Äpplen och päron i bloggosfären

Igår skrev jag om medborgarjournalistisk enligt Mickey J Barczyk. Idag skriver Lisa Bjurwald i DN om bloggare och jag citerar: “Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad.”

Det känns som att det är läge att reda ut en sak när det gäller den så kallade “bloggosfären”. Nämligen att det inte är en homogen skara personer med ett och samma mål eller syfte. En blogg är ett format som kan användas till så vitt skilda saker som dagboksskrivande eller propagandaspridande. Det finns tioåringar som bloggar om sin skoldag och det finns 80-åringar som bloggar om sin levnad. Det finns företagsbloggar och det finns “proffsbloggare” som skriver för olika etablerade medier. Och så finns det enskilda personer med stora kunskaper i smala ämnen som skriver om just dessa.

Jag undrar för det första vilka bloggar det är Lisa traskar runt i. Eftersom jag tvärtom ofta blir väldigt positivt överraskad när jag traskar runt i bloggsörjan. Det händer att jag råkar ut för särskrivningar men det är ganska sällan och de bloggarna brukar jag inte trampa för djupt i. Jag läser på regelbunden basis ett par hundra bloggar och de är i de allra flesta fall mycket välskrivna, och slår inte sällan mina kollegor när det gäller språkbruk och stilism.
För det andra undrar jag om hon själv anser sig vara extra språkbegåvad när hon använder fraser som “gubbar av alla kön och åldrar”.
Och sedan måste jag få påpeka att den Blondinbella som förra veckan var upphovet till de blogginlägg Lisa syftar till knappast är en gubbe, men faktiskt Sveriges mest lästa bloggare och dessutom bekräftar att bloggosfären inte är särskilt homogen.

Jaiku förs en diskussion om Lisas inlägg och om det faktum att så många i gammelmedia fortfarande verkar vara så rädda för bloggosfären att de måste dissa den och samtidigt visa på sin okunnighet. Jag rekommenderar Lisa att läsa det här inlägget av Herr klokbok, och det är bara ett av många som inte tycker att Blondinbella får skylla sig själv.
Och det här är storheten med bloggosfären – nämligen allas möjlighet att uttrycka sin åsikt, att bemöta andras, och läsarnas möjlighet att ta del av alla dessa olika åsikter.

Dessutom är bloggarna en resurs för gammelmedia och jag tycker att Lisa i sin artikel borde ha länkat till de bloggar hon syftar till – det hör liksom till någon form av hyfs på nätet numera, att inte bara antyda saker utan att ha belägg för dem. Därför funderar jag lite elakt på om Lisa läst ett eller två blogginlägg och baserat sin uppfattning om bloggosfären på dem.

Det tråkiga är att många oinsatta fortfarande tror blint på det som skrivs i gammelmedia. Och utifrån det är det tråkigt att sådana som Lisa skriver som hon gör och späder på fördomarna om bloggosfären.

Turligt nog använder DN Twingly så de som nu kritiserar Lisa Bjurwalds tilltag länkas i anslutning till hennes text, och läsarna får en chans att se att det finns en väldig massa bloggare som både behärskar språket och är mer insatta än Lisa Bjurwald i bloggosfären.

Gammelmedia har en annan viktig sak att lära av bloggosfären. Nämligen att ta den direkta diskussionen. Om nu Lisa Bjurvald anser att någon eller några bloggare skrivit dåligt eller osakligt – säg det till dem, länka till dem, stå för din åsikt och var beredd att ta samma typ av kritik själv, och bemöt den i offentligheten. Det är det som är transparens och det ökar trovärdigheten, både för bloggare och för gammelmedia. Ingen har särskilt stor respekt för bloggare som censurerar kommentarer och konsekvent vägrar bemöta kritik. Detsamma gäller – faktiskt – mediehusen.

Naturligtvis har Lisa Bjurwald fått en hel del bloggare att reagera. Jag föreslår att ni läser här och här och här eller varför inte här eller här eller här och sedan funderar över om texterna är skrivna av en homogen sörja särskrivande gubbar av olika kön eller av ett gäng ganska smarta individer med olika bakgrund och utgångsläge…

Uppdatering: Axel Håkansson på Medievärlden har gjort en liten intervju med Lisa Bjurwald angående hennes dissning av bloggosfären.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://nonsexsweden.blogspot.com Mickey Maze

  7,3 minuter är tiden för ett genomsnittligt samlag – typiskt inlägg för den bloggare ni utnämner till gott exempel.
  Är det vad du definierar som medborgarjournalistisk är jag hellre utan bloggvärlden.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Mickey Maze: jag föreslår att du läser på litegrann och kanske följer länkarna till det exempel jag använde för att definera bra medborgarjournalstik.

 • Pingback: Dagens Nyheter om bloggar: särskrivande specialklass | Udda Nyheter med Mickey J Barczyk

 • http://mj.barczyk.se/blog/ Mickey J Barczyk

  @Mickey Maze, rubriken du citerar är trotts allt en återgivning av ett forskningsarbete. Samma artikel du hänvisar till kom upp senare i varje svensk tidning. Läs den så förstår du också varför forskningsarbetet i frågan var viktigt.

 • Pingback: Blir konfunderad « Oväsentligheter … ?? ??????????

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Ledarskribent om bloggar: särskrivande sörja

 • Pingback: Mitt i bloggsörjan sitter jag | AlterEgo Resonerar

 • Pingback: Svenska bloggare fick på pälsen | Självförsvarsbloggen

 • Pingback: En ding ding ny medievärld | Same same but different

 • http://slivensays.blogspot.com/ Sliven

  [Och sedan måste jag få påpeka att den Blondinbella som förra veckan var upphovet till de blogginlägg Lisa syftar till knappast är en gubbe …]

  Om jag förstått det hela rätt, syftar skribenten inte på Blondinbella själv utan snarare på alla dem som valt att orera om att Blondinbella skulle vara dum i huvudet, etc. etc. i all oändlighet.

  Även om jag (som personligen är allergisk mot särskrivning) kan hålla med om att Lisa Bjurwalds kommentar om bloggare låter lite som ett påhopp, och absolut är en generalisering, kan jag inte annat än hålla med om att folk som “hatpostar” om, exempelvis, Blondinbella kan vara ytterst tröttsamma.

  Däremot skulle jag gärna önska Lisa Bjurwald lite god bloggläsning, som omväxling. Man kanske kan maila och lämna rekommendationer? ^_^

  /Sliven

 • Pingback: deep.edition » Bloggsörja

 • http://seastone.wordpress.com Jonas Sjösteen

  Väl talat! Lisa önskar nog att hon arbetat i gammelmedia på den gamla goda tiden när alla artiklar kunde publiceras oemotsagda. Vidare kan jag undra om hon personligen varit inblandad i Dagens Nyheters beslut om att banna alla bakåtlänkar via Twingly till Isabella Lunds blogg. För övrigt ett rent övergrepp på en duktig skribent som bara har en annan åsikt än redaktionscheferna på DN.

 • http://deepedition.com Niclas

  Jonas Sjösteen. Jag kan bli lite fundersam över en sån uppgift utan att du ger täckning för den men om den är sann är det intressant utifrån ett antal perspektiv: dels att hon väljer att lyfta fram Blondinbella som en kämpande förebild men tidigare har valt att försöka att tysta en annan kämpande förebild – uppenbarligen är objektiviteten i sådana fall inte vid handen. Vidare visar det snarare på en reverserad öppenhet från henne – när det gäller att stänga av länkar snarare än att låta bredden av diskussionen synas.

 • Pingback: DN attackerar bloggare « Haväng

 • Pingback: Bjurwald borde blogga. «

 • http://blogg.aftonbladet.se/19885/ Margareth Osju

  Välskrivet blogg som jag hoppas L. Bjurwald läser, men framför allt, tar till sig och lär sig att spatsera i ödmjukhet.
  Jag menar, undrets tid är inte förbi.

  Men det sägs också att det går inte att lära gamla hundar att sitta så det kanske är att begära för mycket? :)

  Trevlig helg
  Margareth Osju

 • http://deepedition.com Niclas

  Hon har fått alla länkar sig tillskickad.

 • Pingback: Journalister i bloggosfären | Same same but different

 • Pingback: Rothstein anklagar bloggosfären at Same Same But Different

 • Pingback: Bjurwald gör det igen at Deepedition

 • Pingback: Plakatpuritanerna « No size fits all