Tänk tvärtom, från webb till papper

Förra veckan intervjuades jag för Medierna i P1. Programmet sänds på lördag, om allt går enligt plan. Ämnet var lågkonjunkturen, och hur den snabbar på mediehusens övergång från papper till nät. Att nätet inte är boven i dramat har Mindpark redan skrivit om, så det tänker jag inte dra här. Däremot tänker jag ventilera några andra funderingar jag har om mediehusens tänk och arbetsmetoder, som jag också nämnde under intervjun.

Jag vet att många ser webben som ett problem. Ett nödvändigt ont. En plats där man måste finnas, som kostar mer än den smakar.
Jag vet hur många reportrar upplever stress när de inte bara ska få ihop slagfärdiga texter till papperstidningen, utan dessutom producera “en kortis” till webben och kanske också banda en radiointervju eller kanske få ihop ett webb-teveinslag.
Jag vet att somliga löser det med att ha webbredaktioner, inte sällan kostsamma, på bekostnad av resurser till papperet.
Jag nämnde det i förbifarten i årskrönikan, att jag tror att en viktig diskussion under året kommer att bli just den – hur utvecklar vi och blir bättre på nätet utan att tappa på papperet? Hur löser vi ekvationen med begränsade resurser när vi samtidigt ska försöka ligga på topp i flera olika kanaler?

Jag påstår inte att jag har lösningen, men jag har en tanke som jag tror måste testas fullt ut, och jag tror att den kan ge resultat.

Jag tror att istället för att tänka papper och skapa en webb med vänsterhanden, så kanske mediehusen måste göra precis tvärtom.
Satsa på nätdriven journalistik. Satsa på nyheter, (i papperstidningen finns numer bara gårdagens nyheter, som vi alla vet), satsa på interaktion, debatt, länksamlingar, kommuniktion och på att bygga relationer till läsarna.
Satsa på att varje dag ha den absoluta bästa nyhetswebben. Ta sedan det bästa från nätet och sätt ihop en papperstidning.

Jag vet att det finns ett stort motstånd mot det här tänket bland journalister, att många fortfarande tycker att det inte är riktigt på riktigt förrän det publicerats på papper.
Anders Mildner skrev för en tid sedan en väldigt bra text, om hur man när man väl vant sig vid nätet så har man svårt att tänka sig att leva utan det. Jag tror att om alla journalister fick lära sig hur man jobbar nätdrivet, genom bloggar, länkar, mikrobloggar, genom att interagera och få direkt respons, kanske genom att bygga reportage i samarbete med läsare, då kommer ingen att vilja gå tillbaks till enbart papper sedan. För att nätet tillför journalistiken så otroligt mycket som envägspubliceringen på papper aldrig kan.

Att sedan utifrån det material man får in den vägen producera en papperstidning tror jag inte är en särskilt svår nöt att knäcka, även om det givetvis krävs vissa omorganiseringar på redaktionerna.

Slutligen slänger jag ur mig några idéer som jag inte riktigt tänkt igenom, de kan vara idiotiska eller klockrena, kom gärna med synpunkter:
Vad gäller papperet; kanske man ska återinföra de riktiga nattredaktionerna. Kanske pressläggningen kan senareläggas och tidningen delas ut lite senare? De flesta som ska iväg till jobbet hinner ändå inte läsa den innan de ger sig iväg.
Helgprenumerationer borde införas överallt där det inte redan finns, och med nätdriven journalistik skulle man kunna satsa på att få ihop hejdundrande tidningar till helgen.
Kanske, kanske någon till och med skulle testa att inte dela ut någon tidning alls på vardagarna, eller kanske inte alla veckans dagar.
Dela ut läsplattor till de äldre läsarna som har tid, de trogna prenumeranterna som inte hänger på nätet. Se till att lära dem hur den fungerar och se till att den inte är för liten.

Till sist: Glöm inte att rösta fram SSBD i Daytonas YABA.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://halvar.wordpress.com/ Halvar

  Kloka tankar. Är för trött för att själv säga något klokt om det kloka. Not till mig själv: Medierna P1 lördag.

 • http://resume.se/asikter/pers-reklamblogg/ Per T

  Även om jag tror att få gör webb med vänsterhanden i dag så har du helt rätt: webben måste komma i första hand i dag. Håller även med Mildner.
  Att ha separata redaktioner är ett sätt att nå dit. Det blir två redaktioner som konkurrerar om samma nyheter, och pappersredaktionen måste vässa sig för att ha något att trycka.

  Två nötter att lösa:
  - hur finansiera en nyhetswebb över huvud taget? Fortfarande är det få, mycket få, som går runt på sina webbsatsningar.
  - vad ska papperstidningen innehålla? Att helt släppa nyhetsfokus tror jag inte funkar (kolla Aktuellt på SVT – helt osebart i dag pga “fördjupningstänket”). Samtidigt kommer papperets styrkor – utgörning, presentation, fördjupning – sällan till sin rätt i dag.

  Det blir väl webbradion till helgen då :)

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Per T: Det där med separata redaktioner är det ju många som går ifrån nu, och det är väl lite också för att det blir kostsamt att ha två…

  Vad gäller finaniseringen så tror jag att de som säljer annonser måste tänka om och lära sig nytt på samma sätt dom vi på redaktionerna.
  Och att (vilket jag också sa i programmet) man på nätet har andra mönster för sin mediekonsumtion, och måste hinna nya annonsformat som folk kan ta till sig.
  Åtminstone i lokalpressen så VILL ju folk ha annonserna, de har ett högt läsvärde, men de måste presenteras på annat vis på nätet. Och så måste annonsörerna inse att det inte går att räkna huvuden på samma sätt på nätet som på papper. Tror jag. (det där är ju inte min bag egentligen, jag är ju en tärande journalist…)

  Papperstidningen ska innehålla nyheter som idag. Men de ska produceras för webben och sedan “publiceras på papper”, enligt den modell jag skriver i inlägget. Man samler det bästa och mest lämpade för papperet från webben till en pappersedition.

  Vad gäller fördjupning så är nätet många gånger bättre på det än papper… Lite beroende på hur man ser det.
  Men vad gäller utgörning, redigering, bilder och sådant tror jag att det blir lidande när redaktioner bantas, om man däremot gör så att ALLA reportrar jobbar i första hand mot webb och låter en skara riktigt skickliga redigerare fixa papperstidningen utifrån det material som finns tror jag det kan bli bra.

  Fan vad trött och svamlig jag är nu… diskussionen lär fortsätta ett tag, en annan dag…

 • http://www.skd.se Eva, Webbredaktör

  Per T: Tyvärr tror jag det är fler än du tror som gör webb med vänsterhanden, eller åtminstone i andra hand.

  Jag tror att just det tänk du för fram “hur ska man få webben att gå runt” är ett av problemen. Vad händer om man istället ser sig som en företag som jobbar med nyheter – på webb och i papper. Huvudsaken är ju att DET går runt. Varför är det alltid en fråga om att webben ska finansiera sig själv, när det samtidigt är så tydligt att ingen papperstidning heller klarar sig utan webb i dagens mediesamhälle.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Eva: Där sa du nåt! “Huvudsaken att “det” går runt.
  Så sant. Men i tider när papperet tappar och det går att se en minskning av intäkterna på papper, så är det rätt angeläget att fundera över affärsmodeller på nätet.

 • http://www.skd.se Eva, Webbredaktör

  @Sofia: Absolut! Tycker nog generellt att annonssäljare måste ligga i framkant när det gäller den utvecklingen, men tyvärr är min erfarenhet att webbsäljet verkligen sker med vänsterhanden. Snarast finns det massor av idéer på webbredaktionerna, men samtidigt vill åtminstone jag hålla mig så långt från annonssälj som möjligt!

 • http://resume.se/asikter/pers-reklamblogg/ Per T

  @Eva: jag håller med, huvudsaken är att “det” går runt. Men när webbens betydelse ökar och papperets minskar, kommer annonsvolymen i papperet att minska, vilket minskar intäkterna som helhet (då det fortfarande är avsevärt billigare att annonsera på webben). Det var det problemet jag syftade på.
  @Sofia: Är det dyrare att ha 20 pers på två red än en? Eller siktar man på en med 15 ist f två à tio?
  Visst kan det funka att återpublicera nyheter från webben, många läser fortfarande bara på papper. Men på sikt tror jag det ger pappersdöd. Inget problem i det, om alla knäckfrågor är lösta.
  Angående fördjupning var jag otydlig. Jag ser fortfarande papperet som oslagbart när det gäller presentation av information (men jag har en lösning på hur webben skulle kunna bli bättre på det). Det handlar om att kunna nyhetsvärdera med rubrikstorlekar, lägga ut flera sammanhörande artiklar, grafik och bilder på ett uppslag med mera. Det görs sällan bra i åtminstone min papperstidning i dag, men när det görs är det super
  Långa texter, vidarelänkningar och andra typer av fördjupning funkar på webben, absolut, men presentationen hackar oftast.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Per T: Papperet är på väg mot “döden” i sin nuvarande form. Att återpublicera från webb till papper är mer ett sätt som jag tänker mig att tillfredsställa de läsare som vägrar nätet, så länge de är kvar…

  Sedan har du rätt i att vissa saker lämpar sig bättre för papper, andra för webb.
  Den här texten var ett försök att helt vända på det som jag ser det nuvarande tänket, men i praktiken är jag helt med på att vissa saker kanske ska produceras med papperet som utgångspunkt.

  Vad gäller papperspresentation du talar om – det är ju lite så jag tänker om man har reportrar som satsar mot webb, men superredigerare som tar materialet och omvandlar det till papper, och presenterar det utifrån papperets fördelar.

 • http://www.skd.se Eva, Webbredaktör

  @Per T: Då är vi överens! Jag håller också helt med dig om att det behövs en utveckling i presentation. Jag jobbar själv en del med webbutveckling, men fortfarande känns det som om många (lokal-)tidningar har lång väg att gå. Inte minst är det ju en resursfråga och då är vi tillbaka där vi började.. annonssälj!

 • http://resume.se/asikter/pers-reklamblogg/ Per T

  @Sofia: och jag håller alltså med i din vändning, den är helt rätt.
  Redigerararna gör papperstidningen – ja, kanske. Framförallt skulle jag vilja se redigerare på nätet, det är helt underskattat. Har en gång i tiden försökt lansera rollen Webbsekreterare, med redseks uppgifter fast på nätet. Tror fortfarande att det är en bra idé.
  @Eva: jo, så är det nog. Men resurserna kommer kanske om attityderna förändras?

 • http://resume.se/asikter/pers-reklamblogg/ Per T
 • http://www.skd.se Eva, Webbredaktör

  @Per T: På min tidning har vi något som kan kallas webbsek, men problemet är att det fortfarande är en sådan uppdelning mellan webb och papper. Jag tror snarare på det som i danmark kallas mediedirigent, en spindel på desken som ansvarar för att se till att varje nyhet får den bästa presentationen i rätt medium.

 • Anders Annonssäljare

  @Eva: Många idéer för websälj kommer från oss annonssäljare inom dagspress som finns nära annonsköparna. Men det är tidningsledningen som skall styra utvecklingen. Jag får en känsla av att många verkar rädda för att pröva på nya sätt för annonsering på webben. Möjligheterna med bildspel, ljud och reklamfilm på webben ger annonsköparna möjlighet till nya uttryck. Och därmed möjlighet för dagspress att konkurrera med radio och tv.
  Och det är väl tidningsledningen som ansvarar för annonsidéerna från webredaktionerna når fram till annonssäljarna…

 • http://resume.se/asikter/pers-reklamblogg/ Per T

  @Eva: hmm, ja, kanske. Men det är skillnad på webb, papper, mobilt, radio med mera, den skillnaden tycker jag att man ska respektera så att det verkligen blir bra i alla kanaler.

 • http://www.skd.se Eva, Webbredaktör

  @Per T: Ja, missförstå mig inte nu. Problemet med en papperssek och en webbsek blir att det blir dubbelarbete, och lätt en “vi och dom”-känsla. Jag tror i stället att man mycket mer måste se nyheten från ax till limpa så att säga, och låta den utvecklas i bäst lämpad form. Kanske start som sms, sedan direkt ut på webben – detta medan andra på redaktionen hittar nya vinklar och fördjupning till pappret, planerar webbteveinslag och så vidare. Och där menar jag att det är bättre om tänket finns på huvuddesken och inte ligger på en särskild “webbare”.

 • http://www.skd.se Eva, Webbredaktör
 • Thomas Fahlander

  Men…är det inte så det går till idag…ehhh?
  Först ser jag det på webben, sen får jag fördjupning till frukost.
  Så ser det i alla fall hemma hos mig.
  Tanken på att man inte ska dela ut tidningen på morgonen är närmast barock. Varför ska man då stiga upp ur sängen?

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Thomas: Stig upp ur sängen och logga in på nätet för att få det senaste? ;)

 • Thomas Fahlander

  Det senaste? Det senaste vadå?
  Som de vanedjur vi är, eller åtminstone jag är, så börjar jag gärna dagen med tre tidningar…och det senaste, det allra senaste, nämligen radio som är snabbare än webben.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Thomas Fahlander: Hur menar du att radio är snabbare än webben? Jag håller inte riktigt med. (däremot är det ju definitivt snabbare än papperstidning)

 • Thomas Fahlander

  Radion kan stå på i bakgrunden medan jag läser tidningen. Jag kan lystra när det behagar. Ibland serveras nyheter i direktsändning utan att passera tangentbord och publiceringsverktyg.
  Webben är bra men det är inte vägen till paradiset.

 • http://www.mjomark.com Mjömark

  Jag köper nog resonemanget rätt av!

  Det finns en generationsklyfta på många redaktioner idag. Tur att vi har en del pensionsavgångar att se fram emot den närmsta tiden!

 • Micke

  Jag håller med Thomas. Att slå på datorn är inte det första jag gör varje morgon. Det finns inget driv hos mig om att få veta att dödssiffran 200 har ökat till 225 sedan tidningen trycktes …och inget sug efter den stora lokala nyheten om att en bil åkt av vägen klockan 04.00.
  Jag läser inte bloggar heller – kom hit av misstag, men gläds åt Aftonbladets rosa sportbilaga – på papper.
  En generationsfråga? Kanske det. Jag är 45 och tillhör generationen som kräver en papperstidning livet ut.

 • http://www.bakelit.com Anders

  För månadstidningar funkar det. M3 (http://m3.idg.se/) har kört principen webb först papper sen sedan september/oktober. Till tidningen väljer man ut det bästa och utvecklar det genom att använda sig av läsarnas kommentarer. Med lite planering och rätt inställning funkar det redaktionellt. På sikt kanske pappersutgåvan försvinner, men den kommer nog att vara lönsam ett bra tag till. Det här är nog en väg som fler månadstidningar kommer att gå.

 • Thomas Fahlander

  De äldsta publiceringsmedia vi känner till är sand och snö. De används fortfarande. Sedan kom trä – det används fortfarande. Näver har också använts men knappast längre.
  Så kom sten. I Norden känner vi runstenar (flest i världen). När runskriften försvann och ersattes med det latinska alfabetet fortsatte stenen att användas.
  Idag mest som gravstenar.

  Pergament användes länge. Sen kom papperet vilket används mer än någonsin som budskapsmedia.

  Det som är kännetecknande är att nya media, eller skall vi för tydlighetens skull kalla det mediabärare, som lanserats inte slagit ut de gamla utan kommit att erövra nya regioner.
  Alltså, papperet slog inte ut stenen. Till exempel så har jag och Sofia M en sten rest till minne av en avlägsen förfader (28 generationer bakåt för mig och 29 för Sofia) som mördades 1156. Själva stenen rest i början av 1800-talet. Gissa vilken?

  Det stora skiftet är inte webben eller bloggen utan den kom tidningen i form av den digitala revolutionen, DDR. Det mest utmärkande för DDR är dess oförutsägbarhet – vad skall komma härnäst? Och då sitter varken webb eller blogg säkert i sadeln. Läs på mina läppar..inte säkert i sadeln.

 • http://jmfhansson.wordpress.com/ Martin

  Webben kommer inte kunna slå ut pappret. webben kommer bära snabba nyheter och papperstidningen kommer vara fylld med featurematerial och fördjupning. Tänk bara på hur det ser ut på arbetsplatser och i hemmen. Det finns inte någon som vill slappna av med en kopp kaffe på fikarasten framför datorn som man sitter vid hela dagarna. Och i hemmen? Hur många har datorer som står på köksbordet ständigt uppkopplade idag?

  Tjusningen med att sätta sig vid ett köksbord, eller i den sköna fåtöljen med fullständig tystnad och i frånvaron av brummande datorer och maskiner kommer alltid finnas kvar. Dessutom vill och behöver människor bli tillsagda vad dom ska fördjupa sig i. Papperstidningen kommer alltid säga till folk att “detta måste du veta”. Det är det man vill ha som läsare.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Thomas: Vad säger man? Älska den kommentaren. :)

  @Martin: Jag tror inte heller att papperet kommer att försvinna helt. Men den dagliga morgontidningen som vi känner den kommer definitivt att få en annan roll och en annan prislapp….

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 3 at Same Same But Different

 • Pingback: Osamlade tankar i spåren efter Gömda-debatten at Same Same But Different

 • Pingback: Veckans sanning – alla som twittrar saknar mamma | Rolf van den Brink

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 4 at Same Same But Different