No more paper

Ett stort steg för branschen, ett litet steg i verkligheten:

NEW YORK (AP) — As Detroit’s two daily newspapers became the most prominent to curtail their print editions, an organization of newspaper editors moved Tuesday to drop “paper” from its name.
The American Society of Newspaper Editors scheduled an April vote in Chicago to become simply the American Society of News Editors. Under the proposed changes, which require membership approval, editors of news Web sites also would be permitted to join, as would leaders of journalism programs.
“More and more, news organizations are not defined by `daily,’” Charlotte Hall, the Reston, Va.-based organization’s president, said Tuesday in a letter to members.
ASNE, founded in 1922, currently describes itself as an organization for editors of the nation’s “daily newspapers.”
Its board unanimously recommended the changes.

Det är ju så verkligheten ser ut. Redan. De gamla anrika dagstidningarna gör så oändligt mycket mer än ger ut tidningar på papper, så vad kunde väl vara mer rätt än att såhär 86 år senare ta bort ordet papper ur namnet?

Frågan är hur svenska Tidningsutgivarna ska förhålla sig till detta, nu när de nyss bytt logga och allt. Annars kanske “Nyhetsutgivarna” vore mer modernt. Det är ju faktiskt en hel del år sedan många tidningar gick över till att bli Mediehus istället för “tidningar”. Och med tanke på hur länge den rådande utvecklingen förutspåtts är det nästan häpnadsväckande att så mycket fortfarande handlar om papper.
Inte heller finns något i dagsläget som tyder på att papperet kommer att bli billigare.

Och inte kommer efterfrågan på papperstidningar att öka. Den kommande generationen har helt andra vanor. Och de kommer inte att plötsligt börja köpa papperstidning när de bildar familj. Och den kommande generationen journalister kommer nog inte heller att vara så taggade vad gäller papper.

Tipstack: Jeff Jarvis via Anders Olofsson.

Reblog this post [with Zemanta]
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://resume.se/asikter/pers-reklamblogg/ Per T

  “Tidning” betyder ju egentligen inte något med papper, det betyder (fritt) “nyheter” helt enkelt. Antagligen mycket äldre än produkten papperstidning, och borde väl kunna leva kvar? Detta förutsatt att det även fortsättningsvis kommer att finnas platser där nyheter samlas och presenteras.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Per T: Absolut, ursprungligen. Men ordet har kommit att betyda tidning som i produkt man bläddrar i. Nu skiljer man ju på “print” och “nät”.
  Det bästa vore ju om man återtog den ursprungliga betydelsen av ordet tidning, som ju är ett fint och bra ord.

  (men fasen vad jag tycker det börjar bli krångligt med alla ord som känns liksom dåliga men begripliga. transparens, print, tidning, sociala medier, bloggosfär…)

 • Pingback: Förlåt mig Ulf, vill du ha en marshmallow? | Sennbrink Konsult

 • http://resume.se/asikter/pers-reklamblogg/ Per T

  Jo, visst har du rätt. Det kan vara svårt att förändra betydelsen, men … äh, jag vet inte. Frågan är vad en nyhetssamling ska komma att kallas? “Tjänst”? “Program”?

  I övrigt håller jag med. Mycket buzz words.

 • http://annasernersblogg anna serner

  Visst har vi tänkt på hur vår nya logga ska kunna spegla en kanaloberoende publishing. Vi pratar helt enkelt bara TU numera. Vi tänker att det är lättare att fylla en förkortning med ett nytt innehåll än att ändra innebörden i ordet tidning. Vi ser framför oss hur ett litet barn i framtiden frågar sin förälder: “Mamma, mamma – vad betyder TU?”. och svaret blir då förstås “En gång i världen, min lilla vän, så fanns det bara tidning på papper och då stod det för Tidningsutgivarna.”

 • http://deepedition.com Niclas

  @anna serner: Jo – att byta namn är inte enkelt. Och som Torberger påpekar så är ju “tidning” i grunden inte pappersbundet. Samtidigt är väl frågan om det inte blivit det. Problemet är väl att den gången som barnet frågar sina föräldrar och de säger “jag vet inte” :)

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @anna: fantastisk kommentar. Bara det. :)

 • http://www.tu.se Putte

  Den nya loggan för TU har jag väldigt svårt att ta på allvar. Hur tänkte ni där egentligen?

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 51 at Same Same But Different

 • Pingback: vad är egentligen en pirat? « the real mymlan

 • Mikael i götet

  OLED skärmar kan bli The Tipping Point teknologin (för att citera Malcolm Gladwells utmärkt intressanta bok med titieln:The tipping point) som får än färre att läsa nyheter i tryck.Enligt http://www.displaysearch.com kommer 2011 bli genombrottsåret för OLED skärmar.
  OLED har en rad egenskaper som är mycket bättre än dagens “platta” LCD skärmar.OLED emittear ljus i sig själva då varje subpixel består av en picoliter liten droppe ljusemitterande (när en spänning läggs på av en tunnfilms transistor bakom)polymer för subpixlarna RGB och snart RGBW.Samsung har förvärvat det amerikanska företaget Clairvoyante Inc med deras PenTile RGBW teknologi.
  OLED skärmar behöver alltså ingen bakgrunds ljuskälla som LCD skärmar måste ha för att bli ljusa.
  OLED skärmar har som minst kontrasten 1 000 000 000:1 att jämföra med en bra LCD skärm som har kontrasten 10 000:1.Avgörande patent inom OLED går ut under 2009 som engelska CDT har.
  -Jag har under Göteborgs Internationella vetenskapsfestival hört en av grundarna prof.Sir Richard Friend från Cavendish College på Cambridge University.På wikipedia går det att finna en del om honom.

  Sony säljer ny sin Xel-1 OLED TV á endast 11″ som säljs mycket dyrt.Men både Sony och Samsung har aviserat masstillverkning av 37″ (Sony) och 40″ (Samsung) AM-OLED TV skärmar för 2011.

  AM-OLED där AM=Active Matrix att jämföra med TFT hos LCD skärmar.Hos LCD skärmar en tunnfilmstransistor bakom varje pixel men i AM-OLED skärmar kommer det att bli fem tunnfilmstransistorer bakom varje pixel.

  Sverige är extra känsligt för utvecklingen av minskad efterfrågan av tidningspapper.Då Sverige är världens 4:e största tillverkare av tidningspapper där 80% av produktionen går på export!

 • Mikael i götet

  Bäst, att göra en rättelse angående OLED skärmarnas kontrast (skillnaden mellan vitt-svart) ej 1 000 000 000:1 utan 100 000 000:1.