Wikifiera nyheterna

Dagens nyhetspublicering på nätet utnyttjar inte mediets möjligheter särskilt väl. Inspireras av Wikipedia.

Vi som jobbar på mediehusen ger inte läsarna särskilt bra verktyg för att få en bra överblick över ett nyhetsskeende. Vi överlämnar åt läsarna att själva avgöra vad som är relevant. Hur hänger nyheterna ihop? Det överlämnar vi åt läsarna att försöka pussla ihop själva. Inte konstigt att läsarna inte anser att journalistiken är värd att betala för.

Nyhetspublicering innebär en strid ström av fristående artiklar. Och det är inte särskilt konstigt att det blev så här. Så har ju tidningarnas nyhetsarbete fungerat under mer än hundra år. När nätet dök upp tog de flesta nyhetstidningar sina existerande modeller och applicerade dem på det nya mediet.

Nyhetsflödet är enormt, men kontexten saknas. På sin höjd har en redaktör eller ett system länkat till tidigare publicerade artiklar som är mer eller mindre relevanta för den aktuella artikeln. Detta är ett expansiv bransch med flera olika system som mer eller mindre automatiskt föreslår relevanta länkar till andra artiklar. Frågan är om inte detta är en överkomplicerad lösning som i första hand går att ta betalt för eftersom det leder till fler klick på sajten, vilket i sin tur är något som annonsavdelningen kan sälja på.

Varför inte tänka om hur vi hanterar nyhetsskeenden? Kanske kan journalistiken bli mer relevant om vi utgår från en grundartikel (en wiki-artikel) som byggs ut efter hand som saken utvecklas, i stället för att ständigt behöva upprepa grundfakta. Om artikeln blir för lång kan utvalda avsnitt lyftas ut och bli egna artiklar.

Fördelen med wiki-modell är att läsaren får en bättre överblick. Det blir tydligare vad saken gäller och vad som hänt sedan jag senast läste om den.

Matt Thompson är en amerikansk journalist som forskar på just detta med wikifierade nyheter. Han listar ett antal råd för mediehus som vill utveckla sin journalistik, varav jag tycker att de här är de viktigaste:

 • ”Don’t ’win the morning.’ Win the story.” Alltså skapa journalistik som kan leva kvar och vara relevant veckor, månader efter att den publicerats.
 • ”Give people a starting point online.” Bakgrunderna vi sammanställer är viktigare än vi tror. Ge dem en framträdande plats.
 • ”Track the unknowns.” Vad är det vi inte vet om ett visst ämne? Var saknas det fakta?

Googles Marissa Mayer har också argumenterat för en wiki-inspirerad förändring av hur journalistik publiceras på nätet. När hon vittnade inför den amerikanska kongressen angående journalistikens framtid sade hon bland annat:

”Consider instead how the authoritativeness of news articles might grow if an evolving story were published under a permanent, single URL as a living, changing, updating entity. We see this practice today in Wikipedia’s entries and in the topic pages at NYTimes.com. The result is a single authoritative page with a consistent reference point that gains clout and a following of users over time.”

En annan orelaterad men inte oviktig fördel med wikifierade nyheter är att statusen på rättelser höjs. Som det fungerar i dag, om en tidning mot förmodan publicerar en rättelse på nätet, kommer de som redan läst artikeln inte se rättelsen. Här kommer den alltid finnas närvarande.

Tidningar som väljer att samla sin kunskap kan konkurrera om läsarna med Wikipedia utan Googles artificiella stöd, det vill säga Google News-presentationerna i söklistorna.

Ett problem för en nyhetstidning som jobbar med ett wikibaserad publiceringsformat är att de måste kunna variera sitt tempo. Mitt förslag är att kombinera långsiktigt nyhetsarbete i wikiform med livebloggar för direktrapportering och kunskapsbloggar för att skapa kontaktytor mot läsare, det vill säga nyhetskällor. Kanske mer om det i ett kommande inlägg.

Mer läsning:

Kristofer Björkman tog det ett steg längre i december och uppmanade till öppna wikis.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , , , , ,

(9%) (0%) (18%) (73%)
11 buttar
 • http://jesperastrom.com/about Jesper Åström

  Mycket tänkvärt inlägg! Detta skulle också ge utrymmer för att notiser kan utvecklas till fulla reportage. Sitter själv och letar nyhetsrapporterande källor från den konflikt som härjar i nordöstra Uganda/Congo. Det är förståeligt att de svenska journalisterna inte har detta högst upp på agendan, men mitt intresse av konflikten är högst aktuellt.

  Troligtvis är jag inte den enda och tillsammans skulle bilden av flera olika nyhetsrapporteringar bli rikare.

  More links about this please :D

 • http://tankarilosvikt.wordpress.com/ Victoria Qvarnström

  Nätnyheter behöver en redaktör som sammanställer, ger bakgrund och för samman disussionerna. Men hur skulle det vara möjligt? Idag är alla med tillgång till en dator och internet nyhetsförmedlare. Visst hade ett snabbt och sammanställande organ varit av värde t ex under valdemonstrationerna i Iran. Ett kontrollorgan för bloggare och diskussionssajter? Men det kanske inte är dessa som avses?

 • http://framtider.net/ Pelle Sten

  @Victoria Qvarnström – Det är en bra idé och Wikinews skulle kunna användas för det. Mitt inlägg handlade om nyhetstjänster med redaktörer.

 • http://www.dn.se Björn Lilja

  Jag tycker vi provar @Pelle! Jag tror på idéen.

 • http://twitter.com/aspelund Aspelund

  Jag tror stenhårt på wikifiering av nyheterna även på traditionella nyhetssajter, det skulle verkligen ge ett lyft både för innehåll och användarengagemang. Om man som nu ändå är tydliga noder för nyheter så är det ju bara naturligt att engagera folk.

  En rolig bieffekt är också att man faktiskt får en anledning att läsa samma nyheter flera gånger, då det kanske har kommit till nya infallsvinklar!

 • http://www.galveston.se Johan Jonsson

  Fler skulle kunna wikifieras. Var kort inne på det i en blogpost om Nationalencyklopedin som borde wikifieras, dvs enligt mig ta fakta från Wikipedia och lägga sitt “lager” av expertis över. Presentera bättre, inbjuda till diskussion, länka vidare, Twingly etc etc. Känns det intressant, läs på http://www.galveston.se/2009/09/05/nationalencyklopedin-laddar-om/