Nej, Dan Josefsson. Bloggarna är inte i fara.

Dan Josefsson har stuckit ut hakan och skrivit en artikel där han menar att Newsmill är Bonniers försök att tygla bloggosfären. I ljuset av de EU-förslag som senaste tiden kommit blir det onekligen nästintill roande när Josefsson lägger en faderslik hand på axeln för bloggosfären och förklarar att han minsann ska skydda oss alla mot alla onda företag som vill tysta oss: samtidigt som hans trosfränder i EU försöker att kväsa de nya medierna genom hårresande förslag. Att i ljuset av detta vilja försöka leka bloggosfärens knight in shining armor är rena ironin.

Jag skrev en egen postning på Newsmill om detta men tänkte utveckla tankarna lite här.

I mångt och mycket försöker han, medvetet eller omedvetet, förminska bloggarnas inflytande och autonomi för att på så sätt befästa sin egen och traditionella mediers ställning som autonoma, självständiga och fina. Ett sätt som vi som varit med länge i bloggosfären så väl känner igen (jag har skrivit mycket om det på min personliga blogg deepedition.com). Dan Josefsson uppträder helt enkelt som en äldre man som överseende försöker beskydda “ungdomarna” på ett paternalistiskt sätt.

Problemet är helt enkelt att Dan Josefsson har fel. Bloggosfären är mycket större än Newsmill. Den är mycket större än Dan Josefsson.

Tyvärr gör Dan Josefsson samma fel som många andra inom de traditionella medierna lätt gör: stirrar sig blinda på några enskilda svenska stora bloggar. Baksidan av att den utmärkta tjänsten knuff.se fått en ibland för snäv avgränsning och att Bloggportalen många gånger gynnar kändisbloggarna.

Självklart finns ett antal bloggare och kommentatorer som menar att Dan Josefsson har rätt – att Newsmill inte handlar om annat än att dra in pengar och försöka att fålla in bloggarna. De gör ett antal felslut.

 • Newsmill inte något mandat eller ens som affärsidé att demokratisera bloggandet: det är inget pro bono-arbete utan en affär.
 • Det är knappast en bloggosfär som idag växer sig stark på egna ben något större intresse att bli en del av Bonnierkomplexet.
 • Det finns det närmare (om inte mer än) en halv miljon bloggar i Sverige: man får vara antingen mycket människofientlig och nedvärderande av vanliga människor eller en smula naivt konspiratorisk för att tro att Newsmill ska kunna samla en sån gigantisk mängd personer och styra dem.

Newsmill har möjligheten att bli en ytterligare arena, ännu en kopplingspunkt – eller nod – för bloggosfären. Precis som Twingly, Knuff.se, Bloggportalen och andra samlande arenor eller tjänster. Newsmill behöver fria bloggare för att få det hela att fungera. De behöver det för att vara sanna. De behöver däremot inga skribenter som går i något ledband. För då blir de varken relevanta, trovärdiga eller intressanta att läsa.

En kritik som kommer är att många skriver om samma sak – att det är vissa frågor som drivs i bloggosfären. Självklart är det så. Det finns vissa nyheter som många väljer att skriva om, att det finns vissa saker som engagerar. Men det handlar knappast om något annat än nyhetsvärdering, filtrering och hur vi människor faktiskt beter oss i en diskussion.

Om vi tänker oss bloggosfären som ett väldigt stort fikabord – hur sker en diskussion runt ett sådant? Är det så att alla diskuterar sitt eget ämne och skiter i att lyssna på alla andra? Eller är det så att det är vissa ämnen, som upplevs som viktiga, som faktiskt diskuteras; ett i taget, av alla? Med vars och ens perspektiv och åsikter i en fri och levande diskussion? Om Dan Josefssons och andras kaffebord ser ut som det första så tycker jag personligen lite synd om dem. Om inte så bör de inse att bloggosfären och andra sociala medier (exempelvis Friendfeed) fungerar precis som så. Det är ingen ordnad konferens eller MBL-förhandling det handlar om, som kan styras av vissas agendor. Bloggosfären är ett gigantiskt fikabord.

Så snarare än att kritisera någon annan borde Dan Josefsson se sig själv i spegeln, utmana sina gamla medieteoretiska sanningar i ljuset av ett nytt medielandskap och inse att han borde börja lära sig av bloggarna som han försöker skydda (och därmed kväsa i sin tur). Och inse att ju fler noder, ju fler arenor som kan samla debatt utan att faktiskt strömlinjeforma den – desto mer demokratisk blir bloggosfären.

Uppdatering: Peko har ett annat perspektiv och ett antal bloggar har skrivit om Dan Josefssons artikel. Däribland Martin Jönsson som menar att Josefsson ser konspirationer där de inte finns.
Jisander har en farhåga eller reflektion som kanske är en större fara för bloggandet än att Bonnier skulle försöka att tygla bloggandet. Helt enkelt att portaler och betalningar, traditionella mediehus som låter bloggare bli en del av det egna flödet tar spetsen av bloggarna:

Det jag reflekterar över just nu är bloggare som går från att vara starka, drivande personligheter med unika sätt att formulera sina åsikter till att bli bleka kopior på sig själva. Det är lätt att se exakt när förvandlingen sker. Det är när de lämnar sin egen blogg och börjar skriva för någon av de etablerade portalerna/tidningarna/samlingsplatserna.

Andra bloggar om: , , , , ,

Reblog this post [with Zemanta]
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tags: , , , , , , ,

(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • Pingback: Därför är Newsmill såå booring « Messerschmitt

 • Pingback: deep.edition » En levande bloggosfär minst sagt

 • Pingback: Bloggarna på väg gå in i fällan och bli styrda av Bonniers | Kulturbloggen

 • Pingback: Arvid Falk är inte rädd «

 • http://peko.se/blogg Bengt

  Det jag försökte uttrycka var delvis det som Jisander försökte uttrycka. Dessutom är det så att bloggosfären strömlinjeformas och det är vissa bloggare som är mer bloggare än andra och det är de som får äran att föra orden för något som är precis såsom du också uttrycker en stor hord av olika åsikter som inte ryms under uttrycket “bloggarna”.

  Generalisering av en grupp människor som är lika korkat när det gäller “invandrarna” såsom “bloggarna”. Inom båda uttrycken finns så olika människor, värderingar som gör att uttrycket i sig är totalt värdelöst…

  Det går inte att säga att “invandrarna” inte kan lära sig svenska. På samma sätt går det inte att säga att “bloggarna” kommer att bli fångar under media…

 • http://deepedition.com Niclas

  Och det är ju just vad jag säger, Bengt. Så vad är problemet? Det är inte jag som säger emot mig själv utan du…

 • Pingback: Fullt fart på debatten om Newsmill | Bloggtidningen

 • http://luzgannon.blogspot.com/ Peter Ingestad

  Dan Josefsson pratar i nattmössan. Newsmills tillkomnst innebär ju i sig inget som helst avbräck för bloggrörelsen utan utgör i stället ett utmärkt och förstärkande komplement till densamma. Maktspel av Bonniers, jaha? Vem fan ägnar sig inte åt maktspel! Och om nu detta maktspel med för något BRA, vad är då problemet?

  Däremot borde den svaga Aftonbladsredaktionen akta sig för att ta in vad strunt som helst.

 • http://www.odsvall.se/blog/ Jens O

  Newsmill tillför inget nytt, när de enbart flyttar ut “slaskmedia” till nätet. Ja … De kommer att läsas, men den riktiga diskussionen, fortsätter likväl bland de oberoende. Obetalt och av egenintresse för diskussionen, och debattforum av dagsaktuellt. Men även av djupare ideologiska, som filosofiska frågor.

 • Pingback: Hotad bloggosfär? | Svensson

 • http://mikrofoncaught.blogspot.com buddy jesus

  Du skriver

  “roande när Josefsson lägger en faderslik hand på axeln för bloggosfären [...] samtidigt som hans trosfränder i EU försöker att kväsa de nya medierna”

  Har Josefsson någonstans uttryckt att han tycker att bloggregistrering är något positivt? Det hade varit intressant att veta. Eller är alla vänsterskribenter enligt dig en homogen grupp överförmyndare?

 • http://deepedition.com Niclas

  Det skrev jag inte heller Jesuskompisen. Jag skrev att det är roande att han gör det samtidigt som hans trosfränder (socialister) gör en annan sak. Läs.

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Newsmill kan bli nyckeln till bloggosfären - såsom Facebook var till sociala nätverk.

 • http://mikrofoncaught.blogspot.com buddy jesus

  Vilka socialister utöver Marianne Mikkos är detta? Jag är inte speciellt insatt i just den frågan, därför frågar jag. Jag har lite svårt att hitta någon som ställer sig bakom det för tillfället..

  Det är uppenbarligen inte Erik Laaksos socialister du syftar på här.

 • http://deepedition.com Niclas

  Jesuspolarn. Erik är sosse. Du tror alltså hon är ensam i att skrivit ihop det här och nästan fått igenom det? Yeah right.

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 36 at Same same but different

 • http://mikrofoncaught.blogspot.com buddy jesus

  Niclas:

  Nej, det tror jag inte. Jag tror att det är en hel hög med eu-politiker vars tekniska bäst-före-datum sedan länge gått ut som har suttit och kuckilurat på det här. Dessa betecknar sig med all säkerhet som tillhörande vänsterblocket.

  Dock verkar det inte speciellt populärt nu för tiden att stödja det här förslaget, åtminstone inte i Sverige. Vad jag reagerar på är att du kör med någon sorts guilt by association, att eftersom Dan Josefsson är vänster så borde han inte kritisera något som har med bloggosfären att göra för att hans meningsfränder i Europarl försöker driva igenom en idiotisk bloggregistrering.

  Menar du att han bör kritisera det förslaget innan han kritiserar något annat, eller vad är din poäng?

 • http://deepedition.com Niclas

  Det och att jag läst ETC på tidigt 2000tal.

 • Pingback: Newsmill spelar bloggosfären och printmedia | TDH / Svensk Edition

 • Pingback: Twinglyhoreriet ett självklart val at Same Same But Different