Twitter is Changing the Face of Media.

Om ett par veckor är det dags att dela ut Stora Journalistpriset och en av de nominerade i kategorin förnyare har varit i blåsväder under veckan. Lisa Bjurwald och Jonathan Leman skriver i en debattartikel att Newsmill inte bör få priset, citat;

“Bör Newsmill belönas med svensk journalistiks tyngsta utmärkelse, efter att ansvarslöst ha släppt in extremister i den offentliga debatten och dessutom vitmålat dem? Vi anser inte det.”

Också Jan Guillou riktar kritik mot Newsmill. PM Nilsson skriver själv och utlovar nya rutiner. Och gläds samtidigt åt ännu en nominering.

Sydsvenskan siktar mot nollresultat nästa år och presenterar ett sparpaket där 90 tjänster försvinner. SJF är oroade.
Turbulensen på DN sedan Gunilla Herlitz tog över chefredaktörsstolen fortsätter. Ytterligare 90 personer måste söka om sina tjänster, och nyhetsredaktionen ska bantas.
Täby Danderyds tidning läggs ner, sju tjänster berörs enligt något motstridiga uppgifter. Brunegård menar att nedläggningen borde genomförts för ett halvår sedan.
Förra veckan kom det allra sista numret av Medievärlden på papper ut, och nu pågår arbetet för fullt med att planera framtiden för medievarlden.se.

Rolf van den Brink har startat bolaget Dagens Opinion, men är väldigt förtegen om detaljerna.

Här en trendspaning från 24 hour businesscamp. Här finns en Twitterlista för den som är nyfiken på Sveriges mest spännande entreprenörer just nu.
Johan Groth har översatt femton förutsägelser om internets framtid på Mindpark, spännande läsning.
Mindpark fortsätter såklart sin listning över de hundra viktigaste mediehändelserna, och med tanke på allt som hänt bara det senaste året är det här fascinerande läsning. Det är alltså bara fem år sedan det bråkades om broadsheet eller tabloid, och det stora formatet av vissa ansågs riktigare och mer seriöst än tabloiden.
Mer läsvärt från Mindpark – När författarna tog makten från förlagen.

TU har som bekant varit i Tokyo och här delar Jon och Lena med sig av sina spaningar.

Minns ni Dagen och Emanuels Facebookdilemma som gällde profil eller fan page? NRKBeta reder ut begreppen.

Sören Karlsson på hd.se konstaterar att Realtidsrapportering drar besökare till sajten.

Att göra papperstidning av bloggar – är det en trend i antågande? Underbara Clara blir i varje fall tidning, jultidning, utan reklam.

Under veckan har Malou von Sivers dag efter dag pratat om bloggar. Jag har sett delar av programmen och tänkt skriva något smart, men det behövs inte eftersom Alex Schulman redan sagt vad som behöver sägas.

Allra sist ett bloggtips. Johanna Karlsson och Jonas Grönlund på Sydsvenskan listar decenniets 25 viktigaste låtar, och skriver matnyttiga motiveringar.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

(50%) (25%) (0%) (25%)
4 buttar
 • http://sundsvallexpress.se Omer Rosenbaum

  Glöm inte en ny nyhets webbsida på engelskatalare folk i Sundsvall området. Nya medier at it best!

 • Pelle

  Bloggen om “2000-talets viktigaste låtar” från Sydsvenskan visar just hur föga egentlig diskussion som pågår i den i vid mening kulturella delen av den svenska bloggosfären. Det handlar bara om marknadsföring; har man läst Jonas tidigare så vet man exakt vilka genrer de är ute efter och känner igen den uppumpat hypåerbolstinna tonen. När man låter blicken svepa över Jonas och Johannas playlist kan man redan nu räkna ut att Rihanna, Eminem och Beyoncé kommer att landa någonstans på de tio översta platserna. Promoes Svennebanan kanske också rusar upp dit (“genial sociologi omsatt i beats”) -Nej, jag gillar Jonas som skribent men den här sortens hårdkäftade drapor med högtravande formuleringar modell “‘The Goose is Loose 4 U’ är det precisionssmattrande gevärsgroove mot vilket de närmaste årens reggaeton måste mätas” är sjukt tröttande. Dessutom packat med en massa referenser till andra bloggar och ofelbara skribenter. Om de hade kunnat begränsa sig till tio – femton rader om varje spår hade det kanske varit läsbart, men de faller ner i fanbloggandets skötesynd, att bli så hög på sitt eget flow att man bara tappar kontrollen. Meningen med den sortens fanzinekritik är till 99% att tala om hur omistlig man själv är som kritiker.

  Det är som i Fight Club – en bok som många av dagens musik- och stilgurus har läst och träffats av: att battla loss om nördiga detaljer för att hävda sin plats i världen (sin maskulinitet, i “Fight Club”) är mycket viktigare än att komunicera något om musiken. Gäsp!

 • http://blogg.sydsvenskan.se/25/ Johanna

  Hej Pelle,

  Läs gärna artiklarna där vi motiverar varför vi gör listan utifrån just urbana genrer.

  Den första ligger här: http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article564425/Den-nya-skolan.html

  Vi beställde bland annat in radiostatistik från svenska kanaler innan arbetet. När den statistiken till exempel visar att Shaggy varit allra mest spelad i Sverige 2001, mer spelad än all eurodisco och schlager, handlar det här väl knappast om att vi vill pusha för hur vi själva som kritiker gillar dancehall? Utan om att en hel del liknande musik faktiskt blivit en del av även en nordisk vardag.

  Sedan håller jag inte med om att listtexterna hittills kretsat kring nördiga detaljer. Fortsätt gärna följa dem och se om du ändrar dig.