Rätt men ändå bara halvvägs

Öppen redaktion har gjort ett inslag om LAS-karusellen inom public service.

Helt rätt väg att gå, ett bra sätt att faktiskt vara transparenta. Jag har skrivit om det tidigare, att just nyhetsmedier som gärna berättar om oegentligheter hos företag, om påpekanden från arbetsmiljöinspektionen, om anställda som sätts åt sidan. Medieföretag som ställer sig på den lilla människans sida och kritiserar och kräver svar och öppenhet från andra, bör enligt mig leva som de lär och öppna dörrarna till sina egna garderober.

LAS-karusellen är ett stort problem för särskilt public service-företagen. Ett problem som för oss i branschen är otroligt svårt att förklara pedagogiskt för andra, och ett problem som skapar vissa brister i trovärdighet när snart utlasade vikarier gör reportage om hur andra företag struntar i turordning vid uppsägningar eller liknande.

Därför är det riktigt bra att SVT lyfter på locket och faktiskt på sin egen sajt gör reportage där de förklarar den här problematiken och låter självaste SJF-ordföranden Agneta Lindblom Hulthén – landets främsta när det gäller att såga mediearbetsgivare – uttala sig.

Men jag har en fråga. Varför bara i Öppen redaktion? Varför sänds inte detta inslag i något av de ordinarie nyhetsprogrammen?

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • Kött

  Med lite tur kan det kanske bli startskottet för att få upp frågan på agendan. I stort sett alla medieföretag – privata likväl som public service – fungerar på samma sätt, så att få plats för debatten är otroligt svårt. Var ska bloggbävningen börja?

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Kött: Det är ju hela grejen med transparens, och bloggar… Nu finns de som grankar medierna och de måste även bli så mycket mer öppna som i det här exemplet, för att vara trovärdiga. Men som sagt – lite synd att de begränsade sig till Öppen redaktion – skulle antagligen få lite bättre genomslag om de visade det i gammelteve…