Demotix – medborgarjournalistik på allvar

För några dagar sedan sjösattes Demotix – the citizen wire. Ett oerhört intressant projekt, där tanken är att nyheter från hela världen ska publiceras med hjälp av vanligt folk som rapporterar i ord och bild om vad som händer där just de befinner sig.

I bloggen på Telegraph.co.uk skriver grundaren av Demotix, Turi Munthe, om varför medborgarjournalistik är viktig:

“Remember all those pictures of the London bombings, of the Tsunami, of the monks in Burma? They were all taken by people who just happened to be there at the time and managed to snap a picture with their mobile phone or a camera.”

“Demotix takes absolutely no political stance except the right to freedom of speech. And in many countries around the world, we make freedom of speech available.”

Sedan går han så långt som att säga att den traditionella journalistiken är döende. Jag håller inte riktigt med, men några av exemplen han tar upp är ändå högintressanta:

Endast fyra av de stora tidningarna i USA har utrikesredaktioner. Samt att USA – ett land med över 300 miljoner invånare har endast 141 utrikeskorrespondenter som ska täcka bevakningen av resten av världen… Han tar upp BBC som har en enda korrespondent i Kina – ett land med över en miljard invånare.

Och trenden med allt färre korrar är inte ett fenomen endast i USA och Storbrittannien, det gäller även i Sverige.

“Because there are so few real journalists anymore, the few still out there have to do many times more work. What that means is simple: they are forced to do it badly. A Cardiff University study of the four British broadsheets (this one included) found that they took up to half their news direct from press releases. (and it gets worse if you look here). And the same, roughly, with the big four US newspapers too.”

På grund av ovanstående och flera andra exempel tänker nu Demotix försöka skapa en världsomspännande nyhetsportal där användare enkelt ska leverera nyheter, och där etablerade medier ska kunna använda dem. Tanken är att användarna ska kunna få betalt på något sätt, men det verkar inte helt klart hur det ska gå till eller på vilka premisser.

“And we’ve created what – we hope – is a dead simple site that allows people to upload news (archival, breaking, cultural, political, sporting, environmental, plain strange…), search for it, and comment on it.”

Och ambitionsnivån är hög:

“At base, we are a kind of Youtube for news. At best, we want to be the indispensable ‘wire’ service – pumping what we learn from our contributors back out to the mainstream media around the world.”

Såklart finns en inbyggd skeptisism mot det hela. I en kommentar till bloggen skriver någon:

“Many of the posts I see on Demotix verge on propaganda press releases. (Whoever-it-is-struggling-against-the oppressor-or-some-sort-of-thing.)
The true strength of a site like this can be on stories that are not about flashpoints and instead just tell the story of societies, cultures and people around the world.
The originators are right, there are billions of stories waiting to be related. Like Google, it becomes more interesting the more you have and the analysis tools used to appraise them.
Personally, I think it will sink in propaganda sludge, but massive reporting of everyday stories can fight this trend. Wikipedia would be an analog for this.”

Personligen ser jag fram emot att se hur Demotix lyckas, vilken typ av nyheter som blir dominerande och hur pass stor spridning materialet får. För tanken att man ska kunna ta del av direktrapporter från hela världen inte bara när det händer stora katastrofer är tilltalande. Och som källa för andra medier låter det som en bra modell, inte minst när mångfalden vad gäller internationell rapportering är minst sagt medioker:

“Reuters and the Associated Press – who have replaced the foreign correspondent everywhere – provide a wire/agency service to over 95 per cent of the world’s serious news media. They are for most newspapers and broadcasters the only source of international news. And – amazingly – they don’t have a single staffer in 40 per cent of the world’s countries.”

Samtidigt som det här är spännande och bra för nyhetsbevakningen är det såklart skrämmande för journalistkåren och inte minst de få utrikeskorrar som finns kvar, ifall projektet skulle göra succé. Ändå är jag inte så rädd. Medborgarjournalistik är bra. Information är bra. Men jag tror ändå att vi alltid kommer att behöva utbildade journalister som sorterar information och väljer ut godbitarna, och som fördjupar sig och går steget längre än den ytliga rapportering som jag tror kommer att dominera Demotix. Jag vill tro att medborgarjournalistik snarare är en möjlighet och tillgång som kan komplettera den professionella rapporteringen, och kanske de journalister som finns kvar får ägna sig mer åt journalistik och mindre åt rewriter av pressmeddelanden i takt med att det användargenererade materialet blir vanligare.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!