Veckan som gick – vecka 7

Vi börjar där vi slutade förra veckan, med rättegången mot The Pirate Bay som inleds i morgon. Många är orden som skrivits om det hela, och kulmen på det hela kom idag när TPB höll direktsänd presskonferens via Bambuser. En presskonferens där vare sig Metro, TV4 eller Aftonbladet fick närvara. Något som TV4 kommenterar här.
Och TPB delar ut en eloge till TV4 här.
Emma Opassande skriver om presskonferensen. Det gör också DN och SvD.
DN har tidigare skrivit om de bloggare som kommer att finnas med och liveblogga från rättegången.

Samtidigt pågår förberedelserna för fullt, många är de jippon som arrangeras i anslutning till rättegången och att den är en Spectrial råder det knappast någon tvekan om. Här är sidan där The Pirate Bay själva samlar all tänkbar information om rättegången. IDG har gjort en bra genomgång av rättegångens huvudpersoner här.

SVT kommer att sända direkt i SVT24. Det är första gången som en rättegång direktsänds i teve svt sänder en hel rättegång direkt på webben. Dock är det på grund av rättegångsbalken bara ljudet som sänds.

– Jag bedömer att intresset för rättegången mot Pirate Bay är ännu större. När jag ringde till domstolen och berättade att vi ville sända svarade de att hela världen ville lyssna på det här, säger Erik Fichtelius på 24 Direkt.
Sändningen kommer inte att vara med bild eftersom det inte är tillåtet i Sverige. Istället kommer SVT att lägga ut en ljudfil som går att lyssna på under rättegången. De kommer också att finnas tillgängliga efter förhandlingarna. Hela rättegången kommer att sändas.
– Det är en politiskt och socialt viktig rättegång. Dessutom är det ganska enkelt eftersom det inte är några problem med namnpubliceringar.

P3 kommer att sända sex timmar fildelningsspecial i morgon, dock utan ljud från själva förhandlingarna. (Uppdatering: Rättegången kan man däremot lyssna på här.)

Rekommenderad läsning om vad det hela handlar om finns hos Oscar Swartz, Anders Mildner, Helena Giertta i Journalisten, Guardian
skriver och Rick Falkvinge analyserar gammelmedias agerande här. Dojan på Newsdesk skriver om Monty Pythons försäljningsframgångar i och med att de lade ut material gratis på YouTube.
Och så Mildner igen, där han jämför TPB med Google. Tänkvärt som vanligt.
En annan mycket intressant text är denna från i maj, där Opassande går igenom hur det svenska rättsväsendet hittills hanterat TBP.

Svd.se har startat en rättegångsblogg, ett riktigt bra initiativ, lite i linje med mina tankar om bloggen som arbetsredskap och det faktum att all nyhetsrapportering inte behöver ske genom traditionella artiklar. Bloggen skrivs av Sam Sundberg som själv presenterar den så här:

På måndag riktas världens blickar mot Stockholms tingsrätt på Fleminggatan. Då inleds rättegången mot The Pirate Bay, den svenska sajten som blivit en global ikon för fri fildelning.
Fyra män står åtalade för medhjälp till upphovsrättsbrott och deras motpart är en samling multinationella företag från underhållningsindustrin: Sony BMG, Universal, MGM, Colombia Pictures, Warner Bros, EMI, 20th Century Fox, Activision, med flera. I deras ögon är The Pirate Bay ett hot mot upphovsrätten och själva förutsättningarna för produktion av film, musik, tv-spel och andra kulturprodukter. I piraternas ögon är det upphovsrättsindustrin som hotar det fria internet.
Jag har följt fildelningsfrågan och piratrörelsen i flera år under arbetet med boken Piraterna – De svenska fildelarna som plundrade Hollywood, som jag skrivit tillsammans med Anders Rydell. Under rättegången ger jag mina intryck från processen här i The Pirate Bay-bloggen.

Sam Sundberg är också medförfattare till boken Piraterna, och berättar på Newsmill tillsammans med medförfattaren Anders Rydell hur boken marknadsfördes (av misstag) via just The Pirate Bay.

Fredrik Karén skriver idag en mycket bra text om sin mormor som på sin tid dömdes till fängelse för just piratverksamhet:

1962 klubbade riksdagen den så kallade Piratradiolagen. Det blev då förbjudet för svenska medborgare att äga en radiosändare och det blev förbjudet att sända radio från internationellt vatten om sändningarna störde Sveriges Radio. Radio Nord packade ihop, liksom danska Radio Mercur. Men inte mormor. Hon hävdade att hon inte störde SR, tvärtom: “Jag sprider ju bara glädje till skåningarna”, som hon uttryckte det. Naivt kan man tycka, och mycket riktigt dömdes hon för brott mot den nya lagen. Inte bara en gång, utan tre. Den sista gången till tre månaders fängelse.
Tidningarna döpte henne snabbt till Piratdrottningen. Hon blev symbolen för de ungas kamp mot etablissemanget och för yttrandefrihet i etern.

What’s Next har gjort en spännande podcast där de talat med Erik Solheim från NRKBeta om traditionella medier och fildelning.
Och där lämnar vi TPB för den här veckan, men återkommer med största sannolikhet under pågående rättegång.

Newsmill testar nya vägar och skapar ett debattpaket:

Bonnier lanserar nu ett opinonspaket, där man kan köpa debattutrymme på Newsmill, med displayer på VA.se, Expressen.se, och TV4.se, som slussar besökarna till debattinlägget.
– Då blir debattutrymmet som en kampanjsajt, säger PM Nilsson.

Jonas Leijonhufvud skriver på DN:s medieblogg om tevesatsningar på nätet. Samtidigt rapporteras att fler vill se längre program på nätet, det är inte bara snabba klipp som är intressanta.

Magnus Höij kommenterar New York Times planer på att återinföra betalning för redaktionellt material på nätet, genom mikrobetalningar. Vi är också väldigt nyfikna på hur det kan tänkas fungera i praktiken. Clark Shirky tror inte att det är lösningen för tidningarna. Det gör inte Jeff Jarvis heller:

* Micropayments. Bless them, too. But micropayments simply have not worked and it’s hard to imagine why they would now. And whether the charge is micro or macro, it’s still a charge that causes all the impact listed above. Glub, glub.

Och så några svarta siffror från branschen under den gångna veckan. Allehanda media gör sig av med en femtedel av personalen.
Samtidigt genomgår företaget en total makeover och omorganisation, där bland annat avdelningen digitala medier tas bort. Alla tjänster försvinner och nya konstrueras, som de anställda får söka på nytt. Sydsvenskan hamnar 200 miljoner under budget, och Skånska Dagbladet gör sig av med 47 tjänster. Målet är att klara nedskärningarna utan uppsägningar. Samtidigt får Skånskan ny vd. Frågan är hur länge man kan skära ner och skära ner på en redaktion eller ett mediehus. Kanske ska man se över sina verksamheter istället. Kanske satsa på något nytt och försöka hitta nya affärsmodeller. Expressen försöker genom sitt nya resemagasin.
Det är intressant att
Schibsteds Kjell Aamot inte tror på betalda tidningar i framtiden.
E-papper kan säkert spara en massa pengar, men varför? Varför e-papper när var och varannan människa redan sitter på en dator och bredband? Jag har sagt det förr och säger det igen – satsa på nätet, på nätdriven journalistik och ge en läsplatta till de prenumeranter som inte har åtkomst till internet.

Men det går inte dåligt för alla. Expressen stoltserar med nästan rekordresultat för 2008.
Också TV4 tjänar pengar.

Från Helsingborg får vi friska tankar om framtiden. Det är Sören Karlsson som listar de innovationer som är planerade under året och ber läsarna om feedback.
Kristofer Björkman på Newsdesk kommenterar här.

Att DN.se ska uppdatera sig är det många som länge väntat på. Svenskans utvecklingsblogg är på och kommenterar.
Utvecklingsbloggen som för övrigt kört igång en fin form av bloggjournalistik genom sin serie “Vi bygger internet”.
I första avsnittet har de intervjuat Martin Källström, vd för Twingly. Twingly som jag för övrgit hade nöjet att besöka i Linköping förra veckan, och det kommer en bloggpost här på SSBD om Twingly så småningom.

Sydsvenskan drabbades i veckan av problem och sjösatte sin nödsajt – en helt vanlig wordpressblogg. Den fungerade alldeles utmärkt för att uppdatera senaste nytt och många är de mediehus som bör fråga sig om de har backup eller om det är dags att ordna en liknande lösning.
Jardenberg har skrivit om Sydsvenskanhaveriet här. Tidigare har han på Mindpark uppmanat alla att skaffa en nödsajt.

David Hylander har tagit ett fint initiativ och bjudit in gästbloggare som skriver om webben i journalistutbildningen. Här Gästblogg om JMG och webben av Per-Ola Mjömark, och här Gästblogg om JMK och webben av Albin Grahn.

Förra veckan berättade vi om tidningen Dagen som skickar mail till alla reportrar när deras artiklar får en blogglänk. Något som enligt Emanuel Karlsten redan är att betrakta som en succé.

Rädslan för tidningsdöden får i vissa fall absurda konsekvenser. Eller vad sägs om det här uppropet till amerikanska dagstidningar:

To: American daily newspapers and The Associated Press

Whereas the American newspaper industry is facing a crisis that has reached meltdown proportions …
Whereas buyouts and layoffs continue to decimate the staffs of publications that fulfill vital watchdog roles at national, state and local levels …
Whereas many newspapers have closed for lack of sufficient revenue, and many more may still be shuttered …
Whereas the newspaper industry’s best efforts to stem these losses have failed ….
Whereas it is critical that all Americans understand that daily newspapers aren’t simply businesses, but an integral part of American Democracy …

Therefore, we the undersigned do respectfully request that the owners and operators of each and every daily American newspaper and The Associated Press shut down their Web sites to non-paying subscribers for a period of one week — from Saturday July 4 to Friday July 10, 2009 — and during such time publish news only in print, or behind existing, password-protected Internet barriers accessible only by paying subscribers.

We believe such action will allow newspapers and The Associated Press to fulfill their obligations to deliver news during this time while also drawing attention to the threat posed to democracy by the loss of professionally staffed and ethically bound American newspapers.

We request this action solely as a way to raise awareness of the crisis facing American newspapers. In no way should this petition be interpreted as an endorsement of pay-to-access, or any other permanent solution.

Jag finner faktiskt just nu inte ord att kommentera det hela. Någon annan får gärna göra det. Förutom en veckas nätfrihet föreslås också en veckas obetald tjänstledighet till alla anställda. Allt för att rädda vad som räddas kan. Per-Åke Olsson har några bättre förslag på hur man kan rädda sig från tidningsdöden.

Eller så kanske man ska bygga serverhallar av de gamla tryckerierna…
Det ligger kanske också något i det som John Bark säger, att tidningarna är för anonyma på nätet.

Samtidigt kanske det finns anledning att vara rädd, men kanske för andra saker. Läs Mikael Zackrisson.

Inställda WAN försöker igen. Konferensen i Indien som skulle hållas i mars ställdes ju in, men nytt datum är 30 november till 3 december. Frågan är om fler kommer att anse sig ha råd med dylikt i slutet av det här året som inletts ganska svart på många håll i branschen.

John Thompson på Journalism.co.uk som jag för övrigt hade nöjet att träffa under förra årets WAN-konferens i Göteborg, skriver om hur man kan publicera Twitter-streamer på nyhetssajter. Och inte bara hur, utan också varför:

But why would journalists want to do this? Well, imagine if there is an event on your local beat like a football match or other sports game. People are already Twittering from these events. If they could be persuaded to use the same hashtag, then you have the potential of creating a live Twitter stream on your website – a live commentary but from the point of view of several fans, not just one reporter.

Nu är det kanske inte så många som Twittrar från fotbollsmatcher i Sverige idag, men vem vet, snart kanske Twitteranvändandet exploderar också här. Eller kanske man kan göra motsvarande med Bloggy istället, som verkar bli mer av en “folkets” mikroblogg.

Fokus, en mycket fin tidning både på papper och nätet avslöjar i veckan att de kommer att släppa sitt wordpresstema fritt för vem som än vill använda det. Vem vet, snart kanske SSBD ser ut som en kopia av Fokus?
Framförallt vore det kul om fler tidningsföretag skulle våga testa modellen med öppen kod istället för det evigt krångliga Polopoly…

Och apropå Twitter så utlyser Fokus också en tävling om vem av riksdagsmännen som är bäst respektive sämst på att mikroblogga.

I fredags hade Medievärlden ett möte om den nya sajten och nya arbetssätt. Jag hade förmånden att få vara med under ett par timmar och delta i samtalet om arbetsmetoder och upplägg. Sammanfattningen från mötet finns i deras utvecklingsblogg.

SVT:s prisbelönta Öppen Redaktion läggs ner till sommaren. Enligt Eva Landahl ska transparensen fortsätta vara en del av Aktuellt men det ska alltså ta sig andra uttryck. Projektet ska utvärderas och sedan ska man ta fram nya arbetssätt för transparensen.

Slutligen några rader om Gömdahärvan, som i veckan nådde nån slags antiklimax i och med att Mia gick ut och berättade sin historia i Aftonbladet och Liza Marklund därmed tog bladet från munnen, befriad från meddelarskyddet. Något som inte gjorde mig särskilt mycket klokare och som bloggvärlden också reagerat över. Monica Antonsson skriver att Mia och Liza äger Aftonbladet.
Dagens Media intervjuade Jan Helin och följande påstående har kritiserats hårt av bloggsverige:

– Jag tycker att det är tänkvärt hur drevet har farit iväg åt ett håll, och drivits av en slags upphetsning över att vi nu äntligen har medborgarjournalistik och bloggar som styr upp mediernas skumma intressen. Det är inte riktigt så. Det här är en komplex historia, säger Jan Helin, och fortsätter:
– Antonssons granskning är intressant på en rad punkter, men man kan inte svälja den som sanning rätt upp och ner utan att prata med den andra parten. Jag kan tycka att väldigt mycket av drevet i bloggvärlden gör det. Det är en skillnad att vara journalist, då måste man vidimera det man vet.

Också Nyheter24 har skrivit en artikel där de uppmanar gammlemedia att ta bloggsverige på allvar. Niclas har kommenterat det hela på deepedition.

Själv är jag kanske alldeles för färgad av “gammelmedia” för att bli upprörd. Jan Helin gör något som inte skulle hänt för bara ett par år sedan – han går ut och förklarar hur man tänkt. Menar bloggarna/Nyheter24 att Mia inte skulle fått uttala sig i Bladet? Är det fel att låta personer berätta sin historia?
Jag ser ingen motsättning mellan att Helin å ena sidan delar ut Bloggpris för bra medborgarjournalistik och å andra sidan faktiskt funderar över det komplexa i Gömdahistorien och inte målar upp det hela i svart eller vitt. Det behöver inte vara antingen eller. Och han har faktiskt rätt. En bloggare kan skriva saker utan att faktiskt ha riktigt på fötterna. Det kan inte en journalist göra hur som helst.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!