Disruptive Media liveblogg VIII Alfred Ruth

Alfred Ruth är medgrundare till Videoplaza, www.videoplaza.se och han ska prata om webbvideoannonseringens A-B-C – varken teve eller banners.

Han börjar med lite statistik över hur det ser ut idag: Unga ser mindre på teve och mer på webbteve. Det är en sanning. Finns siffror i “Rörliga bilder 2008:1”

Det dagliga tevetittandet ökar hos de äldre, men det sjunker snabbt ju längre ner i åldrarna man kommer. De flyttar sitt tevetittande till webbteve. (här uppstår en diskussion om hur tevetittande defineras, om det räknas när man sitter vid teven med laptopen i knät till exempel, Alfred tror att det räknas då)

Daglig konsumtion av webbteve. 2006: sju minuter per dag. På ett år har den ökat till 15 minuter varje dag. Alltså en ökning på 115 procent på ett år. 2 av 3 svenskar ser korta klipp varje vecka. 16-20 åringar, 86 % ser på webbteve varje vecka. Ändå är webbteve bara tio procent av den totala mediakonsumtionen alltså finns mycket att hämta.

Företagen vet detta och alla känner att de måste göra webbteve. Men de vet inte riktigt varför och de har inte lyckats lösa lönsamhetsproblemet.

Så här funkar det idag: Det finns innehåll och en annons innan. 3 av 4 tycker att annonserna stör. På nätet är folk vana att få vad de bett om och vill kontrollera var och när man vill se något. Därför har videoplaza lanserat en ny typ av annonsering. Exempel kanal 5 som har en tevetjänst som blivit succé. Det som händer är att annonsen kommer in tjugo sekunder in i klippet som en banner i själva filmen, istället för att vara en egen filmsnutt i början. Om man klickar på bannern så pausas klippet och man får istället se en reklamfilm och välja det själv. I ett längre klipp ligger flera annonser.

Det har enligt Alfred fungerat bra att hitta annonsörer som är nyfikna på formatet.

(tyvärr har det uppstått stora tekniska problem, nätet funkar inte som det ska och Alfred lyckas inte demonstrera allt han planerat. tråkigt för oss och tråkigt för honom)

Reklam är ofta irrelevant, i vägen för det man vill se, känns längre än det är, när det är slut är det borta för alltid. Med det nya formatet försvinner de nackdelarna. Man ska alltså själv kunna välja när man vill se reklamen.

(reds anm: Utmaningen för annonsörerna här är väl att skapa nyfikenhet för produkten/annonsen, och hitta rätt målgrupp för specifika produkter.)

Videoplaza: Skapar nytt annonsutrymme. Ökar de potentiella intäkterna (mycket). Lanserade i början av mars, inga negativa reaktioner från tittarna. Det har redan blivit en succé för femman.

Mediet ger möjlihget att väcka känslor, gör det! Se till att ha en cliff hanger i steg ett. Fånga användaren när hon faller. Tänk på kommunikation i flera steg, se till att han en bra landningssida.

Följ med överallt: För sajter: Uppmuntra fullskärm. Tillåt embedding. (youtube bra exempel) För annonsörer: Uppskatta embedding, använd informationen om trafikens ursprung.

Köp inte alla tittare samtidigt. Rikta in er på de tittare som berörs. Svansen blir längre och lägre och mediebolagen måste rikta in sig efter det, vända sig till mindre målgrupper, en i taget. Det tar tid att förändra, men måste göras.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!