Första rättegångsdagen – klart godkänt

Så var första dagen av den spektakulära rättegången mot The Pirate Bay till ända.
Jag har roat mig med att kolla runt hur de traditionella mediesajterna skött bevakningen, och måste säga att det är klart godkänt.
Sen ska väl tilläggas att jag hoppas att flera av de arbetsmetoder som nu ser dagens ljus kommer användas också i annan nyhetsrapportering, som inte är så direkt förknippad med internet och bloggvärlden som just The Pirate Bay.

Aftonbladets sajt havererade i morse, surt.
Hastigt och lustigt sattes Nyhetsbloggen upp, och där uppdaterades senaste nytt tills sajten var på banan igen.

bild-11

Under eftermiddagen har bladet sedan uppdaterat vad bloggarna skrivit om rättegången.

Mest innovativ och bäst i klassen var ändå Svenska Dagbladet. De har förutom den rättegångsblogg som jag nämnde i veckosammanfattningen också lagt upp en mikrobloggswidget på första sidan, så att läsarna där kunnat följa vad som sagt om spektaklet i de olika mikrobloggarna.

bild-44

I de kanalerna skämtades det en hel del om åklagaren, något som också DN snappade upp. Och bloggvärlden hade faktiskt all anledning att roa sig lite på Roswalls bekostnad. Annars skulle den här första dagen av rättegången ha varit fullständigt outhärdligt tråkig. Nu blev det hela som en enda fars och precis så spektakulär som piratpojkarna själva sagt att den ska bli.

Deras egen sajt Spectrial gick dock ner någon gång efter lunch och det tog tid att få upp den – de som kunde laga satt alla upptagna i en tingsrättssal…

Nyheter24 gjorde ett kap när de lyckades värva Oscar Swartz som rättegångsbloggare. Swartz som för övrigt också bloggar åt Wired.

Annars kan väl sägas att de flesta “gammelmedier” vaknat till liv, och rapporterat både sakligt och objektivt och inte dragit sig för att anlita utomstående experter i de fall de egna journalisterna inte haft tillräckliga sakkunskaper i ämnet fildelning.
Svd.se bjöd på den bästa guiden för oinsatta.

Slutligen några lästips från dagen, Tommie Nordholm skriver mycket bra och uppmanar till ställningstagande.
PC För alla har intervjuat några nyckelpersoner om hur de tror rättegången kommer att sluta. Guardian skriver om hur man kan följa rättegången men också en längre text om vad det hela handlar om. Piratpartiets Rick Falkvinge har också livebloggat flitigt under dagen.

Allra bäst skrivs det på Skiften. Där behandlas de mer filosofiska frågorna kring fildelning och de konsekvenser rättegången kommer att kunna få oavsett utgång. Lägg Skiften i din RSS om du inte redan prenumererar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://markmedia.bölogs.com mark

  Aningen förvånat över att ingen använder coverit live. jag tror att möjligheten till att ha integrerat bild/ljud/text i ett flöde som samtidigt tillåter interaktion från allmänheten skulle vara det perfekta verktyget för detta.

 • http://www.svd.se Ola Henriksson

  Vill bara tillägga att eftersom vi använder oss av Widgetbox.com för vår mikroblogg-ruta är widgeten tillgänglig för andra också att länka in: http://www.widgetbox.com/widget/tpb-or-spectrial-or-pirate-bay-twingly-blog

 • http://sixx.se/nextgen Fredrik Stenbeck

  Det verkar som att det är nu det händer. Allt flätas ihop och ordet är det som får makt, inte vart det skrivs. Sociala Medier börjar tyna som begrepp eftersom det kommer vara en naturlig del i mediamixen. Framtiden är ljus (inte menat riktigt så filosofiskt som det låter).

 • Hedbrant

  Lyssnade i stort sett på hela rättegången idag (pluggar på distans).
  Måste säga att åklagaren var extremt långtråkig att lyssna på. Är inte så insatt i hur juridik fungerar men det kändes väldigt meningslöst att redovisa för varenda skiva som hade laddats ner (av dom själva), hur fort det hade gått, hur många som seeders, leechers det var och vilka länder peersen kom ifrån…. om och om igen

 • http://www.etui.se tjompa

  Jag bugar, och önskar återigen att du som läser det här vågar ta ställning.