Helin twittrar om etiska spörsmål

Det är mitt i natten men jag känner mig alldeles upprymd över vad jag just varit med om, och måste bara skriva en kort post om det.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin har nyligen börjat twittra, ni hittar honom här. För att vara nybörjare måste jag säga att han gör så väldigt rätt från allra första början, och jag hoppas att det som hände ikväll inte var en engångsföreteelse.

helin1

helin2

helin3

helin4

helin5

helin6

helin7

helin8

helin9

helin10

helin12

helin13

Det ni ser här ovan är alltså en twitterkonversation. Den börjar med (vilket jag inte tagit några skärmdumpar av) att Schyffert twittrar och frågar Helin om han har några enklare arbetsuppgifter åt honom för att han är uttråkad. Helin svarar med att ställa en fråga om ett etiskt spörsmål, jag lägger mig i och så småningom ett par personer till.
Det kan tyckas väldigt simpelt och onödigt, Helin hade alldeles säkert kommit fram till sina beslut utmärkt på egen hand. Så varför är jag då lyrisk, varför är detta så bra?

Aftonbladet är en kvällstidning vars rykte när det gäller just etik inte är det bästa. Att chefredaktören fattar beslut på det här transparenta sättet i realtid kan inte försämra det. Däremot skapa en känsla hos läsarna av att bladet faktiskt bryr sig och tänker. Dessutom kan vissa beslut vara enklare att förstå för läsaren som får följa med på vägen.

Transparens är bra, och en annan gång kanske Helin står inför svårare beslut, och kanske på allvar behöver feedback. Då kommer han också att få den om han visar att han lyssnar.

Helin är ny på Twitter och har inte så många followers. Jag är ganska säker på att han kommer att få massor ganska snart, och då kommer också antalet personer som kan ge input och åsikter att öka. Han kommer att få tips, och han kommer att få kniviga frågor. Om han besvarar dem lika öppet och rakt som han förde den här diskussionen ikväll – då kommer hans trovärdighet och därmed Aftonbladets trovärdighet att öka big time. Helt enkelt. Och efter kvällens lilla konversation fick han också en del credd:

helinabout

jenefeldtslut

bild-13

Tidigare har jag bloggat om Expressens twittrande och gjort en intervju med Thomas Mattsson som ni hittar här.

Uppdaterat: Här är artikeln som twitterdiskussionen handlade om.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://salt.se Stellan

  Jisses. Känns faktiskt som en liten, liten revolution. Samtidigt kan man inte låta bli att undra: Hade Helin slängt ut frågan om han inte fått en knuff i ryggen? Fast egentligen är ju det skit samma, huvudsaken är att han provar igen.

 • http://www.contigo.se/anna Anna

  Det är snudd på overkligt, och mycket lovande med sån lyhördhet.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Stellan: Jag ser inget som helst problem med att folk behöver knuffas lite för att hamna rätt.

  Men visst är det en liten revolution, eller snarare – ett tydligt exempel på den revolution vi lever i. Det är helt sant som jag skriver i inlägget – jag blev riktigt upprymd, kände den där “wow”-känslan inatt, detta händer nu och jag får vara med, liksom.

 • http://www.ceciliaw.se Cecilia

  Häftigt. Även om svaret på frågan i sig, för mig, var självklar. Hoppas Helin fortsätter använda Twitter och låta läsarna påverka.

 • http://salt.se Stellan

  @sofia Nä, som sagt – det är egentligen ointressant vad som är den utlösande faktorn. Hursomhelst var det vansinnigt coolt, och Helin har nog fått en skock nya followers (inte bara mig).

 • http://grewdahl.blogspot.com/ Grewdahl

  Underbart! Det är precis så här det ska gå till!

 • http://sandragustafsson.se Sandra

  Jag kan bara, fullt medveten om att han inte har med det här att göra, undra vad Guillou har att säga om det här. :)

 • Fredrik

  Jan Helin är ett geni. Inte för att han som andra påpekat visar på en transparens och lyhördhet i sitt redaktionella arbete genom sitt twittrande, utan för att han oavsiktligt, (så vitt jag vet), är först med att utnyttja ett simpelt kommunikationsverktyg som twitter för att höja Aftonbladets anseende genom en ny och briljant form av PR.

  Aftonbladets trovärdighet och rykte är på god väg att höjas avsevärt. Och det ända som krävs:

  Ta ett moraliskt dilemma- eller annat redaktionella spörsmål av simplaste karaktär, gör den offentlig genom twitter, få folk att känna sig delaktiga och invänta sedan på de reservationslösa hyllningarna till denna “revolution” i redaktionellt arbete.

  Fantastiskt!