Twinglyhoreriet ett självklart val

Sen länge (typ sedan tidningar började att använda sig av Twingly och liknande pingbacktjänster) har det funnits en syn på att det är “fult” att länka till tidningar som använder sig av Twingly. Självklart är det irriterande om det är bloggar som antingen länkar utan att tillföra något alls till ämnet eller som länkar irrelevant gentemot sitt eget innehåll men i grunden så blir synen från bloggar på att “hora för Twinglylänkar” kan synas rätt så elitistiskt.

Vissa inom bloggosfären har kallat det Twinglyhoreri*. På samma sätt har (mest traditionella media) bloggosfären anklagats för att leta ämnen utifrån vad som står överst på Knuffs indexsida. Ett sorts “känna av vinden” som inte alltid setts med goda ögon. En del ser det som en sorts tabloidisering eller likriktning av bloggandet, andra att bloggare lägger sig platt för “gammelmedia”.

För det första är det en märklig sak att anklaga en tjänst för att den likriktar bloggosfären. Det är inte tjänsten som är felet utan ett eventuellt missbruk av den. Det kan stävjas beroende om tjänsteleverantören finner att missbruket skadar tjänstens anseende. Eller så blir kritiken en indirekt ignorant kritik av bloggosfären – att man a) inte fattar bättre b) är vindflöjlar utan integritet. Ungefär samma sorts kritik som ovan består också vissa bloggares kritik mot Newsmill av.

Jag tycker att det är feltänkt. Den negativa attityden till att länka till nyhetsartiklar från flera källor gör de nya medierna en stor björntjänst. Den isolerar bloggosfären och försöker omedvetet behålla fenomenet i sin position som missförstått, “underground” och i minoritet. Jag vill däremot inte nödvändigtvis säga att det handlar om elitism eller gammelmediahat utan snarare om att man inte riktigt tänkt till när det gäller den medielogik som är gemensam för såväl traditionella medieaktörer som de nya mediernas aktörer.

Som bloggare vill man bli läst, precis som en journalist vill bli läst. Det bästa man då kan göra är att skriva om något som många tycker är intressant – och försöka att hitta ett sätt att få andra att läsa min take på det, mina åsikter som jag skrivit ner. För om jag inte hade några åsikter skulle jag antagligen inte skrivit ner dem. Att då välja att länka till de artiklar som tar upp det ämne som postningen handlar om är självklart – det hör till och med till netiketten. Att vissa tidningar väljer att promota dem som skriver om artikeln ger helt enkelt en kickback till den bloggare som länkat. Inlänkningen ger i sin tur högre rankning i söktjänster vilket därmed innebär fler potentiella nya läsare respektive möjlighet till att tjäna lite pengar på annonser om man väljer den vägen.

För den “vanliga” tidningsläsaren ger det möjlighet att hitta nya perspektiv och bekanta sig med bloggandet utan att behöva leta. Det blir en koppling mellan det invanda och det “nya”. För bloggare som skriver om ämnet kan det bli intressant att läsa vad andra skriver och länka till det, tillsammans med länken till nyhetskällan. För tidningen är vinsten mervärdet i att ha en tjänst som automatiskt samlar in kommentarer till artiklarna respektive kan användas för fördjupning och uppföljning genom att få enkel tillgång till ett större “kollektivt medvetande”.

Twingly blir därmed en nod. Precis som Knuff är en viktig nod. Att en del bloggare väljer att kolla Knuff och skriva om det som är på förstasidan är inget annat än god journalistik: det handlar om att skriva och hitta nya vinklar på det som många uppenbart tycker är intressant. Att vara unik är bara bra den gång andra gillar det som man är unik med – åtminstone om det är intressant att ha läsare i någon högre kvantitet.

Ett relevant exempel som visar både kraften hos Twingly, men också att det faktiskt ger bloggar läsare, är Nikke som tidigt skrev ett blogginlägg om skolskjutningen i Kauhajoki. Det gav honom nytt rekord i läsare bara på några få timmar.

Mitt råd till bloggare som känner sig vilsna i frågan är helt enkelt att länka på. Men gör det inline och utifrån relevans.

* Jag väljer att använda mig av uttrycket Twinglyhoreri även om flera av de stora nyhetstjänsterna använder sig av andra tjänster för pingback.

Reblog this post [with Zemanta]
Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Tags: , , ,