Vägverket kör med transparens

Transparensen tränger sig på medierna vare sig vi vill eller inte. Jag brukar tala om frivillig och ofrivillig transparens, där det bloggande som exempelvis Peter Sunde och Carl Bildt ägnat sig åt inneburit en för SVT ofrivillig transparens. Jag tror att enda sättet att möta detta är genom frivillig transparens, genom att helt enkelt spela med öppna kort från början för att inte medierna ska tappa trovärdighet.

Vägverket tar det hela ett steg längre än att blogga.
I morgon sänder SVT Uppdrag Granskning som handlar om Förbifart Stockholm.
Med tanke på programmet kan man tänka sig att det kommer att riktas en viss kritik mot Vägverket.

Vägverket föregår SVT och lägger ut ljudfiler av hela de oklippta intervjuerna som gjorts med Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö. Och det görs redan innan programmet sänds. Det är inget de gör i smyg, det är enligt överenskommelse. Kan tänkas att svt börjar inse att det inte längre går att ha sin helt egna agenda, att man inte lägre har den tredje makten helt i sin hand.

Och man kan fråga sig hur journalistiken kommer att påverkas om fler myndigheter och företag tar efter Vägverket och börjar banda och publicera intervjuer. Då faller en del av de argument som Mikael Pettersson lade fram igår mot att publicera allt råmaterial på webben.

En spännande utveckling, onekligen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!