Kommer Twitter att frige Dawit Isaak?

Åh vad jag ligger efter just precis nu, men det kan bero på att det händer så mycket att det tar så mycket tid att hänga med så det blir för lite tid över att skriva om allt…

Måste i varje fall kommentera ett par saker som hänt de senaste dagarna:

Sydsvenskan har rullat ut sin nya sajt, klar förbättring. Också papperstidningen är redesignad, men den har jag tyvärr inte hunnit titta på. En utförlig redogörelse om hela projektet och om hur tidningen använt sig av sociala medier under processen utlovas senare i veckan.

Igår hade Medievärlden premiär för sin nya sajt, och den är något alldeles extra. Bland det mest innovativa jag sett i Sverige, ta en tur, låt er inspireras och ta efter!
Ett bra och tydligt exempel på att Medievärlden på allvar förnyar sig och använder nätets möjligheter fullt ut är detta porträtt av Emanuel Karlsten, som via alla flöden i högerspalten kommer att vara ständigt aktuellt och uppdaterat. Det viskas om att även detta porträtt på mig som nu äntligen finns på nätet också kommer att kompletteras med mina flöden.

Så är det väl läge att säga stort grattis till Expressen som idag begåvats med en ny chefredaktör i Thomas Mattsson. Hans egen programförklaring hittar ni i Bloggen om Expressen. Jag tror också att det är ett smart drag att ha samma chef över både webb och papper.

Jag har bloggat en del om Expressens kampanj för Dawit Isaak.
Och jag älskar sättet Expressen verkligen försöker att få igång bloggvärlden och hur de använder sig av sociala medier för att sprida uppropet.

Därför är det fantastiskt att se vad Jan Helin idag gör, på just Twitter;

helin14

Reaktionerna låter inte vänta på sig:

helin21

helin41

helin51

helin61

helin71

helin81

Och så bäst av allt: Nytillträdda chefredaktören på Norra Västerbotten, Anette Novak, skriver:

helinnovak

Ja vad säger ni, Dagens Nyheter och SvD? Hakar ni på? Vad säger ni andra? Tänk om alla svenska mediehus och nyhetssajter bestämmer sig för att delta i kampanjen för att frige Dawit Isaak, och tänk om alla använder sig av alla tillgängliga kanaler, tänk egna sajten, bloggarna, mikrobloggarna, YouTube…

Apropå Helins twittrande, vi pratar lite om det i den här webbtevedebatten som spelades in igår. Deltar gör förutom Helin och jag också Kalle Jungkvist, Sanna Rayman från SvD och bloggarna Erik Laakso och Emma Opassande. Ämnet är etik och bloggar vs gammelmedia.

Allt hänger ihop, och det är nu det händer.
Och visst vill du vara med? När det händer, där det händer.
Ett inte så konstigt sammanträffande är att precis detta sa jag i en liten webbteveinterju som gjordes igår och nu ligger uppe på Svenskans utvecklingsblogg.

Uppdaterat: Lars Adaktusson om Dawit Isaak i SvD i går.
Björn Wiman i Expressen idag.

Uppdaterat: Nu används hashtagen #Dawit för allt twittrande om Dawit Isaak.
Och Thomas Mattsson har hörsammat Helins fråga:

bild-2

Tidningen Dagen vill vara med:

bild-3

Samtidigt pågår crowdsourcing för att skapa fler och bättre widgets för bloggare att använda för att kunna pusha för kampanjen, och domänen dawit.se har registrerats för att samla tweets och all annan tänkbar information om fallet Dawit Isaak.

Uppdaterat: Här berättar flera mediechefer om sitt mikrobloggande.

Uppdaterat: Här skapas en gemensam spellista för Dawit Isaaks frigivande.

bild-5

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://merkaptan.wordpress.com/ Merkaptan

  Väldigt intressant. Frågan måste ju på något sätt också lyftas i Eritrea på ett annat sätt.

  Tror dessutom att GP, skulle haka på ett samarbete om ett sådant skulle äga rum mellan tidningarna, med tanke på att de räknar hans dagar i fångenskap på deras ledarsida (tror det är varje dag).

  /CJ

 • http://lopec.blogspot.com/ Tomas P

  Allt som hjälper till att sätta fokus på den här frågan är både bra och efterlängtat!

 • http://mikrofoncaught.blogspot.com/ buddy jesus

  Twitter kommer förmodligen att sätta stort fokus på frågan i Sverige.

  Då jag har jobbat i Eritrea i ett drygt halvår och har ganska god koll på Sveriges relation till Eritrea och på hur myndigheterna i Eritrea tänker och agerar, så undrar jag om Sverige har tillräckligt mycket kraft att lägga bakom orden. Sverige har dessutom inte speciellt många sätt att utöva påtryckningar.

  Internetpenetrationen i Eritrea ligger runt 2% och det är uteslutande i städerna som det finns folk som kopplar upp sig så pressen kommer inte att komma från folket. Redan idag övervakas internet-caféerna av säkerhetsstyrkor och internetanvändare har fängslats.

  Eritrea anser generellt att de inte behöver hjälp från någon, åtminstone var det så när jag var där. Ett så fattigt land som har närmare 10% av sin totala befolkning i armén är det helt enkelt något fel med.

  Men det är kul att sociala medier är på frammarsch. Jag hoppas att twitter-kampanjen faller väl ut.

 • Kenneth

  Dawit Isaacs-frågan är lite mer komplicerad än vad man i förstånde tänker sig. Dvs. något i stil med auktoritär regim fängslar tidningsutgivare.
  Landet befinner sig under angrepp av Etiopien ( allierad med USA ).
  Då kanske det inte är underligt om någon journalist med ont om pengar som springer till amerikanska ambassaden i Asmara får bekymmer ?
  Kan ju verka som om han är CIAfinansierad regimkritiker.
  Jag menar med det bara att frågan är komplicerad på ett sätt som för gemene man är obekant.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  Att frågan är komplicerad är det ingen som tvivlar på, därför sätter jag nu stort hopp till den granskning av fallet som Helin och Mattsson utlovat. Kunskap om både Dawits fall och Eritrea i stort är nödvändigt här.

  Jag tror heller inte på det som rubriken säger, att Twitter kommer att fria Dawit, däremot tror jag på kraften i de sociala medierna, och det är spännande att se den utvecklingen. En del påstår att svenska journalister inget gjort tidigare – jag håller inte med. Däremot har de kanske varit lite handfallna inför de egna verktygen och det har skrivits anmärkningsvärt lite om Dawit i svenska medier.

  Med de sociala medierna öppnas plötsligt nya vägar att sprida och väcka frågan, och det tror jag kan förändra läget.

 • Lars

  Hej! Tänkte bara tipsa om reggabandet Drömspårs låt “Frige Dawit Isaak!” går att höra på http://www.dromspar.se /Lars

 • Pingback: Modern PR, vad är det?