Vad hände med transparensen, SVT?

I höstas var Aktuelltchefen Eva Landahl nominerad till Stora Journalistpriset för satsningen på Öppen Redaktion. En satsning som vi också creddat flera gånger här på SSBD, inte minst för den transparens som man trots vissa brister visade prov på efter FRA-filmen som fick Carl Bildt att gå i taket, och senare tvingades Rapport att be om ursäkt.

Idag har Rapportinslaget om FRA och Carl Bildt klandrats av Granskningsnämnden.

En av reportrarna som var ansvarig för FRA-filmen och inslaget, Mikael Pettersson, har gästbloggat på SSBD tidigare, om just transparensprojektet på SVT. Också då visade SVT prov på att gå mot mer transparens.

Så igår berättade vi att projektet Öppen Redaktion stänger till sommaren. Det ska först utvärderas och sedan ska transparens utövas i någon annan ännu inte bestämd form:

Man vill ju inte tro att det har något med FRA och diskussionen mellan Olofsson och KG Bergström att göra. Ännu mindre vill man tro att det har att göra med detta:

Inslaget har plockats bort från Öppen Redaktions sida, men går att hitta om man söker på SVTPlay. Det kommer också överst om man Googlar på Rapport+källa. Vilket gör det hela mycket märkligt och något pinsamt för SVT. De har alltså i en ambition att vara transparenta lagt ut ett inslag om att de avslöjat en källa, som de sedan försöker mörka. Detta samtidigt som de fälls i granskningsnämnden för en historia där de hade tjänat på att vara mer transparenta från början och samtidigt som de beslutar att Öppen Redaktion ska stängas ner.

SVT – vad är det som händer? Hur tänker ni? Gör om, gör rätt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://pr20.wordpress.com/ Kristofer Björkman

  Hm…bloggade om det där i slutet av år 2007, med blandade känslor. Då var jag kritiskt till halvmesyren. Verkar som om jag får det bekräftat. Men vad hade man kunnat vänta sig?
  (http://pr20.wordpress.com/2007/11/18/svts-nya-oppenhet-se-min-inte-rora/)

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  Man undrar vad Public Service generellt håller på med vad gäller transparens, Public Service som de fakto är de enda som har riktigt hårda krav på sig att vara obereonde och korrekta etc, och därför också borde vara extremt öppna och tillgängliga, i folkets tjänst…

  Gäller ju Sveriges Radio också, där medarbetarna inte ens får blogga på sin fritid om jag inte helt missuppfattat saken