Min brevväxling med Lisa Bjurwald

Jag har som sagt korresponderat med Lisa Bjurwald vars Signerat-artikel har orsakat viss uppståndelse i bloggosfären. Följande korrespondens visar tyvärr att hon, trots sin försäkran om såväl journalistisk kunskap och gammalt webbredaktörskap, har lång väg att gå innan hon faktiskt förstår vad konversationen inom de nya medierna handlar om.

Mitt första mail:

Läser din signerat-artikel och funderar över din märkliga generalisering av “bloggsörjan”. Du menar alltså att ingen i bloggosfären kan stava? Och att personer som välavvägt faktiskt kritiserat a) Blondinbellas föräldrar b) hennes val att sälja sin story till Aftonbladet mm är flåsmoraliska?

Några fakta: de svenska bloggarna närmar sig en halv miljon till antalet. Att göra en sån svepande negativ generalisering är märkligt från någon som jobbar på Sveriges största dagstidning. Internationellt är bloggandet gigantiskt, där exempelvis båda presidentkandidaterna har egna bloggar, använder sig av diverse sociala medier; du hittar knappast ett amerikanskt storföretag som inte har minst en officiell blogg liksom att ett antal bloggar räknas som minst lika viktiga informationskällor i politiska frågor (Huffington Post, Daily Kos etc) som de riktigt stora tidningarna Washington Post, NYT mfl.

Du får ursäkta men dina generaliseringar visar mest på en riktigt usel research, och en rätt låg syn på dina läsare som många bloggar.

På detta får jag detta svaret:

Hej Niclas,

Tack för ditt mail.

Jag läser dagligen bloggar/nättidningar som Huffington Post och Drudge Report, plus personliga bloggar skrivna av t.ex. utrikesministrar (Bildt, Miliband). Jag syftar snarare på den mindre trevliga och välartikulerade delen av bloggosfären.

Att kritisera föräldrarna till en person som är några månader under myndighetsgränsen verkar synnerligen naivt. Själv arbetade jag på Expressen och köpte min egen lägenhet vid samma ålder. Även Isabella Löwengrip verkar vara en framåt och mogen tjej. Hur som helst förtjänar hon inte att utsättas för ett sexuellt övergrepp, eller få sin upplevelse ifrågasatt – det kan vi nog båda hålla med om.

Tack igen för dina kommentarer – hoppas att du fortsätter att läsa ledarsidan!

Vänliga hälsningar,

Lisa

Själv tycker jag det är ett rätt mesigt svar så jag skriver ett nytt mail:

Hej Lisa. Tack för ditt svar. Har suttit på badstranden med familjen och haft riktigt dålig täckning på mobilen så jag har inte kunnat svara. Tycker ditt svar känns väldigt mycket som ett icke-svar, och den intervju som Axel på Medievärlden gjorde med dig gör mig faktiskt ännu mer irriterad. Så jag undrar följande:

1. Vilka delar är det som då är de fulare? De bloggar du i ditt svar till mig radar upp är knappast något annat än tillrättalagda numera relativt officiella bloggar – och det är intressant att du väljer att kalla Huff och Drudge för “nättidningar” då de själva anser att de är bloggar…
Är de bloggar som faktiskt fungerar som instant ledarredaktioner som du menar är “grumliga” eftersom de faktiskt är snabbare än gammelmedias ledarredaktioner? Tycker du det är jobbigt att traditionella media helt enkelt mister sitt monopol i att tycka saker?
2. Hur menar du att du “visa på de lite fulare delarna av bloggvärlden. Inte tysta ner dem, men uppmärksamma dem” när du sedan förklarar att “Jag tänker inte peka ut några bloggar, men det finns absolut grumliga strömningar av kvinnoförakt i bloggosfären.” Du visar därmed inte ett skit helt ärligt. Vilka är det du jagar efter? Jinge? Blogge? Deepedition? Klokbok? Hemliga Morsan? Jag vet inte om du anser att det där är god journalistik – i min bok är dina svar snarare försök att komma undan – om du har en mission lär du stå upp för det.
3. Som min kollega Sofia påpekar i sin postning på vår gemensamma blogg Same Same But Different så handlar bloggosfären om att ge många perspektiv: att du anser det naivt att kritisera föräldrarna må vara – men det är en del av själva konversationen som hela tiden pågår inom sociala medier och i bloggosfären specifikt.
4. Genom att du inte berättar vilka som du faktiskt hänför dina åsikter om att ifrågasätta upplevelsen så blir det ännu märkligare eftersom de flesta faktiskt ifrågasatt två saker:
a) att hon anser att det är resebolagen som har ett ansvar för det som hänt
b) att hon valt att sälja sin story till Aftonbladet
vilket är frågor som du inte ens adresserar vilket är lite synd. Vilket i sin tur gör att många misstänker att du försöker att diskreditera bloggar i stort, vilket också det citat som finns i Medievärlden intervjun indikterar: “Sen är det tråkigt om vanliga bloggar blir ledsna, men det är ju inte dem jag menar. Någon som bloggar om sitt bröllop eller liknande.” Det citatet låter mest som om du anser att bloggar är dagböcker på nätet och inget annat – trots att det blir fler och fler bloggar som går samma håll som de stora amerikanska bloggarna gjorde för några år sedan: att bli mer ämnesinriktade och mer professionella.
Så “Framför allt tycker jag att det är tråkigt men väntat, att fokus hamnar på min släng åt bloggosfären – inte det faktum att bloggare hoppar på en ung tjej som utsatts för ett sexuellt övergrepp” beror på två saker:
a) att du faktiskt gör en svepande generalisering över en halv miljon bloggar och minst lika många personer utan att specificera och faktiskt göra ditt journalistiska arbete
b) att väldigt få bloggar har ifrågasatt det övergrepp som skett utan Blondinbellas uttalanden i samband med det respektive hennes val att “tala ut” i kvällspressen. Det sistnämnda kanske du inte anser vara så förfärligt då du själv berättar att du jobbade på Expressen vid sjutton års ålder, men för andra blir det en märklig “sell-out” att göra det och inte berätta det på sin blogg.

Skulle vara intressant att få dina åsikter om det här.
Ha en god kväll.
mvh
Niclas

Idag lär jag mig dock att man bara får ett svar per person:

Hej Niclas,

Som du förstår har jag fått en oerhört stor mängd mail, och har tyvärr inte möjlighet att svara alla mer än en gång.

Jag vill verkligen tacka dig för dina synpunkter, och önska dig en fortsatt trevlig sommar!

Vänliga hälsningar,

Lisa (själv gammal webbredaktör, som naturligtvis också ser de positiva aspekterna av bloggande – men nu ville uppmärksamma en negativ tendens!)

Behöver man ens analysera hennes minst sagt nedvärderande syn på personer som personligt skriver till henne? Eller ointresset att ta in nya perspektiv.

Uppdatering: Kontaktmannen har också försökt att utväxla mail med Bjurwald men fått rätt meningslösa svar även han.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!