Kan vi inte fokusera lite på produkten, hörrni

En tanke jag har kommit att tänka på allt oftare på senare tid är “varför fokuserar inte mediehusen på att göra vår medieupplevelse optimal, istället för att fundera på hur de kan tjäna pengar på den upplevelse de redan distribuerar?”.

Kort och gott: det läggs alldeles för lite energi på att förändra vår medieupplevelse till något bättre.

Okej det finns innovationer som verkligen förbättrat vår medieupplevelse på senare tid. Jag tänker på saker som att fler och fler tv-program sänds i hd-kvalitet, att de dessutom finns tillgängliga på nätet i lika hög kvalitet, att tidningsartiklar numera är omgivna av saker som relaterade nyheter, blogglänkar och kommentarer eller en så självklar sak som att info-grafik numera är interaktiv.

Distributionen är inne i en intensiv innovationsperiod. Vi har på bara ett par år insett hur kraftfullt nätet är för distribution av olika typer av media. Tänk bara RSS-läsare, Twitter, sök och Digg och man anar att det både har hänt mycket och att mycket är pågång. Många funderar på distribution och många ser till att förändra.

Många funderar på hur affärsmodellen ser ut för medieinnehåll på nätet. Oj vad många. Kanske t.o.m. alla. Och även om ingen verkar veta, så händer det ändå grejer. Man testar att ta betalt av slutanvändaren, man samarbetar med folk som vet hur man innoverar på området och man tjänar trots allt en del pengar. Så länge det handlar om pengar kommer det finnas personer som ser till att man kan tjäna mer pengar. Så enkelt är det.

Så det jag egentligen efterfrågar är lite, lite mer fokus på själva produkten. Och upplevelsen som helhet. Jag tror kanske inte det behövs en diskussion om hur artiklarna ska skrivas, eller vilka tv-program som borde produceras och inte. Det hör till “journalistik”-diskussionen, som flödar aktivt. Däremot på hur man kan skapa en riktigt bra medieupplevelse.

Ett litet tankeexperiment kan vara att fundera på hur en optimal nyhetsartikel bör vara och se ut på nätet. Finns det kanske en anledning till att många gillar att läsa texter i Google Reader istället för direkt på sajten, förutom att de är lättare att hitta där? Vill man kanske direkt i artikeln få mer kontext i form av diskussion, historia och fakta? Kanske i form av interaktiv infografik mitt i texten, istället för att man ska behöva klicka upp denna via en liten länk längst ned? Hur stort värde skulle det ha om en liten rad med “Anton Johansson, Sofia Mirjamsdotter and 4 other friends liked this” stod överst på varje artikel? (och där fick ni en liten hint om vad jag tror är framtiden)

Det låter så självklart! Men för att vara helt ärlig har jag inte sett något banbrytande hända på väldigt länge. När hd-kvalitet på tv-utbudet är det bästa exemplet på att något trots allt har hänt, dvs en ren teknisk innovation, börjar det bli dags att ta upp detta till diskussion.

Därför tycker jag vi ser till att mediedebatten även innehåller lite tankar om produktförbättringar från och med nu. Det behövs! Tänk om Techcrunch bara skulle skriva om affärsmodeller och distribution när de recenserar en ny tjänst och ingenting om upplevelsen av själva produkten. Vad torrt det skulle vara!

Vem vet, det kanske visar sig att det inte är affärsmodellen det är fel på – utan produkten.

/Anton Johansson

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!