När det brinner i Malmö

Återigen har de sociala medierna visat sig vara snabbaste nyhetsförmedlaren vid händelsenyheter.

För i skrivande stund 47 minuter sedan skickade Kristin Heinonen ut följande meddelande på Jaiku:

bild-22

Några minuter senare började hennes sambo Tomas Wennström filma och sända släckningsarbetet via Bambuser:

bild-20

Det hela snappades upp och skickades såklart också ut på Twitter. Där den enligt uppgift ska ha snappats upp av just svd.se.

Det tog ytterligare några minuter innan Sydsvenskan lade ut en blänkare om att det brinner.
Någon på svd.se uppmärksammade bambusersändningen och tog en stillbild från sändningen och lade ut på sajten:

bild-16

Först utan länk till sändningen, men den kom upp något senare, efter att Sydsvenskan lagt ut länken på sin sajt:

bild-14

Senare togs länken bort. Varför? Någon?

Expressen/Kvällsposten gjorde det egentligen enda rätta. Nämligen embeddade sändningen direkt på sajten:

bild-18

Samtidigt med detta pågår såklart diskussionen, i Jaiku och i Bambuserchatten. Frågor besvaras tack vara gemensamma insatser och samarbete mellan folk som sitter med olika fakta och källor.

Vad betyder det här? Vad kan traditionella medier lära sig? Framförallt – traditionella medier kommer inte att kunna konkurrera med de sociala medierna om att vara först.
Däremot visar den här händelsen på hur gammelmedia och de nya medierna faktiskt kan samarbeta.
I det här fallet är Expressen vinnaren genom att de såg potentialen och faktiskt visade direktsändningen av släckningen på sin sajt. Svenskan tog en bild och det var ett bra försök men kunde varit bättre, och Sydsvenskan gav sina läsare mervärde genom att länka till Bambuser. Men än en gång – varför plockades den länken bort?

De journalister som ser till att finnas i mikrobloggarna och därmed snappa upp saker som händer kommer att kunna rapportera nyheter direkt och genom ögonvittnesskildringar betydligt smidigare och snabbare än tidigare. Det handlar inte om att byta ut journalister mot medborgardito. Det handlar om att ta tillvara all den potential som finns därute och förpacka nyheterna på bästa sätt med mesta möjliga mervärde för besökarna på sajten.

Uppdaterat: Har fått klart för mig att det råder vissa svårigheter vad gäller de tekniska verktygen hos flera av mediehusen, så som svd.se. Därför vill jag slå ett slag för användarvänliga verktyg. Det ska vara lika enkelt för vem som helst att embedda en Bambuserstream på svd.se som det är att göra det i en wordpressblogg. Helt enkelt. Hur svårt kan det va?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • Pingback: Brand i Malmö och snabba reportrar | What’s Next

 • Pingback: tiden räcker inte till « the real mymlan

 • http://www.odsvall.se/blog/ Jens O

  Här tillkommer även en upphovsrättslig faktor, vill gammelmedia ändra i sina licensavtal, när det gäller ett text och bildmaterial?

  Som det ser ut för närvarande, med ett kommande IPRED1, IPRED2 och Telekompaketet. Blir det än svårare, att sprida ett material. Det föreligger även en ny upphovsrättsutredning, även där måste vi vänta och se.

  Allt detta kommer kraftigt att påverka, att material inte sprids. Om det inte tydligt anges, att materialet får spridas helt fritt. Eller enligt en modell, som CC eller GPL.

  Gammelmedia måste med nödvändighet ge, för att kunna få och vinna ett mervärde. Det har varit uppe tidigare, där man i Danmark inte tillåter djuplänkning.

  Det går inte att som nu, hänvisa till att materialet är upphovsskyddat. Det måste tydligt anges, vad det är som gäller för upphovsrätten och spridning av det material som publiceras.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Jens O: Du sätter fingret på en viktig fråga, och problemet här ligger snarare i de problem som TU och SJF har när det gäller att skriva upphovsrättsavtal mellan företagen och journalisterna.
  Detta har jag skrivit om mer utförligt här: http://samesamebutdifferent.se/2008/11/20/hoga-tankar-om-upphovsratten/

 • http://www.odsvall.se/blog/ Jens O

  @Sofia:
  Tack för länken, likaså länken till Mildners inlaga.
  Upphovsrätten ska tillfalla, den som har skrivit källfilen-orginalet. Det spelar ingen som helst roll, hur många kopior, eller omskrivningar som föreligger, så länge den finns kvar. Omskrivningar behöver inte vara av ondo, när det kan medföra förbättringar.

  Betrakta en pappersupplaga, som orginalfilen-hårdvaran och den digitala kopian, som den evolutionära.
  Den digitala värden, kräver sin hårdvara som kostar.
  Men alltid till ett rimligt pris och kvalité, annars köps den inte.

  Det redaktionerna måste göra, är att satsa på kvalité. Då finns det också köpare, av både tidningar och böcker. När det innebär ett mervärde, för den som köper.

  Vad TU och SJF inte uppmärksammat ännu, är det input till informationsbasen, som läsare ger gratis till redaktionerna. Det kan pengar inte köpa. Det skulle kunna skapa, en helt ny typ av media.

 • http://www.sennbrink.se Sennbrink

  Att vem som helst kan bli nyhetsrapportör är något som större medier bör ta på allvar. På ett lokalt plan, här i Örebro, finns Utryckning.se som bevakar blåljusaktiviteter. Med en stor skara oavlönade fotografer utspridda över stan räcker det med ett SMS om en pågående aktivitet för att kameran ska gå varm. Bjässen Närkes Elände har sällan en chans och när de väl är framme är det sällan som bilderna är bättre än vad Utryckning.se levererar.

 • Måns Adler

  Välskrivet som vanligt Sofia, kortfattat och träffsäkert, så tack för det.

  Jag älskar att gammelmedia tar sig an och vågar, och stående ovation till expressen som tog det hela vägen. Men jag ställer mig dock undrande till om det skett ifall det inte varit Tomas och Kristin som kört igång strömmen. Deras trovärdighet hos gammelmedia är betydligt större än hos gemene man.

  Men det är ett underbart steg i rätt riktning och någonstans måste man börja.

  _Måns

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Jens O: Jag säger inte emot.

  @Sennbrink: Jag tror att det börjar tas på allvar men att de lärde fortfarande inte är säkra på hur det ska hanteras.

  @Måns: Tack!
  Självklart har du en poäng i att det var just Kristin och Tomas som var på plats, men jag tror det handlar med om deras närvaro på Jaiku och kontaktnät där det finns “gammelmediafolk” som snappade upp det, än på deras trovärdighet. Nog hade man nappat på vem som än filmat bara man hittat streamen.
  Och där ligger en utmaning i att scanna av de sociala medierna för att inte missa liknande händelser som snappas upp av andra än de i “den innersta kretsen”

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 3 at Same Same But Different

 • http://www.skd.se/article/20090117/NYHETER/397701175 Eva, webbredaktör

  Jag tycker den här utvecklingen är jättespännande. Den var ju inte minst aktuell vid skalvet precis innan jul då HD-anknytna och SDS-anknytna slogs om att ha varit först med skalvet, medan deras respektive nyhetssajter var 30-40-minuter efter. Även Heinonen och Wennström är ju mediefolk, även om jag inte vet var eller hur de är anställda just nu.

  Min fundering blir vilka som nås av Jaiku-meddelanden kontra vilka som läser tidningarnas hemsidor och vad som egentligen ska prioriteras. Visst är det häftigt att Jardenberg och Pehrsson var jättesnabba med skalvet, men vill vi att folk ska bli beroende av Jaiku istället för våra nyhetssajter?

  Min kollega Johan var i alla fall snabbt ute med branden i Folkets Park på Skånskan.se:

  http://www.skd.se/article/20090117/NYHETER/397701175

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Eva: Det vi vill är väl kanske snarare att “journalister” ska “vara beroende” av sociala medier för att kunna rapporter snabbare och bättre än idag, än att “folk” ska vara beroende av dem för att få nyheter.
  Sedan tror ju inte jag att det handlar om sekunder och att alltid vara snabbast vid rapporteringen heller, men i takt med att vem som helst snabbt kan hitta information och nyheter genom enkla sökningar ställer det givetvis krav på nyhetssajterna att hålla god takt för att fortsätta vara relevanta och vara platsen dit man först vänder sig när man vill veta vad som hänt.

 • Pingback: Länka till resten « David Hylander

 • Pingback: Sociala Gerillan

 • Pingback: Lästips at Symposia

 • Pingback: Mer video | Next Generation Internet