Veckan som gick – vecka 37

Historien om The Pirate Bay och obduktionsbilderna fortsätter.
Vid det här laget har väl alla läst Peter Sundes egen text om TPB:s relation till media och om Debatt i SVT. Om inte – gör det. Obligatorisk läsning för alla i branschen, journalister i synnerhet.

Anders Mildner kommenterar:

Problemet är bara att vi just nu går miste om möjligheten att föra den där debatten. Den främsta anledningen till att politiker och väljare nu rusar till förbudsskyltarna är faktiskt inte att fildelningen finns och används, utan att de journalister som arbetar inom traditionell media, som press, radio och tv, inte tar sitt ansvar och inte sköter sitt jobb.
Bloggosfärerna är däremot fulla av inlägg som diskuterar och problematiserar den digitala offentligheten på ett nyanserat sätt.
Så vad ska vi göra?
Tja, ett stort ansvar vilar nu på journalisterna. Ska vi komma någonstans måste kvaliteten på bevakningen upp rätt många snäpp. En möjlig guide skulle kunna låta ungefär så här: acceptera aldrig en journalistik som väljer att se teknik som något krångligt och moral som något enkelt.
Verkligheten är nämligen precis tvärtom.

Andreas Ekström hör till de journalister som – förvånansvärt nog – moraliserar över TPB.

TPB beslutade senare att bryta all kontakt med media. Något som Niclas kommenterat på deepedition. Här finns SVT:s ursäkt till Peter Sunde. Vad som är intressant med hela den här historien är just granskandet av gammelmedia. Tidigare har massmedierna haft sådan makt och möjlighet att sätta sina egna agendor trots prat om objektivitet och beroende, men med en hel bloggosfär och människor möjligheter att berätta och ge sina egna versioner fungerar det inte längre. Något som på sikt bör förbättra kvaliteten på journalistiken och få oss i gammelmediabranschen att verkligen ta oss i kragarna.

Emma Opassande ställer frågan om redaktörsskap på internet. Sara på Online PR sammanfattar det hela i sin rubrik. “Skjut inte brevbäraren”. Och Martin Jönsson sammanfattar det hela så bra som bara han kan:

Det som behövs nu är inte pajkastning där “gammelmedier” och “nya sociala medier” ställs i varsin ringhörna som om de inte hade något med varandra att göra, utan ett seriöst samtal om vikten av att värna offentlighetsprincip, tryckfrihet och yttrandefrihet. Annars riskerar priset för inskränkningarna bli betydligt högre att betala än de kränkningar som dagens system leder till.

PO Yrsa Stenius som i början av debatten kring The Pirate Bay stod i skottlinjen intervjuades i veckans Fokus.

Journalister, särskilt ansvariga utgivare, är professionella personer som vet att publicering medför ansvar. Vi är skyldiga att publicera sådant som är viktigt, sant och relevant men i ett civiliserat samhälle måste vi också visa hänsyn. Därför måste man alltid väga allmänintresset mot den tänkbara skada som publicering kan vålla. Det gör i regel de traditionella medierna även om utfallet kan bli klokt eller mindre klokt.

Jomenvisst. SVT Debatt har väl om inte annat visat att professionalism, sanning och relevans inte alltid behöver vara kännetecknande bara för att man är journalist, inte ens inom Public Service.

En annan diskussion som blossat upp i veckan som också är förknippad med The Pirate Bay är den om bråket mellan Metallica och Sydsvenskan. Opassande har sammanfattat den bra här.
Peter Sunde kommenterar här.

Michael Moore är aktuell med en ny dokumentär, och den här gången tänker han lägga ut den gratis på nätet.

Joakim Jardenberg har skrivit om e-papper. Att han aldrig trott på det visste vi sedan tidigare, och jag kan inte låta bli att gilla hans rubrik: “En lösning som letar efter ett problem”.

Anders Lundin beskriver enkelt hur man kan bevaka sociala medier med begränsade resurser. Jag skulle nog säga att hans tips fungerar som introduktion till reportrar också, hur man kan förenkla och utöka sin bevakning av sina ämnesområden.

Det här tycker jag är en god nyhet. Att det ska bli möjligt att söka i och hitta gamla tidningsartiklar på nätet. Lars Våge kommenterar här.

Från fullkontroll till fullkontakt. Sydsvenskans Anders Olofsson har skrivit en sammanfattning av Lisbeth Knudsens, koncernchef och ansvarig chefredaktör för Berlingske Media, föreläsning där hon listar hur ett modernt mediehus bör tänka. Bra checklista.

I början av veckan uppmärksammades SpinSpotter. En tjänst som gör det möjligt för läsare att redigera nyhetstexter, lägga till och dra ifrån. Jag kan erkänna att jag registrerade mig men inte har hunnit sätta mig i riktigt hur det fungerar. Någon annan som testat som vill recensera tjänsten?

Det här kanske är något som kan hålla printupplagorna uppe ett tag till? Det är onekligen smidigt att ha allt på samma ställe och jag tror att många fortfarande vill ha en tidning att bläddra i.

Stefan Hallgren har skrivit en intressant postning om det döende gammelmedia.

Internet har gått från att vara en smalbandig kanal med tydligt avgränsade användningsområden till att bli en universiell bärare av ljud och bild i en omfattning som är mycket vidare än de traditionella mono- och oligopolens gamla distributionsnät. TV och Radio kommer att glida över till Internetbaserad distribution. Helt och hållet. Kanske fortfarande delvis sänd i de gamla strukturerna, men likväl Internetbaserat.

Tål att tänkas på.

Martin Schori på Dagens Media är inte lika hoppfull om den nya Journalisten som Sofia var tidigare i veckan.

I ett ledarstick i senaste utgåvan nämner Helena Giertta visserligen denna publikation (och internet!), när hon kommenterar förvirringen över hur många besökare Daniel Nyhléns skönhetssajt Improveme egentligen har. En viktig fråga, måhända. Men hon kan liksom inte hålla sig från att påpeka att till och med den lägsta summan är för hög för en sån skitsajt. Nyhlén är ju trots allt gammal kvällstidningsjournalist (möjligen det fulaste ordet i Gierttas vokabulär).

Den gångna veckan höll också Martin Jönsson sin introduktionsföreläsning på JMG. Det är bara att gratulera studenterna som får lyssna till professor Jönsson under året. Och förhoppningsvis är hans år på JMG bara startskottet till förnyelse i Journalistutbildningen.

Uppdatering: Och de sista självande timmarna av veckan tog Kristin Heinonen i med allt hon hade och skrev den här lysande postningen, relaterad till The Pirate Bay, Offentligheten i Sociala Medier och Journalistutbildningen.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!