Bambuser på svd.se

Det är inte första gången jag skriver om Bo Hedin eller SvD.

Och jag är inte ensam. För ett par veckor sedan fick Hedin välförtjänt Söndagscred av Joakim Jardenberg på Mindpark.

Men det är inte därför jag tar upp honom nu igen. Utan för att svenskan har börjat Bambusa.
Tidigare i veckan visades direkt när domen i Rödebymålet släpptes, och idag har den som velat kunnat se KU-förhöret med statsminister Reinfeldt direkt på svd.se. Och Bo Hedin skriver här om sin syn på Bambusing. Om den taskiga kvaliteten men möjligheterna det ger.

Och Bo Hedin har förstått något väsentligt. Bambuser handlar inte om kvalitet och snygga klipp. Bambuser handlar om närvaro. För den som inte testat är det kanske svårt att förstå skillnaden, svårt att förstå varför man vill sitta och titta på en dålig bild som laggar med ljud som försvinner av och till. Det är litegrann charmen, (även om Bambusers grundare Måns Adler i en kommentar till Hedin lovar bättre kvalitet inom kort.)

Men Bambuser handlar om känslan av att faktiskt vara på plats. Att få vara med där det händer, på ett sätt som inte kan mäta sig med direktsändning i teve eller radio. Här är man med, där det händer, när det händer, och har möjlighet att delta genom chatten, att direkt på plats diskutera vad som händer på en scen med andra närvarande.

Det man saknar i svd:s sändningar är just interaktiviteten. Var är den? Det är ju trots allt den som är den stora skillnaden mellan Bambuser och andra direktsändningar. (Jag antar att man i vanlig ordning kan chatta om man tittar direkt från Bambusersajten men man ska väl inte behöva lämna svenskan för att kunna chatta?)

KU-förhöret är kanske inte det bästa exemplet på en bra Bambusing. Det finns andra tillfällen som lär vara mer klockrena. Men Bambuser är än så länge i teststadiet och det ska bli oerhört spännande att se hur massmedia kommer att använda sig av tekniken den närmaste tiden, för jag tror det kommer att hända en hel del.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://alfabravo.com Henrik Ahlén

  Visst handlar det om känslan av att vara på plats. Om det är ett angeläget ämne och man känner att man är där i nutid så spelar videokvaliteten mindre roll.
  Jag kom tidigare med en annan liten idé om hur Bambuser skulle kunna användas av journalister:

  Journalister spelar ju ofta in ljudet under sina intervjuer för att ha när de sedan skriver sin artikel.

  Spela in video med Bambuser i mobilen istället och direktsänd till redaktionen.
  Redaktionen kan då direkt indexera och tagga upp videon, så när reportern sätter sig på valfri plats för att skriva sin artikel har han/hon ett bättre material att gå igenom och det går mycket snabbare än att spola igenom ljud. Och videon är klar för publicering i webbversionen av artikeln.

  Då kan läsarna av webversionen välj att se hela intervjun på video och därmed se och höra exakt vad intervjupersonen svarade på en viss fråga. Tidnings-sajten tillför då dessutom ytterligare mervärde jämfört med den tryckta tidningen.

  Stilbilder i all ära, men de är bara frusna ögonblick ur en rörlig verklighet.

  /Henrik Ahlen :-)

  PS.Varför är alla bilder i tidningar, böcker och tavlor rörliga i Harry Potter-filmerna?
  För att det är vad vi drömmer om!

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  Henrik: Idén att Bambusa intervjuer och sedan lägga ut dem i sin helhet på webben är riktigt bra tycker jag, och jag har svårt att tänka mig att det inte kommer att vara mer regel än undantag om inte alltför länge. Det handlar ju också om trovärdighet, att dela med sig av sina källor.

 • http://blogg.svd.se/utvecklingsbloggen Ola Henriksson

  Vill bara förtydliga att vi precis börjat bambusa på SvD.se. Jag håller med om att interaktiviteten saknades, vet ännu inte om chatten också går att embedda. Vi får utreda det till nästa gång vi sänder. KU-förhöret var heller inte huvudsyftet med den dagens bambusning (eftersom den direktsändes både i SVT24 och på riksdagen.se) utan kommentaren från vår politiske reporter (som kanske inte heller är en klockren bambusning).
  Vi tror att denna teknik kommer användas mycket framöver, och vi känner oss för just nu. Därför tar vi gärna till oss synpunkter som Sofias och Henriks här ovanför.

  Ola Henriksson
  Utvecklingsredaktör SvD.se

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  Ola – Jodå det går att embedda chatten! För övrigt hoppas jag att du inte tog det här som negativt, tvärtom – vi hejar ju på svenskans initiativ att bambusa och är fullt införstådda med att alla än så länge är nybörjare och att allt måste testas.