Framtidens papperstidning

Tidningsdöden diskuteras stort, kanske mest i USA där raset för print går betydligt fortare än här i Sverige. Men det som händer där på andra sidan Atlanten brukar ju hända här också förr eller senare.

Bland nyamedienördarna på Jaiku diskuterades papperstidningen i veckan. Intressant är att de flesta på ett eller annat sätt vill ha en tidning i handen. Och nu pratar vi människor som är ständigt uppkopplade och har alla sina vänner, hela sitt jobb och alla världens nyheter i sina mobiler.

Frågan är hur framtidens tidning ska se ut. Och jag väntar nyfiket på att få se vilken svensk dagstidning som blir först med att våga testa något helt nytt.

För till det krävs mod. Mod att kanske göra en felsatsning.

Alla tycker. Alla tror. Men ingen vet faktiskt hur medialandskapet kommer att se ut om två eller fem år.

Att tidningshusen blir mediehus och satsar på flerkanalspublicering är mer regel än undantag. Och det är nödvändigt. Men knäckfrågan kvarstår: Vad händer med papperstidningen? En fråga som för många blir väldigt konkret när man står inför exempelvis tryckeriinvesteringar. Att upplagorna minskar är ett faktum. Att försöka öka den är egentligen bara dumt. Folk väljer andra kanaler.

Men. Människor vill ha valfrihet. Och jag är övertygad om att det också om tio år kommer att finnas människor som vill ha möjligheten att välja en tidning tryckt på papper. Så frågan är hur tidningsföretagen ska kunna erbjuda det utan att gå back när konstnaderna för tryck och distribution ökar.

Det finns dom som talar sig varma för e-papperet. Men här finns ett feltänk. Papperskramarna, de som vill ha tidningen hem i brevlådan på morgonen, vill ha papper. En tidning att bläddra i. Doft av trycksvärta. Tidningspapper som sen kan användas till att få fjutt på kaminen, korvgrillningselden, papper som man kan använda till att suga ut fukt ur blöta skor och linda in porslin i när man flyttar, papper som kan bredas ut på golvet när man målar, papper som fungerar när man ska göra papier mache med barnen.

Tidningskramarna vill bläddra. De brinner för pappersformatet av helt andra skäl än distributionen. De som säger upp sin tidningsprenumeration gör det också oftast av ekonomiska skäl. Varför betala för något man kan få gratis på nätet? Så varför skulle de plötsligt vilja betala för en prenumeration på e-papperstidningen?

Så jag ställer mig fortfarande frågan: Vad kan e-papperet som inte en dator kan, förutom möjligen att upplösningen är något bättre?

Och så den ännu större frågan: Hur ska tidningen på papper se ut? Ska den komma varje dag? Ska den vara stor eller liten, tunn eller tjock? Ska den innehålla nyheter eller fördjupande reportage? Ska den bli mer veckotidning, fast med den lokala förankringen som är lokaltidningarnas styrka? Eller ska den vara ungefär som nu fast dyrare? Eller gratis? Ska den delas ut med posten kanske eftersom de flesta säger sig inte ha tid läsa på morgonen?

Någon som vågar göra något helt nytt? Jag väntar med spänning…

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!