Jag vill inte att andra ska ändra mina texter

Jag och Niclas diskuterar wiki-tekniken, och jag försöker förklara för honom varför det inte skulle fungera att använda den exempelvis på st.nu som jag skriver för.

För det första så behövs journalister och kvalificerad journalistik, något jag inte tänker utveckla närmare.

Och så använder jag mig själv som exempel: Jag skriver en artikelserie om ett gäng gatpojkar i Ukraina. Artiklar som rent stilistiskt är skrivna så att de berör läsarna. De är till och med jävligt bra skrivna. Vill jag då att vem som helst ska kunna gå in och ändra i mina artiklar? Nej. Journalistik är ett hantverk, och skrivandet är en del av hantverket.

Det skulle heller inte vara okej om vem som helst kunde gå in och ändra i intervjuer eller personliga berättelser om människor jag mött. All journalistik är inte hårdfakta. Och även när den är det finns det tillfällen när jag inte vill att någon annan ska ges möjlighet att frisera.
Däremot – jag välkomnar alla former av kommentarer, tillägg och ifrågasättanden. Och sätter en ära i att bemöta, ta till mig och kanske backa om jag har fel. Men ursprungstexterna måste få vara kvar. Jag är emot ändring/radering. Sagt är sagt liksom, även om det var korkat sagt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!