När man talar om trollen

Mats Bergstrand står visst i farstun.

Det var ju precis det här jag menade.

Jag låter honom tala för sig själv:

– Då har man grovt underskattat den traditionella debattsidans roll i det moderna mediesamhället. Papperstidningens överlevnadsmöjlighet består i vår förmåga att producera exklusivt nyhetsmaterial. Om man tror att det är fördjupningen som är papperstidningens framtid så är man fel ute. Det är nyhetsförmedlingen. Och vem står för den nyhetsförmedlingen? Det är inte nyhetssidorna utan debattsidorna. Att nätet skulle ta över den rollen har jag svårt att se.

Vad säger du om kritiken mot er? Har ni lågt tempo och är hierarkiska?
– Hon har helt rätt i sak. Det är ett lågt tempo och det är hierarkiskt. Feltanken är att detta ska vara negativt. Ett lågt tempo innebär kontroll över vad som publiceras. När det gäller hierarkin så vill vi ha de främsta debattörerna inom varje område.

I dag har ni inget på nätet bortsett från texten så som den publicerats i tidningen – varför?
– Det blir låg nivå på det och vi måste ha kontroll, men vi kan inte sitta och vara ansvariga för publiceringar som vi inte tycker är värdiga att vara på dn.se. En nätredaktör skulle vara något att satsa på men det är inte mitt beslut.

Jag tycker att Mats Bergstrand visar en nonchalans mot tidningsläsare och debattörer som är genant. Han medger det hierariska men befäster det samtidigt. Och jag tror att det är helt fel väg att gå.

Det finns ingen motsättning mellan att behålla en hög journalistisk kvalitet och att låta läsare komma till tals. Det finns ingen motsättning mellan att kommunicera med sina läsare och ändå behålla sin trovärdighet, tvärtom. Sen funderar jag över den här envisheten när det gäller papper. Det viktiga är väl inte hur man når folk, utan att man gör det. Ändamålet helgar medlen.

Mats Bergstrand har samma överlägsna attityd som Curt Bladh när han hyllar DN Debatt. Den attityden är ute. För folk är inte dumma. Folk hittar egna kanaler. Folk vägrar låta sig hunsas av nån finkulturell elit, de tar saken i egna händer.

När Bergstrand inte vill tillåta kommentarer till debattartiklar undrar man vad han är rädd för. Vad det är han döljer.

Det är inte en slump att SvD allt oftare nämns som nummer ett av de stora…

Så har de också en Martin Jönsson som förstått vad det handlar om.

För övrigt är jag också lite skeptisk till Nilssons/Lagercrantzs debattprojekt. Inte för att det kanske är för sent, men för att jag tror på mer lokala forum. Lokala både geografiskt och intressemässigt. Det hyperlokala ni vet.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!