Veckan som gick – vecka 24

Det rör på sig. Mycket händer. Många skriver och gör bra saker. Men just nu finns inget viktigare eller mer revolutionerande i medierna är FRA-lagen. Som vi tidigare sagt inte i sak. Men bloggbävningen och dess påverkan på gammelmedierna är något historiskt.

Vad är det då som är historiskt?
Jo. Det faktum att bloggosfären dels enats i en gemensam sak, med några få undantag, och att gammelmedia verkar lyssna. Och börjar skriva om lagen som ska klubbas på onsdag.

Emanuel Karlsten på Dagen skriver i sin blogg att tidningen Dagen inte skulle skrivit om lagen om det inte vore för bloggarna. Bland annat har Dagen skrivit om Federleys dilemma.

Kanske ska man säga bättre sent än aldrig. Och när väl gammelmedia hakar på är engagemanget enormt från läsare och bloggosfär.
I skrivande stund toppar DN.se med en samling artiklar om FRA-lagen som skrivits under veckan och alltmer tyder på att röstningen på onsdag inte har en alldeles självklar utgång. Och det är inte de gamla mediehusens förtjänst, Bloggosfären har sådant genomslag och har förmåga att påverka politiker i egen kraft. Den tredje statsmakten finns helt enkelt inte längre.

Bloggarna har varit mycket upprörda över gammelmedias tystnad i frågan, något som av DN förklarades med att det skrevs i fjol när förslaget var nytt, och att det är mycket ovanligt att ett lagförslag ändras så nära inpå.
Anders Mildner skriver kloka reflektioner kring detta.

Och gammelmedia måste förändras. Tidigare måste det som skrivs i bloggosfären snappas upp. Och kanske att också tidningarna borde ta mer ställning i frågor som rör just demokrati och yttrandefrihet. Och oftare låta sina läsare komma till tals. Som här.

De senaste dagarnas otroliga genomslag för bloggosfärens opinionsbildande runt FRA-lagen har helt enkelt visat på en utveckling av citizen journalism i Sverige. Har kanske Lennart Regebro rätt när han säger:

Gammelmedia har spelat ut sin roll. Lägg ner presstödet, det är bloggosfären som är den nya journalistiken.

Vi skulle inte vilja gå så långt som Regebro, men tror ändå att man kan se att FRA-lagen kommer att innebära att bloggarna blir en självklar del av medielandskapet. Satirbloggen Badlands Hyena skriver det på ett sätt som i mångt och mycket verkligen visar hur man kan tänka sig att framtiden kan komma att te sig i stora delar av bloggosfären:

Bloggosfären har temporärt upphört med sina dagboksanteckningar om hur de klär sig för dagen för att i stället skriva om FRA-lagen och anklaga Alliansen för den.

Bloggosfären är inte ett hot mot mediehusen. Bloggosfären är en tillgång. Som rätt använd av journalister kan förändra journalistiken till det bättre. Och det handlar om att journalisterna måste ta bloggosfären på allvar, delta i den, medverka i debatten och fånga upp den.

Frågan är om vi lyckas att omformulera journalistiken – eller fortsätter den polarisering som bland annat kommer till uttryck i Rapportreporterns uttryck “så kallade bloggar”.

Bara de senaste timmarna har dessa bloggar indexerats på Knuff för att ha engagerat sig i FRA-frågan:

Rick Falkvinge, Folkpartiet i Nacka, Basic personligt, frykmans liberala blogg, conjoiner, Bloggen Bent, En liten tant, Brygubben, Utsikt från ett tak, Alter Ego resonerar, Under den svarta natthimlen, Sanape, Mediabevakaren, Svensson, Beta Alfa, Pia (s) Blogg, Mats tankar,, A lad insane, Henrik-Alexandersson.se, Folkpartiet Östermalm, Enligt min humla, Carls konsumentblogg, Mindpark, Odens hundar, JMB, Kulturkritik, Christian Valtersson, Staffan Danielsson, Slottet i saknadens dalar, Johannes Forssberg, Fredrik Axelsson, Tonårsmorsa, Hanna Wagenius, Livet, Ur hjärtat, Iskall, Åsa Lindestam, Ulf Bjereld,, Herr klokboks kollektion, Östra ölands fria horisont, politiskt inkorrekt, Björn Wadström, Klura, Blogge Bloggelito, Sidvind, Stationsvakt, Oväsentligheter, Chakrat, Törneboms hotspot, Merith Wager, , bisonblog, Anna Troberg, Eivor Karlsson, Mitt rosa liv, I huvudet på en urb, Alla dessa karlar, Sami Korpela, erik Laakso, Roger Jönsson, bloggarna.se, christermagister, Garbo, Hultins tankegång, Jacob Stålhammar, Anna Hövenmark, Enn Kokk.

Veckans video handlar såklart också den om FRA. Från Dyslesbisk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!