Har mediehusen lärt av sitt misstag?

Efter FRA-diskussionen om gammelmedias handlingsförlamning och ignorans verkar det faktiskt som om mediehusen fått upp ögonen för bloggarna och när Henrik Alexandersson så sent som i tisdags uppmärksammade EU-förslaget om bloggregistrering var de traditionella medierna inte sena att reagera.

Henrik har själv skrivit om det här och här.

Och nu skrivs det om förslaget i flera stora tidningar. Flera har dessutom använt just Henrik Alexandersson som intervjuperson. Svenskan skriver. DN skriver. Upptäcker också att DN har en vinjett kallad bloggvärlden. Vet inte om det är bra eller dåligt. Bloggvärlden är i och för sig inte en annan del av världen separerad från resten. Det är bara en kanal som andra där människor gör sig hörda. Samtidigt ska det kanske ses som en markering att DN ändå tar bloggarna på allvar.

Branschtidningarna skriver också om EU-förslaget idag.

Mildner skriver bra som alltid i Kristianstadsbladet. Helsingborgs dagblad skriver om det. Liksom Metro.

Expressen skriver, och jag har själv skrivit några rader för Sundsvalls Tidnings räkning.

Dessutom är det flera som tar upp saken på ledarplats.

Jag hoppas att detta inte enbart är en reaktion på den massiva kritiken gällande passiviteten inför FRA. Jag vill tro att det är som jag skrev här – att det har skett ett genombrott när det gäller mediehusens syn på bloggosfären både som opinionsbildare, fackexpertis och nyhetsförmedlare.

Och en sak till. Jag hoppas att gammelmedias engagemang just nu inte bara beror på ämnena som både i frågan om FRA och bloggregistreringen handlar om grundläggande saker som demokrati och yttrandefrihet, utan att vi ska lära oss att fånga upp bloggvärldens synpunkter även om andra frågor som kanske inte angår oss själva i mediebranschen lika mycket som de nu aktuella.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!