Framtidens papperstidning

Tidningsdöden diskuteras stort, kanske mest i USA där raset för print går betydligt fortare än här i Sverige. Men det som händer där på andra sidan Atlanten brukar ju hända här också förr eller senare.

Bland nyamedienördarna på Jaiku diskuterades papperstidningen i veckan. Intressant är att de flesta på ett eller annat sätt vill ha en tidning i handen. Och nu pratar vi människor som är ständigt uppkopplade och har alla sina vänner, hela sitt jobb och alla världens nyheter i sina mobiler.

Frågan är hur framtidens tidning ska se ut. Och jag väntar nyfiket på att få se vilken svensk dagstidning som blir först med att våga testa något helt nytt.

För till det krävs mod. Mod att kanske göra en felsatsning.

Alla tycker. Alla tror. Men ingen vet faktiskt hur medialandskapet kommer att se ut om två eller fem år.

Att tidningshusen blir mediehus och satsar på flerkanalspublicering är mer regel än undantag. Och det är nödvändigt. Men knäckfrågan kvarstår: Vad händer med papperstidningen? En fråga som för många blir väldigt konkret när man står inför exempelvis tryckeriinvesteringar. Att upplagorna minskar är ett faktum. Att försöka öka den är egentligen bara dumt. Folk väljer andra kanaler.

Men. Människor vill ha valfrihet. Och jag är övertygad om att det också om tio år kommer att finnas människor som vill ha möjligheten att välja en tidning tryckt på papper. Så frågan är hur tidningsföretagen ska kunna erbjuda det utan att gå back när konstnaderna för tryck och distribution ökar.

Det finns dom som talar sig varma för e-papperet. Men här finns ett feltänk. Papperskramarna, de som vill ha tidningen hem i brevlådan på morgonen, vill ha papper. En tidning att bläddra i. Doft av trycksvärta. Tidningspapper som sen kan användas till att få fjutt på kaminen, korvgrillningselden, papper som man kan använda till att suga ut fukt ur blöta skor och linda in porslin i när man flyttar, papper som kan bredas ut på golvet när man målar, papper som fungerar när man ska göra papier mache med barnen.

Tidningskramarna vill bläddra. De brinner för pappersformatet av helt andra skäl än distributionen. De som säger upp sin tidningsprenumeration gör det också oftast av ekonomiska skäl. Varför betala för något man kan få gratis på nätet? Så varför skulle de plötsligt vilja betala för en prenumeration på e-papperstidningen?

Så jag ställer mig fortfarande frågan: Vad kan e-papperet som inte en dator kan, förutom möjligen att upplösningen är något bättre?

Och så den ännu större frågan: Hur ska tidningen på papper se ut? Ska den komma varje dag? Ska den vara stor eller liten, tunn eller tjock? Ska den innehålla nyheter eller fördjupande reportage? Ska den bli mer veckotidning, fast med den lokala förankringen som är lokaltidningarnas styrka? Eller ska den vara ungefär som nu fast dyrare? Eller gratis? Ska den delas ut med posten kanske eftersom de flesta säger sig inte ha tid läsa på morgonen?

Någon som vågar göra något helt nytt? Jag väntar med spänning…

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
(0%) (0%) (0%) (0%)
0 buttar
 • http://www.opportunitycloud.com Erik Starck

  Idag när jag bläddrade i min DN som jag fått gratistesta i en månad tänkte jag tanken att det hade varit jäkligt vackert med en tryckt morgontidning av gårdagens bästa blogginlägg.

  Jag läser ju ändå inte DN på papper för nyheternas skull. De är ju flera timmar gamla.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  @Erik Starck: En affärsidé kanske? Intressant tanke hur som helst.

 • kjelleman

  Papperskramarna får väl köpa omslagspapper ;) E-papper är framför allt fan så mycket bättre ur miljösynpunkt. Vad innehållet beträffar får man väl ge prenumeranter nån form av mervärde, ungefär som idg gör idag. Eller får man skicka med en o annan dvd, det finns ju gott om gammal skåpmat :)

  Distributionskostnader är ju trots allt en ganska stor post, om man sen ser till att utdelningen till aktieägarna inte blir så ohemult stor så är flera tidningar iland.

  Dessutom kan man ha böcker på ett e-papper, och musik osv. Tar mindre plats på tricken dessutom. E-papper ftw!

 • http://www.st.nu/blogg/tidningsliv Svenåke

  Visst det är mycket bättre upplösning på e-papper jämfört med en dator, men dessutom finns dessa fördelar med e-papper:
  – du läsa den i fullt dagsljus, det är svårt med din laptop.
  – uppdateras lika ofta som nyheterna på webben.
  – laddas med andra servicefunktioner som alla andra digitala enheter, exempelvis sökning, ljud, etc.

  Alla läsarundersökningar om e-papper visar dock att miljön är lika viktig för läsarna. Vi sparar skog, det blir mindre utsläpp från transporter osv.
  (Se KTH:s miljöanalys för papper, webb och e-papper).

  Läsarna är också beredda att betala för det som är mobilt på samma sätt som mobiltelefonen och papperstidningen! E-papper uppfyller dessa krav. Därför kommer det för många att vara ett bra alternativ när tekniken utvecklats lite mer.

  Tidningen Dagen har tidigare nämnts för sitt nya abonnemangserbjudande “Eko smart”. Den modellen tror jag på.
  E-papper under arbetsveckan och tidningen tryckt på glättat papper på helgen, (fredag, lördag och söndag).

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  Jo Svenåke – jag ser fram emot din dragning om e-papperet. Jag är fortfarande skeptisk, du kanske kan övertyga mig. :)

 • http://mindpark.se/ Joakim Jardenberg

  Men Svenåke, släpp det där epappret nu. Ni tappar ju bara fokus. *OM* det vore en bra sak hade vi haft det för länge sedan. Du kan komma med hur måna teoretiska undersökningar som helst, alla fälttester som gjorts har ju slutat i ett ingenting.

  Hade TU, du och resten av den gruppen lagt allt epapper-krut på rätt sak istället så hade ni sett resultat för länge sedan.

 • http://mymlanthereal.wordpress.com Sofia

  Sveåke skriver: – du läsa den i fullt dagsljus, det är svårt med din laptop.
  – uppdateras lika ofta som nyheterna på webben.
  – laddas med andra servicefunktioner som alla andra digitala enheter, exempelvis sökning, ljud, etc.

  Alla läsarundersökningar om e-papper visar dock att miljön är lika viktig för läsarna. Vi sparar skog, det blir mindre utsläpp från transporter osv.
  (Se KTH:s miljöanalys för papper, webb och e-papper).

  Ja och vad av detta gör inte en laptop, förutom dagsljusproblemet då…?
  Däremot skulle jag kunna ge dig en lång lista på saker man kan göra med datorn som inte epapperet kan. Eller är tanken att hela datorn ska flytta in i e-papperet, för då kanske jag är med på ett hörn…

 • http://www.st.nu/blogg/tidningsliv Svenåke

  Jo Joakim, vad menar du med rätt saker, vad har vi missat? Parallellt med satsningen på e-papper jobbar vi ju även för att driva på utvecklingen i mobilerna, på webben etc.

  Eftersom detta redan är en etablerad teknik (se Amazon.com och deras Kindle, http://www.amazon.com/ så vore det tjänstefel av TU och oss som jobbar med utveckling att inte vara med på tåget.
  Vi har blivit frånsprungna allt för många gånger redan när det gäller utvecklingen av digitala medier.
  För mig behöver e-papper nödvändigtvis inte vara en multimediapryl som kan allt. Det kanske räcker att det är mer miljövänligt och att prylen dessutom kan lagra alla mina personliga dokument och e-böcker, ljudböcker och musik.
  I alla fall så länge man är ute efter en bra läsupplevelse, något man aldrig kommer att få i mobilens små skärmar.
  Visst iPhone och iPod Touch har satt en ny standard, men skärmen är ändå för liten.

 • http://mindpark.se Joakim Jardenberg

  Svenåke, det är självklart så att när tid och resurser inte är oändliga innebär varje satsning att något annat område får lite mindre. Det är enkel matematik.Eller så här: tänk dig en av alla de 30-minuters presentationer vi fått av ert projekt på stora konferenser. Med 400 pers i publiken har vi totalt förbrukat EN ARBETSMÅNAD.

  Vad du anser är viktigt med e-papper är ju helt irrelevant när resten av marknaden inte tycker det är värt ett vitten. Teknik som folk vill ha slår igenom snabbt. Teknik som folk inte vill ha fastnar i utredningar och branschorganisationer.

  Och snälla, vi ska nog inte prata Kindle och iPhone i samma inlägg: http://www.google.com/trends?q=kindle%2Ciphone

  Last word, för jag ska inte piska en död häst (dessutom vet ju båda tu och du vad jag tycker;) : det kan finnas tillämpningar för epapper, men dagstidningar – med vårt innehåll, vår marknadsposition, vår publik – är INTE en av dem. Jag lovar.