Uppdatering om EU och bloggarna

Andreas Sjölander, politiskt sakkunnig i EU-parlamentet, skriver om förslaget att inskränka bloggarnas möjligheter att fortsätta vara fria och anonyma. Han skriver att förslaget dragits tillbaka, något som även Aftonbladet berättade tidigare idag.

I slutet lovar han att det inte blir någon bloggreglering, men jag kan inte känna mig helt lugn när han samtidigt skriver så här:

“Socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet har nu beslutat sig för att ställa sig bakom Inger Segelströms uppmaningar om att ta bort allt som berör reglering av bloggande i rapporten. Inger har sedan i juni försökt agera ifrågan, men det är först de senaste dagarna vi börjat få gehör för våra krav.”

Fortsättningsvis:

“Vi har nu fått stort gehör för det vi lagt fram, hela den socialdemokratiska gruppen stöder oss och Marianne Mikko, som ingår i vår partigrupp, har också varit väldigt kompromissvänlig och tillmötesgående, hon har lyssnat till våra argument och nu förstått att detta kanske inte var så lysande.”

Jag må vara kinkig men hennes “kanske inte var så lysande” räcker inte för mig, och att den socialdemokratiska gruppen protesterar mot förslaget är bra, men räcker det hela vägen?
Och – även om förslaget dras tillbaka behöver det ju inte betyda att diskussionen inte fortsätter. Precis som Andreas skriver handlar betänkandet inte bara om bloggar utan om medier i stort, och utifrån de förslag jag hittills sett är jag rädd att vad som helst kan hända.

Således – det finns all anledning att fortsätta hålla kollen på vad EU-parlamentet – och våra egna politiker för den delen – föreslår och röstar om när det gäller yttrandefrihet.

Martin Jönsson skriver:

“Nu kommer en justerad variant av betänkandet, som ska upp till omröstning i parlamentet den 23 september. Antas det kan nästa steg bli ett lagförslag till EU-kommissionen. Det finns alltså tid att stoppa tokigheterna, men då krävs det att politiker från alla partier engagerar sig – och det har vi inte riktigt sett än. Det finns några få, som Christofer Fjellner (m), som varit väldigt aktiv i försöken att väcka opinion mot förslaget, men på många håll är det förvånansvärt tyst.”

En justerad variant behöver inte nödvändigtvis vara en bättre variant. Har för mig att även FRA-lagen justerades fem i tolv den 18 juni i år, men jag tycker då inte att det innebar några förbättringar ur ett demokratiskt perspektiv.
HAX senaste rapport gör ju att lugnande besked som det från Andreas Sjölander inte lugnar mig.

Precis som Jönsson säger – än finns det tid att stoppa regleringen. Än finns det hopp. Men jag vågar inte ropa hej innan omröstningen i parlamentet är genomförd den 23 september.

Uppdatering: Alexandersson skriver att segern är nära. Jag hoppas verkligen att det är så. Men hans slutkläm är viktig: “Alltså: Vi är på väg att vinna. Men det är inte över innan den feta tanten sjunger. Ligg på – så att trycket hålls uppe en tid till!”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!