Veckan som gick – vecka 36

Man kan väl säga att fyra saker dominerat diskussionerna på nätet den här veckan.

Först var det orkanen Gustav som drog in över New Orleans och vi fick se de sociala mediernas storhet när det gäller snabb nyhetsrapportering om sådant som händer här och nu, exempelvis förklarar CNN att deras rekord runt Gustav bygger på deras digitala närvaro:

Our digital services are playing an increasingly important part in the growth of CNN International and this new position ensures that they will be leveraged and incorporated into our current business appropriately

Sociala medier var också viktiga det gäller katastrofhjälpen. Mediashift har gjort en genomgång och jämförelse mellan orkanen Gustav och Katrina för två år sen.
Men inte bara det utan också att alla mer eller mindre drabbade kunde få nyheter, berätta om vad som hände och helt enkelt hålla en kommunikation igång via Twitter.

En person som diskuterats intensivt i de sociala nätverken är McCains vicepresidentkandidat Sarah Palin. Friendfeed har buzzat runt Palin och de diskussioner runt hennes åsikter, utseende och familj och enligt Twitters egen statistik är Palin rena stormvarningen – hennes tal gav fler tweets än Chromes släpp. Vilket uppenbart visar att även Twitter gått över från att vara för techie-earlyadopters till att bli mer mainstream. Såväl Obama som McCain använder mer och mer av sociala medier, liksom att C-Span ser till att utnyttja Twitterfunktionaliteten.

På onsdagen öppnade Newsmill dörrarna för allmänheten. Och det har orsakat en rad reaktioner i sfären. Mest omdiskuterat blev Dan Josefssons debattartikel i Aftonbladet om att Newsmill skulle vilja tygla bloggarna, som Niclas redan skrivit om. Våra postningar runt Newsmill hittar du här.

Vad man kan konstatera är att även om Newsmill som än så länge är en beta lider av en rad barnsjukdomar. Återstår att se vilka som går att bota. En sak de gör bra är i varje fall att kommunicera med sina användare och kritiker.
Det kan också sägas att det tycks gå bra, och hoppas att det inte bara är nyhetens behag.

Martin Jönsson skriver idag en krönika i Svenskan där han än en gång avfärdar Josefsson.
Tidigare i veckan har många bloggare, bland annat Kulturbloggen skrivit om Newsmill och konstaterar det vi ofta försöker säga här på SSBD – det Bonniers gör är vad fler inom traditionella medier borde göra. Nämligen hitta nya sätt att vara relevanta och intressanta i det nya medielandskapet. Att medieföretagen drivs av vinstintressen är en självklarhet.

Helgen har dominerats av The Pirate Bay och förundersökningsprotokollet från Arbogamorden. En viktig diskussion, och en väckarklocka för alla inom gammelmedia när det gäller att inse vad ny teknik betyder när det gäller nyhetsrapportering och gamla viktiga principer som yttrandefrihet och offentlighetsprincipen – vilket Sofia skrivit om här och här.

Andra som skrivit intressanta och bra texter om offentlighetsprincipen är Emma Opassande och Blogge. Blogge igen och så sent som idag har piratpartiets Rick Falkvinge skrivit en utförlig text om det hela.
På Newsmill hittar man också intressanta artiklar om ämnet.

Och för att sammanfatta hela grejen: Det här handlar inte om The Pirate Bay. Det handlar inte om Rättssystemet eller Offentlighetsprincipen heller. Det handlar om ny teknik och möjligheterna den skänker, och problem den kan skapa när människor inte riktigt inser potentialen.

Det fjärde ämnet som varit hett är EU:s reglering av bloggarna. Ett förslag som visat sig vara en dålig idé. Men som Emma Opassande skriver – “förslaget avblåst (för nu).” Det gäller att fortsätta ha koll på lagstiftarna så att de inte inskränker och försvårar människor möjlighet att uttrycka sina åsikter.

Så några andra tips: Lilla Gumman har börjat utse “Veckans Vickan” och först ut är Kristin Heinonen från What’s Next. Missa heller inte att lyssna på What’s Next podcast där Mark Comerford ger goda exempel på hur gamla tidningar kan använda nya grepp.

Kjell Häglund har skrivit i Fokus att Bloggarna gör det bättre. En liten teaser:

I USA får inte ens statuskritiker sina kontrakt förnyade och vakanserna tillsätts inte med ersättare. Världskända recensenter som Jami Bernard på New York Daily News och Michael Atkinson på Village Voice har blivit uppsagda. Och när Variety och LA Times skrivit features om »kritikerns död« har de samma utgångspunkter som Svante Weyler i Sverige. De beskriver problemet som universellt och skyller på marknaden. Men det är inte kulturjournalistiken som är hotad utan bara en isolerad 1900-talsgeneration av dagspresskritiker.

Rekommenderad läsning. Bison kommenterar här.

95 procent av alla svenska barn använder Internet. Dessutom föredrar de internet framför tevetittande. Här finns fler siffror som tyder på att tevetittandet går ner. Något som exempelvis Sundsvalls Tidning bör ha i åtanke när de fattar beslut om marksänd teve.

Ofta diskuteras kommentarer till artiklar på nätet. Ska de modereras eller ej, är det inte farligt, blir det inte bara sandlåda och en massa rättshaverister som skriver? Dagens Media är en av två branschtidningar kända för att ha haft snaskiga diskussioner i sina kommentarsfält.
Här kan ni läsa en intressant och delvis underhållande text om ämnet.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!