Veckan som gått – vecka 39

I våras var det Play Rapport som var Public Service stora nyhet på webben.
Nu lanseras Play Prima, där tittaren kan se egenproducerad Drama i högupplöst bildkvalitet.

Det står helt klart att SVT fattat grejen. Det är nätet som är framtiden, finns man inte där är man körd. Och eftersom SVT dessutom slipper kravet som alla andra har på sig att tjäna pengar på sin produktion behöver de heller inte vara rädda för att inte kunna sälja webb… kanske är detta ytterligare ett steg mot att kunna kräva licenspengar också av dem som inte har en teveapprat i sitt hem?
Martin Jönsson kommenterar satsningen. Såklart.

Det här är lite intressant läsning utifrån vissas rädsla för att barns datoranvändande är av ondo. Jag tror precis som i artikeln att spelande, inte minst då det sker online, vidgar barnens vyer och väcker intresse för världen och samhället omkring dem, det tycker jag mig se på mina egna dataspelande söner. Och de datorspelande barnen som är sociala online och använder datorn för att söka information och lära känna omvärlden kommer att fortsätta göra det via datorn.

Washington Post tänker börja länka till det mest relevanta som publiceras om politik, även till konkurrerande massmedier. Allt för att ge läsarna en heltäckande bild. Heja!

Så här skriver branschtidningen Editor & Publisher:

The idea behind the Political Browser, expected to start Monday, is to brief political junkies on the top “must reads” of the day, from an article on a scandal to a humorous video making the rounds on Google Inc.’s YouTube.

Encouraging readers to leave one’s own Web site to find more content was unthinkable not long ago. But traditional news organizations including the Post have started breaking down their “walled garden” mentality in the past few years.

Hela Sveriges onlinevideoevangelist nummer ett, Björn Falkevik, delar med sig av sitt onlinepubliceringsschema. Ta en titt och åt dig inspireras!

Ny teknik och nya kanaler slår inte ut allt gammalt. Det är roande att läsa att Stan Schroeder på Mashable har börjat köpa skivor, för att ha något kvar som är kul om några år.

Annan roande läsning är när Elisabeth Bäck använder sin blogg för att be kommunen rensa bort råttorna ur Västerås.

Isobel Hadley-Kamptz har skrivit på Newsmill angående Rapports ursäkt till Carl Bildt:

För det är som bloggare Bildt vunnit mot SVT, inte som utrikesminister. Hade han suttit innanför de blekgula väggarna på Arvfurstens palats hade han kunnat gnälla bäst han ville om den osakliga vinklingen, SVT hade sannolikt inte ändrat sig ändå. Med sin öppna kanal ut i offentligheten kunde Bildt däremot omedelbart ge sin bild av vad han egentligen sagt och tvinga Rapport till reträtt.

Martin Jönsson skriver också, med ungefär samma vinkel:

På den gamla 1.0-tiden då medierna hade tolkningsföreträde hade det varit SVT:s version som gällt. Bildt hade kunnat bråka om detta med SVT och eventuellt i konkurrerande medier, men dels hade det varit svårt att få rätt, dels hade publiken haft begränsade möjligheter att göra en egen bedömning.

I den interaktiva webb 2.0-världen finns det hela tiden möjlighet till second opinions och direktkommunikation med läsarna. Det går att påtala fel, detaljgranska uppgifter, bedriva kampanj och komma med avvikande uppfattningar, oavsett om man är direkt berörd eller bara en engagerad läsare.

Carl Bildt har, ända sedan han lanserade sin blogg, utnyttjat det maximalt. Det har också kändisar som Niklas Strömstedt eller personer som oförskyllt hamnat i mediernas epicentrum, som Englas mamma, börjat göra. Då blir det svårare att ha löpsedlar som säger sig veta hur det är; när alla kan gå direkt till den omskrivna källan och få deras version.

Fokus Jonatan Fried skriver ocksåom saken.

JK tar inte upp anmälan om förtal som The Pirate Bay gjort mot TV4 och TT. Journalisten skriver:

JK konstaterar i sitt beslut att ett företag, eller dess talesman inte kan bli förtalade.
” Det krävs således att en enskild person kan anses utpekad till följd av ett visst uttalande för att det ska kunna vara fråga om ett förtals- eller förolämpningsbrott.” skriver JK.
Peter Sunde hade i sin anmälan också anmält TV4 och TT för att han efter deras påstående blivit hotad. Det blir polisens uppgift att utreda vidare, skriver JK.

Miriam Olsson på Internetworld har skrivit en läsvärd artikel om transparens.

På Online PR har Stefan Deak skrivit en text där han ger tips gällande korslänkande.

Emanuel Sidea skriver att Journalistrollen måste omedfinieras. Jag säger inte emot.

Det hela handlar om vad ska journalister göra, när allt kan googlas? Och vad är ett avslöjande, när det möjligen redan har bloggats? Det går att spinna vidare än mera, men jag tror ni förstår vad jag menar.
Journalisters uppgift och roll i samhället är under förändring. Därför tror jag att varje journalist måste föra en diskussion med sig själv, omdefinera sin roll, gärna offentligt och allra helst deklarera sin trossats.

Förra veckan skrev Emanuel Karlsten en postning i sin blogg på Dagen.se som uppenbarligen var mycket provocerande för många av tidningens läsare.
Sofia har i inlägget “Från Betnér till Ulf Ekman. Och så Siewert.” funderat vidare över bloggens betydelse i den offentliga debatten och om hur den i det här fallet förändrar frikyrkorörelsen och deras tolkningsföreträde inför sina medlemmar.

Mkt Media, det utvecklingsbolag som ägs gemensamt av Stampen, MittMedia och Eskilstunakuriren satsar 60 miljoner på publiceringsystemet Polopoly. Själv är jag mest nyfiken på Bambuserlösningen.

Det hyperlokala har vi skrivit om tidigare. Nu har det talats om på IFRA. Mer från IFRA här. Och i Sydsvenskan Digitala mediers Reseblogg.

För den som trodde att den typiska bloggaren är en ung tjej som bloggar om vad hon har på sig avslöjar Technorati att så inte är fallet. Mindpark har översatt det väsentliga här:

Första delen av rapporten “ Who are the Bloggers?” tittar på demografin i bloggosfären, som kön, ålder och sysselsättning. När det gäller åldern visar Technoratis undersökning att 50 procent av bloggarna är 35 år eller äldre. Den största åldersgruppen är dock 25-34 åringar som utgör en dryg tredjedel av bloggosfären.

Daniel uttrycker utifrån ovan nämnda rapportbloggartvivel på Inkonsekvens.

New York Times har i veckan öppnat tidigare Betatesten TimesPeople.

Mashable skriver:

All members will have profile pages which will show their public activities as well as the activities of other network members and lists of people they follow and those that follow them just like on Twitter. They’ll also be able to sign up for RSS feeds with the latest activities of other users and sync their updates to their Facebook news feed through a TimesPeople application. There’s even a Digg-like section on the home page that shows all of the top NYTimes news items as voted by fellow TimesPeople members.

Jag har inte själv hunnit lyssna, men det kan tänkas vara intressant. P1 Publicerat om den kommersiella radions framtid.

Norska läsare är skeptiska mot nätjournalistiken.

– De enda som är ännu mer skeptiska är journalisterna själva, säger Arne Krumsvik till norska Journalisten.

Slutklämmen gör mig beklämd. För om journalisterna själva har den inställningen är det väldigt svårt att skapa trovärdighet gentemot läsarna. Problemet är inte journalistiken eller internet. Problemet är attityden. Lite mer om läsarvanor i vårt grannland finns att läsa här.

Svenskans Näringsliv kannibaliserar på E24. Ändå visar båda sajterna en trafikökning, och det måste väl ses som positivt..

För den som gillar upphovsrättshumor rekommenderar jag den här postningen av Jesper Åström hos Online PR.

EU-parlamentet har i veckan tagit ställning till en fet lunta om mediemångfalden, där bland annat förslaget om registrering av bloggare varit en stridsfråga. Parlamentet backade som tur är i frågan och vi an andas ut ett tag till gällande det. Martin Jönsson har skrivit om det här. Och Henrik Alexandersson som är den svenska bloggosfärens utsände i Bryssel skriver här.

Tidningsutgivarna har haft sin Lilla branschdag. Det är med glädje jag konstaterar att en stor del av dagen handlade om sociala medier. Medievärlden höll såklart koll under dagen. Och Anna Serner är duktig på att lista viktiga punkter. Också Elisabeth Bäck gillade Sara Öhrvalls idéer.

En del priser delades ut, DN På stan vann utmärkelsen Årets Dagstidning Digitala medier.

Årets Dagstidning och Årets Redaktion gick till Södermanlands Nyheter. Grattis!

Apsopå mikrobloggar och Twitter var det här lite kul att läsa, om Al Gore som lovat komma till Twitter. Och så sent som nu söndagkväll påbörjades den här diskussionen på Jaiku, om just nyhetsförmedling via mikrobloggar.

Sen har jag ägnat mig åt att försöka jämföra den lilla privata bloggen med en nyhetssajt, för att försöka hitta vad det är som gör att en person återvänder till en sajt om och om igen. Men det har jag gjort i min privata blogg, för att kunna ta hjälp av mina läsare där.
Tanken är att jag ska sammanfatta tankarna till ett inlägg här under veckan som kommer.

Reblog this post [with Zemanta]
Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , ,