Om att skriva om nya medier i dom gamla

I senaste What’s Next där jag var en del i panelen diskuterade vi hur gamla medier rapporterade om nya. Jag blev såklart representant för landsortspress, och har funderat ett varv till på det där.

Mycket av rapporteringen som rör internet handlar om hur farligt det är. Jag sa nåt om pedofiler på nätet, och faktiskt så ligger mycket av det tidningarna skriver om nätet om sånt. Om pedofiler, om bedragare som lurar folk att betala för saker de inte får, om hur farligt det är att lämna ut information om sig själv på Facebook, om hur farligt det är att blogga – man kan dö.

Å andra sidan. Om man bortser från branschtidningar som specifikt har it som bevakningsområde – är det verkligen så att landsortpressen ska skriva specifikt om internet? Är det inte så att internet är integrerat i våra liv, precis som Fredrik Wass skriver i sin artikel om Molnet. Och därmed blir också “internetrapporteringen” i medierna integrerad. Om ett företag i en stad får en stororder på en komponent till en mobiltelefon så skriver lokalpressen såklart om det. Om ett annat företag säljer grejer över internet så skriver tidningen om det också. Men då handlar det inte främst om att skriva om internet, utan om företagaren. Internet är ett verktyg som vilket annat som helst, och det är väl så det ska vara?

Om en programmerare från Sundsvall får ett uppdrag åt ett större it-företag så skrivs det ju om det. Precis som det skrivs om Sundsvallsband som får skivkontrakt eller om Sundsvallsbor som lyckas på andra sätt.

Det är ju här man kan fråga sig hur vi egentligen ser på nätet och integrationen.

Om en tjej blir våldtagen av någon hon fått kontakt med via nätet så skrivs det om det som om det vore själva internet som vore farligt, inte våldtäktsmannen. Experter kallas in som får beskriva riskerna med att vistas på nätet, och lära ut hur man ska förhålla sig när man nätdejtar.
Men herregud. När jag var ung fanns Heta linjen. Där fanns en del skumt folk kan jag säga. Internet är same same but different. En del av livet. Internet är ett verktyg, en integrerad del i livet och bör så behandlas i medierna.

Varför skriva specifikt om internet? Eller – om vi gör det – hur ska vi förhålla oss till det?
Att inte skriva om ett fenomen som Facebook är kanske väl ignorant, men jag hoppas att det ska skrivas mer om fördelarna, innovationerna, möjligheterna. Inte utan att nämna risker och faror, men när man får höra att lärare i den svenska skolan vägrar lära sig saker om internet, när man får höra föräldrar på föräldramöten vara livrädda för vad deras barn gör på nätet utan att själva ha någon koll, när man hör människor i den gyllene medelådern deklarera att de minsann aldrig kommer att betala en räkning över nätet, då gäller det för oss som jobbar med media att reflektera över hur vi faktiskt skriver om det integrerade nätet.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!