Disruptive Media VI Annika Lidne om socialmediastrategi

Social Mediastrategi enligt Annika Lidne:

Alla företag måste ha en social mediastrategi.

Bevakning: Vem diskuterar ditt företag, dina produkter och dina medarbetare på nätet?

Vad ska man då bevaka: Vanliga hemsidor, nyhetssajter, bloggar, mikrobloggar, närvarotjänster, Wikis, Foto, musik och videodelningssajter, podcasts/videobloggar, Sociala nätverk

Organisation: Vem går i svaromål när företaget omnämns? Här måste finnas en organisation så att man vet vad som gäller när det brinner i knutarna.

Organisationen måste ju reagera snabbt när den omnämns i medierna. Det går inte att kommentera en blogg tre dagar för sent, det bör ske samma dag eller dagen efter för att det inte ska hinna spinna för långt. Finns interna planer för att hantera saker snabbt?

Varför ska vi svara när folk diskuterar oss på nätet? Många anser att de inte kan delta då det skrivs och sägs en massa dåliga saker och kommer elaka kommentarer. Annika anser att man ska använda elaka kommentarer för att vända folk. De slutar ju inte att tycka/prata bara för att man ignorerar och väljer att inte ta diskussionen, bättre då att diskussionen förs i en egen blogg. Man ska också svara och bemöta människor som skriver bra eller positiva saker för att uppmuntra. Ju snabbare man bemöter elakheter desto mer credd får man.

Aktivt deltagande i konversationen: inte bara svara när andra diskuterar, utan själva ta initiativ på andras sajter. Huvudsyftet är inte att driva forum på en egen sajt, utan att faktiskt finnas där konversationen är och att delta i den. Från Filippa K: Så länge man tror på sin produkt har man inget att förlora på att delta i diskussioner om den.

Aktivt relationsbyggande: Lära känna sociala “prime-overs” i sin bransch/intresseområde som hjälper till att utöka kunskap och kontaktnät. Ingen skillnad mot klassisk lobbying, bara sker på ett annat sätt.

“Socialamedierisera” din sajt: Gör det enkelt att länka till specifika sidor. lägg till verktyg för viral spridning, uppmuntra till interaktion, används specialsajter för att publicera specifikt innehåll och länka tillbaka. Glöm inte att folk mailar mindre, de andvänder andra verktyg för att dela med sig och sprida saker över nätet, se till att det går att dela på andra sätt.

Sprid er över nätet, se till att finnas med varumärket där folk finns.

Egen publiceringskanal: Skapa en publiceringskanal där ni har kontrollen, bygga publik, snabbt kunna nå ut när det behövs. (Niclas kommentar: Du har aldrig kontroll, du är bara delägare av ditt varumärke)

Blogger-PR: definera de viktigaste bloggarna för ditt företag och dina produkter, läs och lär känna bloggarna, börja med att skapa en relation innan du pitchar; få bloggaren att känna sig viktig och speciell, Skicka personliga PR-pitchar, inte pressreleaser. Bjud in personer, träffa dem, var personlig. I vissa fall kan en bloggare vara mycket viktigare än en journalist.

Social media newsroom: Bredda målgruppen för pressreleaser, fånga upp alla som söker efter information, förse bloggare och onlinejournalister med högkvalitativ information, skapa virala effekter genom social bookmarking, tagging och innehåll på andra sajter.

Skapa opinion för egna frågor: Driv företagets hjärtefrågor i bloggar och forum, skapa nischkanaler, skapa relationer och allianser med likasinnade, få intressenter och kunder att upptäcka nya sidor av företaget.

Lösningar på interna problem: rekryteringsproblem? överbelastad kundtjänst? osynlig vd? sätt upp ett forum, låt vd blogga osv…

Relationsskapande marknadsföring: Internet är en köpkanal, inte en säljkanal. Bygg publik långsiktigt, sälj in produkten innan den finns, få målgruppen att interagera med ditt varumärke, skapa ambassadörer och ge dem något att prata om.

Här finns Annikas Slides.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!