Kärlek och respekt. Ska det vara så jäkla svårt?

Av alla passioner är fruktan den som försvagar omdömet allra mest, sa Kardinal de Retz en gång i tiden. Den svenska tidningsbranschen verkar ibland ha en närmast patologisk rädsla för det nya medielandskap som håller på att växa fram. Det är synd, eftersom det inte är speciellt farligt. Tvärtom. Men fortfarande kämpar människor och företag mot sina väderkvarnar.

DN:s ledarskribent Peter Wolodarski talade tidigare i år om att Google News kunde liknas vid parasiter. I somras beslöt Stampen att stödja ACAP, ett tekniskt system som används för att hindra sökmotorer att indexera innehåll. I dagarna kunde man läsa att den tyska regeringen uppges stödja flera stora mediaföretag som vill komma åt Google News.

Jag tror inte på det här.

Kampen mot länkarna innebär i praktiken att medieföretag sågar av den proverbiala grenen som de själva sitter på, menar Kristofer Björkman på Mynewsdesk. I stället för att  fokusera på att tjäna pengar på den enorma trafik som Google förser tidningarnas nätupplagor med, försöker man hindra Google från att tjäna pengar på aggregationen. Google som skulle kunna bli deras bästa samarbetspartner, blir nu närmast en fiende. Mediebolagen befinner sig i tvärtomvärlden.

Så här ligger det till. Det behöver inte vara speciellt svårt för en stor nyhetssajt att bete sig som resten av nätet. Ge lite länkkärlek är ett bra grundrecept. Att länka är ett sätt att visa respekt för både läsare och dem vars arbete man hänvisar till. Nyligen har tidningen Dagen beslutat att alla artiklar som skrivs för webben alltid ska länka till sina källor. Flera tidningar på nätet vågar också äntligen skicka sina läsare vidare till konkurrenterna med verktyg som Aitellus NewsMatcher, något som alla svenska tidningar borde våga sig på.

En ordning som kräver att den som bevakar och länkar till andras webbplatser har tillstånd från varje webbplatsinnehavare skulle skapa en orimlig byråkrati, som den moderata riksdagsmannen Karl Sigfrid så riktigt påpekat. Tjänster som organiserar information på internet skulle i praktiken inte kunna finnas, och enorma värden kan gå förlorade.

Det får bara inte hända.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Tags: