Äpplen och päron i bloggosfären

Igår skrev jag om medborgarjournalistisk enligt Mickey J Barczyk. Idag skriver Lisa Bjurwald i DN om bloggare och jag citerar: “Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad.”

Det känns som att det är läge att reda ut en sak när det gäller den så kallade “bloggosfären”. Nämligen att det inte är en homogen skara personer med ett och samma mål eller syfte. En blogg är ett format som kan användas till så vitt skilda saker som dagboksskrivande eller propagandaspridande. Det finns tioåringar som bloggar om sin skoldag och det finns 80-åringar som bloggar om sin levnad. Det finns företagsbloggar och det finns “proffsbloggare” som skriver för olika etablerade medier. Och så finns det enskilda personer med stora kunskaper i smala ämnen som skriver om just dessa.

Jag undrar för det första vilka bloggar det är Lisa traskar runt i. Eftersom jag tvärtom ofta blir väldigt positivt överraskad när jag traskar runt i bloggsörjan. Det händer att jag råkar ut för särskrivningar men det är ganska sällan och de bloggarna brukar jag inte trampa för djupt i. Jag läser på regelbunden basis ett par hundra bloggar och de är i de allra flesta fall mycket välskrivna, och slår inte sällan mina kollegor när det gäller språkbruk och stilism.
För det andra undrar jag om hon själv anser sig vara extra språkbegåvad när hon använder fraser som “gubbar av alla kön och åldrar”.
Och sedan måste jag få påpeka att den Blondinbella som förra veckan var upphovet till de blogginlägg Lisa syftar till knappast är en gubbe, men faktiskt Sveriges mest lästa bloggare och dessutom bekräftar att bloggosfären inte är särskilt homogen.

Jaiku förs en diskussion om Lisas inlägg och om det faktum att så många i gammelmedia fortfarande verkar vara så rädda för bloggosfären att de måste dissa den och samtidigt visa på sin okunnighet. Jag rekommenderar Lisa att läsa det här inlägget av Herr klokbok, och det är bara ett av många som inte tycker att Blondinbella får skylla sig själv.
Och det här är storheten med bloggosfären – nämligen allas möjlighet att uttrycka sin åsikt, att bemöta andras, och läsarnas möjlighet att ta del av alla dessa olika åsikter.

Dessutom är bloggarna en resurs för gammelmedia och jag tycker att Lisa i sin artikel borde ha länkat till de bloggar hon syftar till – det hör liksom till någon form av hyfs på nätet numera, att inte bara antyda saker utan att ha belägg för dem. Därför funderar jag lite elakt på om Lisa läst ett eller två blogginlägg och baserat sin uppfattning om bloggosfären på dem.

Det tråkiga är att många oinsatta fortfarande tror blint på det som skrivs i gammelmedia. Och utifrån det är det tråkigt att sådana som Lisa skriver som hon gör och späder på fördomarna om bloggosfären.

Turligt nog använder DN Twingly så de som nu kritiserar Lisa Bjurwalds tilltag länkas i anslutning till hennes text, och läsarna får en chans att se att det finns en väldig massa bloggare som både behärskar språket och är mer insatta än Lisa Bjurwald i bloggosfären.

Gammelmedia har en annan viktig sak att lära av bloggosfären. Nämligen att ta den direkta diskussionen. Om nu Lisa Bjurvald anser att någon eller några bloggare skrivit dåligt eller osakligt – säg det till dem, länka till dem, stå för din åsikt och var beredd att ta samma typ av kritik själv, och bemöt den i offentligheten. Det är det som är transparens och det ökar trovärdigheten, både för bloggare och för gammelmedia. Ingen har särskilt stor respekt för bloggare som censurerar kommentarer och konsekvent vägrar bemöta kritik. Detsamma gäller – faktiskt – mediehusen.

Naturligtvis har Lisa Bjurwald fått en hel del bloggare att reagera. Jag föreslår att ni läser här och här och här eller varför inte här eller här eller här och sedan funderar över om texterna är skrivna av en homogen sörja särskrivande gubbar av olika kön eller av ett gäng ganska smarta individer med olika bakgrund och utgångsläge…

Uppdatering: Axel Håkansson på Medievärlden har gjort en liten intervju med Lisa Bjurwald angående hennes dissning av bloggosfären.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!