Den fascistoida bloggosfären

I går skrev Niclas en postning utifrån Bo Rothsteins debattartikel i GP, där Rothstein skriver om bloggosfären, bland annat att: “Nu är spärrarna borta och att titta in i denna sfär är som att öppna locket till en kloakbrunn.”
Något som Niclas i sin postning kommenterade så här: “Men att välja att döma ut bloggandet som en fiende till deliberativ demokrati när det handlar om en sfär som består av bara i Sverige närmare 300 000 entiteter är minst sagt svagt argumenterat.”
Niclas reagerar således – precis som många andra bloggare gjort – mot det faktum att Rothstein generaliserar och dömer ut hela bloggosfären baserat på några få lästa inlägg. Martin Jönsson skriver så här:

Det Rothstein missar är framför allt följande:
1. Det stora demokratiska värdet med bloggande och sociala medier är att alla har en möjlighet att uttrycka sig. Sedan kommer inte allt som uttrycks att vara vackert, subtilt och elegant – demokratiyttringar är inte alltid det – men det förtar inte det grundläggande demokratiska värdet.
2. Hat och kränkningar kan ta sig många uttryck, inte bara på nätet. Men bloggande under eget namn står inte för den värsta delen: snarare är det något som tenderar att självsanera sig alltmer efter hand.
Jag försvarar inte personangrepp, om Rothstein nu drabbats av sådana. Men det förvånar mig att han använder det som grund för att spy galla på hela den användarskapade medierevolution som bloggandet faktiskt innebär.

Hur som helst. Jag skrev ett mail till Bo Rothstein, där jag erbjöd honom att bemöta Niclas postning i ett gästblogginlägg. Det var ett vänligt mail och jag förklarade att vi gärna publicerade också åsikter som skiljer sig från våra då vi tycker att demokratidebatten är viktig och intressant.
Rothstein svarade synnerligen häpnadsväckande, och den enda slutsats som kan dras av den mailväxling som sedan pågått mellan Rothstein och Niclas är att Rothstein anser att i princip hela bloggosfären är rasistisk och antisemitisk.

Rothstein inte gett sin tillåtelse för oss att publicera hans mail eller delar av dem. Men med tanke på de anklagelser han riktar mot bloggosfären i allmänhet och Niclas i synnerhet är det svårt att låta bli att faktiskt referera till dem. Att anklaga någon för att uppmuntra antisemitiska strömningar och rasism är nästan lika allvarligt som att angripa någon med rasistiska påhopp, och definitivt allvarligare än att i raljerande ordalag be någon suga ens kuk.

Utan att direkt citera (vilket hade känts sjystare med tanke på minimerad risk för feltolkning) ska jag ändå försöka sammanfatta Rothsteins budskap till oss:

Han säger sig vara chockad och menar att bloggandet är en fara för demokratin och en potenitell grogrund för rasism. Han menar vidare att epitetet “stinkande kloakhål” var för snällt. Efter att ha läst de bloggar som kommenterat hans debattartikel menar han att detta kloakhål dessutom har fascistoida tendenser. Detta baserar han på att endast en av tio bloggare som kommenterat hans artikel öppet tagit avstånd från rasism. De som inte sagt ett ord om vare sig judehat eller rasism är alltså enligt Rothstein smygrasister.

Han anser dessutom att bloggvärlden i och med hans debattartikel fick chansen att ta avstånd från rasism och antisemitism, utan att ta den.

Saken är bara den att Rothsteins artikel handlade inte om rasism.

Han har baserat sitt omdöme om bloggosfären utifrån tre blogginlägg där han själv kritiseras.
Bland annat detta skrivet av Mattias Svensson. Inlägget handlar om bokmässan där Mattias talade om den ekonomiska krisen. Han inleder sitt inlägg så här:

“Det här är montern för kultur och kraftuttryck. Bo Rothstein sug min kuk. Det var kraftuttrycken, nu hade jag tänkt tala om varför Bo Rothstein behöver mer kultur.”
Den inledningen hade jag funderat på till lördagens framträdande i Kraft & Kulturmontern på bokmässan. Fast nu gick jag direkt på Rothsteins taskiga tajming i att skylla oss nyliberaler för tystnad angående den ekonomiska krisen, och det kulturmagasin som hade kunnat bespara honom genansen.

Enligt Bo Rothstein ska frasen “Bo Rothstein sug min kuk” vara ett huvudargument. Själv förstår jag inte hur man kan få frasen “sug min kuk” att bli ett argument för något alls, möjligen är det ett larvigt uttryck men knappast rasistiskt. Eller antisemitiskt. Inte någonstans i Mattias postning hittar jag uttryck för rasism eller judehat.

Det är tråkigt att just en sådan person som Bo Rothstein som är statsvetare ska basera sin uppfattning om flera hundra tusen personer på sådana grunder. Det tråkiga är också att många människor faktiskt fortfarande förlitar sig på en person med en sådan titel som Rothstein har, och köper hans argument utan att kanske själv ta reda på mer. Därför känns det också viktigt att berätta hur Rothstein reagerade på vår inbjudan att skriva hos oss, inte för att vi vill lägga mer ved på någon eld utan för att vi vill förklara att saker som skrivs i en blogg kan vara minst lika underbyggda som det som skrivs i en debattartikel på i GP eller varför inte i DN. (Läser man artikeln i DN ser man att Rothstein inte vänder sig endast mot bloggosfären utan även mot journalister)  Alla de bloggare som kommenterat Rothsteins inlägg har inte tydligt tagit avstånd från rasism eftersom sakfrågan i Rothsteins inlägg inte handlade om rasism. Rothstein själv hävdar att man måste hålla sig till sakfrågan i debatter och vi försöker litegrann att reda ut begreppen här.

Om Rothstein ville ge bloggosfären chansen att ta avstånd från rasism och antisemitism borde han ha uttryckt sig tydligare, och jag törs lova att han då skulle ha fått det gensvar han önskat sig.

Vi hoppas att Rothstein läser det här inlägget. Och vi hoppas att han ger sig tid att läsa de här inläggen, den här bloggen, eller varför inte detta, och vi hoppas att han är öppen för att faktiskt ändra sin uppfattning om bloggosfären som ickedemokratisk och rasistisk.

Vi håller absolut med om att bloggosfären är full av skit. Hela världen är full av skit. Men i bloggosfären, precis som i resten av världen, finns också en hel del som är vackert. Det vore trist om alla kloka människor som brinner för demokrati skulle ta avstånd från bloggosfären istället för att delta i den. Då skulle den kunna bli en farlig kraft.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Reblog this post [with Zemanta]
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • Pingback: rasister är vi allihopa « the real mymlan

 • Pingback: Bo Rothsteins dumheter | Svensson

 • Nils Dacke

  Det geniala med media och demokratirevolutionen som idag pågår är att den är i sanning verkligt demokratisk då alla kommer till tals och den som har bäst argument vinner! Felaktiga påståenden blir effektivt sågade jämns med fotknölarna idag jämfört med förr då de fick stå oemotsagda.I alla revolutioner finns vinnare och förlorare och Svenska statsvetare tillhör nog förlorarna då dom är imtimt förknippade med statsmakten och inte fria forskare vilket man skulle kunna förvänta sig.

 • http://12steg.blogspot.com Nemo

  Till att börja med – jag tar avstånd från rasism och antisemitism. Dessutom medvetna kränkningar och illvilja i syfte att skada andra.
  Min käre far skickade med mig en visdom en gång. Likt Jan Malmsjö klappade han mig på huvvet och sa;
  *”Gosse, det enda du inte skall tolera, det är intolerans”*

  Det räcker nästan så.

  Bo Rothsteins artikel får mig att gå lite bananer. Precis som flera män i hans ålder och med fina titlar visar sin rädsla för sånt de inte förstår.

  Bo Rothstein har dessutom gjort sig känd för att ha lite av varumärket “Motvalls” i det mesta. Många gånger har jag nickat gillande och hummat med i hans artiklrs resonemang. Men det här blev en tvärnit.

  Hela debattartikeln är skriven med stor offerkofta påtagen, hukande på kammaren. Kanske i rädsla över att drunka i det kraftiga brus som bloggosfären utgör.

  Nu – när det inte längre bara är de män 50 + med fina titlar som har rätten, förmågan och viljan att uttrycka sig.

  Kom in på banan istället, Bo. Skapa en blogg och släpp hörnflaggan

 • Pingback: Är bloggsfären en odemokratisk grogrund? « Rumptroll`s Webblogg

 • http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.123632 Mattias $

  Smålandspostens kristdemokratiske och bloggskeptiske redaktör Marcus Svensson blir nog inte helt glad över att tillskrivas mina bloggposter :-)

  mvh

  Mattias $

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Mattias $
  Oups, det var rätt länkat i varje fall… ;)
  Men nu har jag ändrat, ber så mycket om ursäkt.

 • Pingback: delade | Den fascistoida bloggosfären

 • Pingback: Bo Rothsteins kloak | Dumheterna

 • http://beastankar.blogspot.com Béatrice Karjalainen

  Var på väg att skriva en lååååång kommentar men stoppade den i bloggen istället och länkar här. Vet inte hur ra pingback från blogger funkar.

 • Pingback: En skrattretande efterkonstruktion. «

 • Pingback: fredagskärlek V46-08 « the ‘t’ in wicked

 • Pingback: Inlägg 676 i vilket vår hjältinna tar kraftigt avstånd från rasism, sexism och anti-semitism. Bland annat « Messerschmitt

 • Pingback: Hej Bo Rothstein! Jag är inte rasist. « Anders har en åsikt om…

 • bjorn

  Japan

  Jesus är ju ungefär Kommunist. Tänkte på KP (Kina sponsrar). Vill man ha sån behandling själv? 88 klubben som diskriminerar japan.

  Jag har ju alltid beundrat Japan (modell). Socialdemokratiskt

  - bättre socialbidrag
  - socialförsäkringar
  - trygghet med utbildning
  - hög social mobilitet
  - utbildning och kompetens

  Det är något för s att ta efter.

 • Pingback: Är bloggosfären ett kloakrum? « Oväsentligheter … ????????

 • Pingback: Självklart är jag mot all främlingsfientlighet och rasism!

 • Pingback: Oväsentligheter tar öppet avstånd från …. « Oväsentligheter … ????????

 • http://deepedition.com Niclas

  @bjorn – Jaha… (veckans pris för mest oförståeliga kommentar)

 • Pingback: Kloakföreståndaren talar ut

 • Pingback: En skev artistelit och en arg Rothstein at Deepedition

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 46 at Same Same But Different

 • http://stefanhagberg.blogspot.com Stefan Hagberg

  Bo Rothstein tar stöd i Maynors artikel som behandlar bloggvärlden för sig men också i perspektivet deliberativ demokrati. DB är ett sätt att förhålla sig till det offentliga samtalet. Problemet med Rothstein är att han vänder på steken eftersom han är upprörd över sin egen behandling.

  Tyvärr säger inte heller Maynor riktigt det Rothstein säger, vilket komplicerar fallet. Jag har skrivit lite länge om detta på min blogg för den som är intresserad.

 • Pingback: civiliserat av rothstein « the real mymlan

 • Pingback: Rothsteins dåliga vetenskap at Deepedition

 • Marcus

  Jag delar Bo Rothsteins förvåning över att så få uttryckligen tog avstånd från rasism och antisemitism, även bland liberala bloggar. Med det menas inte att han eller jag anser att dessa bloggar ÄR rasistiska och antisemitiska, utan endast att de tydligen inte tyckte att problemet med antisemitism och rasism var sådant att det var värt att nämna det, trots att det var bl.a. detta som Rothstein diskuterade i sin artikel.

  Dessutom tycker jag att du har fel när du säger att det är “nästan” lika rasistiskt att kalla någon för rasist som det är att faktiskt vara det. Detta påstående är helt absurt.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Marcus -

  Jag skriver inte att det är nästan lika rasistiskt. Jag skriver att det är nästan lika illa.. Och det står jag för.

 • Niclas

  @marcus: det handlade om en kommentar på en blogg. Balansen mellan brott och straff är rätt snurrig i din och Rothsteins värld.