Bambuser på svd.se

Det är inte första gången jag skriver om Bo Hedin eller SvD.

Och jag är inte ensam. För ett par veckor sedan fick Hedin välförtjänt Söndagscred av Joakim Jardenberg på Mindpark.

Men det är inte därför jag tar upp honom nu igen. Utan för att svenskan har börjat Bambusa.
Tidigare i veckan visades direkt när domen i Rödebymålet släpptes, och idag har den som velat kunnat se KU-förhöret med statsminister Reinfeldt direkt på svd.se. Och Bo Hedin skriver här om sin syn på Bambusing. Om den taskiga kvaliteten men möjligheterna det ger.

Och Bo Hedin har förstått något väsentligt. Bambuser handlar inte om kvalitet och snygga klipp. Bambuser handlar om närvaro. För den som inte testat är det kanske svårt att förstå skillnaden, svårt att förstå varför man vill sitta och titta på en dålig bild som laggar med ljud som försvinner av och till. Det är litegrann charmen, (även om Bambusers grundare Måns Adler i en kommentar till Hedin lovar bättre kvalitet inom kort.)

Men Bambuser handlar om känslan av att faktiskt vara på plats. Att få vara med där det händer, på ett sätt som inte kan mäta sig med direktsändning i teve eller radio. Här är man med, där det händer, när det händer, och har möjlighet att delta genom chatten, att direkt på plats diskutera vad som händer på en scen med andra närvarande.

Det man saknar i svd:s sändningar är just interaktiviteten. Var är den? Det är ju trots allt den som är den stora skillnaden mellan Bambuser och andra direktsändningar. (Jag antar att man i vanlig ordning kan chatta om man tittar direkt från Bambusersajten men man ska väl inte behöva lämna svenskan för att kunna chatta?)

KU-förhöret är kanske inte det bästa exemplet på en bra Bambusing. Det finns andra tillfällen som lär vara mer klockrena. Men Bambuser är än så länge i teststadiet och det ska bli oerhört spännande att se hur massmedia kommer att använda sig av tekniken den närmaste tiden, för jag tror det kommer att hända en hel del.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!