Förbättra ny bok om journalistik

Hjälp till att förbättra ett kapitel om sociala medier i ny bok för journalister.

I dag kan vi presentera ett kapitel från en bok om webbjournalistik som Norstedt släpper i början av nästa år. Boken är skriven av Kristian Lindquist, nyhetschef på SvD.se. Anledningen till att kapitlet publiceras redan nu är att få in förslag på förändringar och förbättringar av innehållet redan före publiceringen.

Vad är din journalistiska bakgrund?
”Började som vikare på GP i början av 2000-talet. Sedan dess har jag jobbat som webbjournalist på Vlt.se, Aftonbladet.se och Vagabond.se. Var också med och startade SVT:s debattsajt Opinion. Sedan tre år tillbaka arbetar jag på SvD.se där jag är nyhetschef.”

Varför skrev du den här boken?
”För att den behövs. Undervisningen i webbjournalistik på journalistutbildningarna är ofta undermålig samtidigt som många elever efterfrågar bättre undervisning om just webb och sociala medier. Inte minst märker jag det när vi tar emot praktikanter som ofta är jätteintresserade men inte fått någon kunskap om webbjournalistik alls med sig från utbildningen. Den här boken ska kunna användas som kurslitteratur på utbildningarna. Där tror jag den kan göra stor nytta.”

Vad är ditt mål med att publicera kapitlet redan nu?
”Att få in värdefulla synpunkter och feedback på det här kapitlet från SSBD:s besökare. Det finns gott om folk som kan mycket mer än jag om webb och sociala medier, det vore dumt att inte försöka använda sig av deras kunskap och erfarenheter.”

Ta nu chansen. Här finns kapitlet att läsa. Du kan lämna dina förslag här på bloggen i kommentarerna nedan eller mejla till webbjournalistik@gmail.com

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

(91%) (9%) (0%) (0%)
11 buttar
 • http://www.aftonbladet.se Andreas Aspegren

  Bra text, Kristian!
  En liten reflektion bara: Att kräva inloggning behöver inte betyda att det blir få läsarkommentarer. Möjligtvis färre än det skulle blivit annars…

  Andreas Aspegren
  communitychef Aftonbladet

 • Kristian

  Det har du helt rätt i. Har man några miljoner unika besökare som ni blir det väl hur som helst inte få…
  /Kristian

 • Gustav Svensson

  Underbart att den här boken är på gång!

  Vet ju inte riktigt hur boken är uppbyggd i övrigt men det känns som om läsarmedverkan och sociala medier förtjänar varsitt kapitel. Ser dock att nätdebatt får ett eget kapitel så jag gissar att mycket får mer utrymme ändå :)

  Ibland hade jag gärna sett några fler kort sammanfattade argument för och emot olika val och metoder som du rekommenderar och/eller presenterar.

  En del stycken, som introt till chatt-delen, känns onödigt basic. Ska boken främst användas i journalistskolorna kan du kanske höja ribban ett snäpp ändå.

  Då hade jag hellre sett fler konkreta exempel, som det om lagrådsremissen.

  Allt fler journalister använder mikrobloggar för att anteckna/kortrapportera under reportage, som en försmak och sondering. Sydsvenskans utrikesredaktör Kinga Sandén har kanske uppmärksammats mest för det efter reportageresorna i Iran och Mellanöstern. Värt att ta upp?

  Ser fram emot att läsa mer :D

 • Nils Östergren

  Möjligen bör ett läromedel av det här slaget också diskutera hur eftermediajournalistiken ska förhålla sig till och arbeta med interaktion genom tilltal och webbpublicering mm.

 • Kristian

  @Gustav Svensson

  Hej Gustav och tack för bra synpunkter! Är det något speciellt du saknar vad det gäller sociala medier o läsarmedverkan?

  /Kristian

 • http://www.sydsvenskan.se Gustav Svensson

  Kristian! Ledsen för sent svar. Det är inget särskilt utöver det jag skrev tidigare som jag tycker saknas. Som sagt, jag gissar att en hel del finns i de andra kapitlen också. Ser verkligen fram emot boken!